Staphorst

Plaats
Dorp en gemeente
Staphorst
Salland
Overijssel

staphorst groeten uit 1961 [640x480].jpg

Staphorst Groeten uit 1961

Staphorst Groeten uit 1961

OV gemeente Staphorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Staphorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Staphorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Staphorst

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Staphorst.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Staphorst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Staphorst (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Staphorst is een dorp en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente Staphorst omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Rouveen en IJhorst en de buurtschappen De Leijen, De Maat (deels), Halfweg, Hamingen, Lankhorst, Leenders (deels), Lichtmis (deels), Punthorst, Rollecate (grotendeels), Slingenberg (deels) en Westerhuizingerveld (deels). Dit zijn 3 dorpen en 11 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Staphorst.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Staphorst.

- Onder het dorp Staphorst vallen de buurtschappen De Leijen, Halfweg (grotendeels), Hamingen, Lankhorst, Leenders (deels) en Slingenberg (deels). In totaal zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Staphorst ligt Z van Meppel en grenst in het W aan de A28.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Staphorst, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Historische Vereniging Staphorst.

- Museum Staphorst is gevestigd in een van de traditionele boerderijen waardoor Staphorst bekend is geworden. In de museumboerderij krijgt de bezoeker aan de hand van specifieke voorwerpen, sieraden en kleding een uitgebreide uitleg over het leven, de tradities en de gebruiken van de plaatselijke bevolking. De museumboerderij bezit een uitgebreide collectie plaatselijke volkskunst, sieraden en streekdracht.

In het woongedeelte is het houtwerk nog voorzien van oorspronkelijke kleur ossenbloed met hierop de appelbloesemmotieven. De in het zand liggende plavuizen zijn gelegd in een patroon wat kenmerkend was voor de rijke boer. De wanden zijn betegeld met achttiende-eeuwse bijbelse voorstellingen en taferelen uit het boerenleven. De traditionele huwelijkscadeaus van de boer en boerin versieren de wanden evenals de bekende Staphorster vogelkooi welke rijkelijk is voorzien van oude Germaanse motieven.

Tot in 1995 zijn er op de weefgetouwen uit de zeventiende-eeuw nog rokken voor de streekdracht geweven. Deze getouwen, evenals de complete inventaris, staan als stille getuigen van voorgaande generaties als wachters in de weefkamer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Staphorst heeft als plaats 189 rijksmonumenten.

- Molen De Leijen.

- De Haarmolen/Molen Agtersmid te Staphorst/Halfweg.

- Molen Museumboerderij Staphorst.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een eeuw geleden waren elzensingels net zo typisch Nederlands als klompen. Nu behandelen we deze boompjes langs de sloot als erfgoed. Tot aan de ruilverkaveling was het gebied rond Staphorst / Rouveen bijkans overwoekerd met elzen. Nu moet flink worden geïnvesteerd om deze karakteristieke singels te onderhouden, herstellen en zelfs opnieuw aan te leggen. Een samenwerkingsverband van de provincie Overijssel, de gemeente Staphorst en netwerkbeheerder Tennet heeft anderhalf miljoen euro opgeleverd voor herstel van de elzen. In 2010 is hiermee bijna 50 kilometer aan elzensingels hersteld.

- Ook de van 2004 tot 2008 uitgevoerde groenprojecten 'Boeren planten bomen' en 'Bossies an de Diek' van de gemeente Staphorst zijn succesvol geweest. Met de twee projecten wilde de gemeente het dorp en het buitengebied weer voorzien van streekeigen boom- en struiksoorten of ouderwetse hoogstamfruitbomen. "Als gevolg van veranderingen in het gebruik van de erven is veel van de oorspronkelijke beplanting zoals fruitbomen en hagen verdwenen. Maar je ziet het steeds meer terugkomen", zegt gemeentelijk medewerker groenbeheer Suzan Brand. Veel inwoners van de 'Diek' maar ook van het buitengebied, hebben van de regeling gebruik gemaakt om met subsidie hun erf weer met streekeigen bomen en struiken te beplanten.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Staphorst.

- Neejs an De Diek is sinds 2014 de digitale krant betreffende de kernen in de gemeente Staphorst.

- Zorg: - Zorgboerderij Pro Faktoor.

Reactie toevoegen