Kop van Overijssel

Streek
Kop van Overijssel
Overijssel

Kop van Overijssel

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij De Kalverweide.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark 't Akkertien op de Voorst.

- Groepsaccommodatie Résidence de Weerribben is een kleinschalig bungalowpark met 8-, 12,- 16- en 24-persoons luxe familiehuizen. De groepsaccommodaties liggen naast vijfsterren bungalowpark Villapark de Weerribben met faciliteiten voor jong en oud, waar je gratis gebruik van kunt maken. Door de prachtige ligging in natuurgebied de Weerribben is dit de perfecte locatie voor natuur-, fiets-, vis- en wandelvakanties.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kop van Overijssel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Kop van Overijssel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- De Kop van Overijssel is een streek in het NW van de provincie Overijssel.

- De naam van deze streek is geleidelijk buiten gebruik aan het raken, omdat het gebied tegenwoordig grotendeels overeen komt met het grondgebied van de huidige gemeente Steenwijkerland (waarmee een nadere regio-aanduiding niet noodzakelijk meer is).

- De gemeente Steenwijkerland is na een herindeling in 2001, via eerdere herindelingen in 1973, tot stand gekomen uit een groot aantal oorspronkelijke gemeenten in dit gebied (vanouds was vrijwel ieder dorp en iedere stad in dit gebied een zelfstandige gemeente). Vóór 2001 was een regio-naam dus nog zinvol, omdat de streek toen nog meer gemeenten omvatte.

- In toeristisch opzicht wordt deze regio tegenwoordig 'op de kaart gezet' onder de naam Waterreijk Weerribben en Wieden (genoemd naar de gelijknamige meren in het gebied).

- Vanouds werden ook de gemeenten Kampen, Zwartewaterland (= Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis) en Staphorst tot de Kop van Overijssel gerekend. Tegenwoordig worden die gemeenten doorgaans tot de streek Salland gerekend. Vanuit toeristische optiek worden de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle tegenwoordig 'op de kaart gezet' als regio IJsseldelta.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het project Landinrichting Noordwest Overijssel beoogt verbeteringen aan te brengen in het landschap van de streek, met name waar het betreft de waterhuishouding, de landbouw en natuur en recreatie.

Terug naar boven

Links

- Wet gemeentelijke herindeling Noordwest-Overijssel 1973, waarin wordt toegelicht dat per 1-1-1973 de gemeenten Blankenham, Blokzijl, Giethoorn, Kuinre, Oldemarkt, Steenwijk, Steenwijkerwold, Vollenhove en Wanneperveen worden opgeheven, en vervangen door de nieuwe gemeenten Steenwijk, IJsselham en Brederwiede (die op hun beurt in 2001 zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Steenwijkerland, waarmee sinds dat jaar de hele Kop dus nog maar 1 gemeente beslaat).

 

Reactie toevoegen