IJsseldelta

Streek
IJsseldelta
Overijssel

IJsseldelta

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving IJsseldelta.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving IJsseldelta.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving IJsseldelta.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over IJsseldelta (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De IJsseldelta is een regio in de provincie Overijssel en omvat de gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland (met daarin de stad Hasselt en de dorpen Genemuiden en Zwartsluis).

- Daarnaast ligt in dit gebied het Nationaal Landschap IJsseldelta, dat slechts een deel van de regio omvat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De regio is genoemd naar de ligging in de delta, de monding, van de (Overijsselse) rivier de IJssel (daarnaast is er in ons land nog de rivier de Hollandse IJssel in de provincie Zuid-Holland).

Terug naar boven

Ligging

- De regio IJsseldelta ligt in het noordwesten van de provincie Overijssel.

- Het Nationaal Landschap IJsseldelta wordt begrensd door het Zwarte Water, de IJssel en het Zwarte Meer. Het strekt zich uit over delen van de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle. Het omvat de Polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, Polder de Pieper en de Zuiderzeepolder. De dorpjes ‘s-Heerenbroek, Wilsum, Kampereiland, Kamperzeedijk, Grafhorst en Zalk liggen binnen dit gebied en het wordt omgeven door Zwolle, Kampen, Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel heeft de huidige gemeente Kampen (dus inclusief de voormalige gemeente IJsselmuiden) als werkgebied.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provincie Overijssel investeert tot en met 2015 nog eens 6 miljoen euro in het Nationaal Landschap IJsseldelta, aldus gedeputeerde Theo Rietkerk in oktober 2012. In het nieuwe uitvoeringsprogramma ligt de focus op thema's als "Energie en duurzaamheid", "Stads- en dorpsranden" en "Versterken economische dragers". Als rode draad daar doorheen wordt ook gewerkt aan de beleidsdoelen op gebied van natuur en water en "Het verhaal van het Nationaal Landschap IJsseldelta". Sinds 2006 hebben de provincie Overijssel en de gezamenlijke partners ruim 12 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan 100 verschillende projecten. Een groot deel van de investeringen is besteed aan de versterking van de landbouw in Nationaal Landschap IJsseldelta. Er is geïnvesteerd in ontwikkelingen voor bedrijfsverbreding op het gebied van recreatie en zorg, in verduurzaming van de sector en er is een impuls gegeven aan de versterking van de biodiversiteit op het land en in de sloten. Er ging ook geld naar agrarisch natuurbeheer en de bouw van nieuwe stallen, die beter passen in het landschap. Verder is geïnvesteerd in een kavelruilproject rondom Genemuiden. (bron: Provincie Overijssel, 17-10-2012)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- IJsseldelta op de kaart is een site met een interactieve kaart waarop u bezienswaardigheden en anderszins cultureel erfgoed van de regio IJsseldelta kunt bekijken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Officiële site van het Nationaal Landschap IJsseldelta.

- VVV IJsseldelta.

- Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta beoogt medio 2015 gereed te zijn.

Reactie toevoegen