Hellendoorn

Plaats
Dorp en gemeente
Hellendoorn
Salland
Overijssel

hellendoorn_bordje_dorp_kopie.jpg

Plaatsnaambordje 'Dorp' aan een van de grenzen van de gemeente Hellendoorn. Wat men hiermee beoogt aan te duiden, is ons niet helemaal duidelijk.

Plaatsnaambordje 'Dorp' aan een van de grenzen van de gemeente Hellendoorn. Wat men hiermee beoogt aan te duiden, is ons niet helemaal duidelijk.

OV gemeente Hellendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hellendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hellendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hellendoorn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Noetselerberg.

- Boek hier je bungalow op Landal Landgoed De Hellendoornse Berg.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hellendoorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hellendoorn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hellendoorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hellendoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hellendoorn is een dorp en gemeente in de provincie Overijssel en wordt geografisch tot de streek Salland gerekend (hoewel de grens tussen Salland en Twente eigenlijk langs de Regge schijnt te liggen), maar valt bestuurlijk onder het samenwerkingsverband Regio Twente.

- Wapen van de gemeente Hellendoorn.

- De gemeente Hellendoorn omvat naast het gelijknamige dorp verder de dorpen Nijverdal, Haarle, Daarle en Daarlerveen, plus de buurtschappen Egede, Eelen, Hancate, Helhuizen (ged.), Hexel, Hulsen, Ligtenberg of Lichtenberg (ged.), Marle, Overwater, Piksen (ged.) en Rhaan.

- In de Provincie-atlas Overijssel (1) staat ook Noetsele nog als buurtschap vermeld. Dat is echter inmiddels een buurt/wijk van Nijverdal geworden. Ook Schuilenburg staat er als buurtschap te boek, wat volgens ons alleen een landgoed is.

- Verder staan er 'plaatsnaambordjes' van een aantal buurtschappen aan een aantal gemeenlijke grenspalen, maar ook namen die niet in de genoemde atlas als buurtschap te boek staan, met name Eekte, Elerberg (of Eelerberg zoals het op een paddenstoel en wegwijzer staat), Kathuizen, Kruimers en Raams. Wij zien ze ook nergens anders als buurtschap vermeld, in principe zijn het alleen veldnamen in de nabijheid van de grenspalen in kwestie. Vermoedelijk is er ooit een eenmalig project geweest om een aantal grenspalen te willen benoemen met buurtschapsnamen en als die er niet waren, veldnamen. Opvallend is dat de buurtschappen die niet aan een stuk gemeentegrens liggen, geen plaatsnaambordjes hebben (= met name Eelen en Rhaan). Dit lijkt de veronderstelling te bevestigen dat men met dit project niet zozeer buurtschappen als wel grenspalen een naambordje heeft willen geven. In dat kader is het bordje 'Gemeente Hellendoorn - Dorp' nog wel een raadsel, omdat het dorp Hellendoorn niet aan de gemeentegrens ligt.

- Nadeel van het feit dat de op zich fraaie rode plaatsnaambordjes alleen aan de gemeentegrens staan, is dat je aan de andere kant van de buurtschap niet weet wanneer je haar verlaat dan wel betreedt. Dat is dan weer jammer. Alleen Marle heeft naast het rode gemeentegrens-bordje ook nog witte (zij het zo te zien zelfvervaardigde) plaatsnaamborden en Hulsen heeft blauwe plaatsnaamborden (komborden).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hellendoorn.

Terug naar boven

Ligging

- De gemeente Hellendoorn ligt Z van Ommen, O van Raalte, W van Wierden, op en rond de landschappelijk zeer fraaie Sallandse Heuvelrug.

- Deze ligging impliceert al dat Hellendoorn geografisch gezien tot de streek Salland behoort. Bestuurlijk gezien is Hellendoorn echter tot het samenwerkingsverband Regio Twente toegetreden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Hellendoorn 603 huizen met 3.571 inwoners, verdeeld in dorp Hellendoorn 145/860 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Noetselen 46/286, Haarle 129/686, Elen en Rhaan samen 68/378, Egede 29/177, Marle 67/411, Daarle 58/386, Hulsen of Overwater 31/197 en Nijverdal 30/190.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Hellendoorn ca. 14.000 huizen met ca. 36.000 inwoners.

- Het dorp Hellendoorn heeft ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Hellendoorn, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

- Stichting Oald Heldern De Noaberschop.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeentelijke toekomstvisie 'Natuurlijk avontuurlijk' is in 2014 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hellendoorn heeft als plaats 20 rijksmonumenten.

- Hellendoorn heeft 31 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Hoop.

- Molen De Wippe.

- Molen Museumboerderij “Erve Hofman”.

- Gevelstenen in Hellendoorn.

- Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk. In het museum vindt u op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

- Museumboerderij Erve Hofman omvat diverse collecties waaronder karnhuis en karnmölle, lemenschoer, veldoven, ingericht hof, origineel ingericht woongedeelte met mutsenverzameling, landbouwkarren, wagens en werktuigen.

- Museumsmederij D'oale Smederië.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Dauwpop (Hemelvaartsdag).

- De organisatie stelt dat de Fisherman’s Friend StrongmanRun (op een zaterdag in september) de ‘Moeder der Obstacleruns’ is. Een uniek event dankzij de bijzondere omgeving waarin de runs plaatsvinden. Het parcours in Hellendoorn gaat dwars door de bossen, kleine meertjes en over de prachtige heuvels van de Sallandse Heuvelrug. Een echte, ruwe urban-run met overal langs het parcours rijen publiek. In 2012 was de eerste Fisherman’s Friend StrongmanRun in Hellendoorn en inmiddels is het uitgegroeid tot een mega-event met duizenden deelnemers aan de start. Toch slagen zij er ieder jaar weer in om een intieme sfeer te creëren, die door deelnemers en toeschouwers bijzonder wordt gewaardeerd.

Het hele jaar door werken ze aan nieuwe elementen in het parcours en meer spectaculaire hindernissen. Hierdoor is iedere run ieder jaar weer een totaal nieuwe beleving. De deelnemers hebben één ding gemeen: ze beschikken over een geweldige dosis doorzettingsvermogen, maar komen tegelijkertijd voor de fun. Want meedoen aan de Strong-12 of StrongmanRun is zwaar, maar vooral ontzettend leuk. Eindtijden doen er niet toe, want langzaam of snel; iedereen staat na de 12 of 21 kilometer met een gezicht dat glimt van trots aan de finish! - Fisherman’s Friend StrongmanRun op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Hellendoorn en Holten, is een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. Kenmerkende heuvels zijn de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De laatste is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau. Het landschap is in een ver verleden gevormd door schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand. Ook de prehistorische mens heeft er zijn sporen nagelaten (grafheuvels en werktuigen van vuursteen), die dateren van 5000 jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag nog drukt de mens een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden. Aan het begin van de 20e eeuw was de Sallandse Heuvelrug nog vrijwel uitsluitend met heide bedekt, maar dat duurde niet lang. Sommige delen van de heide werden zó intensief begraasd dat de vegetatie verdween en wind en zand vrij spel kregen. In 1899 werd daarom Staatsbosbeheer opgericht met als een van haar taken het stuifzand en delen van de heide te bebossen. De bestemming van veel bomen die op de Heuvelrug zijn aangeplant, lag in de kolenmijnen. Ze werden gebruikt voor het maken van de stutten in mijngangen. Daarvoor werd vooral grove den geplant. Deze vormt, dicht opeen geplant op boomakkers, hoge rechte stammen. Een alleenstaande grove den of vliegden doet bijna het tegenovergestelde. Met een lage stam en een brede kroon lijkt hij zich in allerlei bochten te wringen om weer en wind te trotseren. Al sinds de 20e eeuw is de Sallandse Heuvelrug ook als natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Daarbij is voor bos en hei een sterker accent komen te liggen op de waarden voor recreatie en educatie, naast natuurbehoud, natuurontwikkeling en houtproductie. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Bezoekersinformatie Sallandse Heuvelrug.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Hellendoorn.

- Hellendoorn Omroep Interactief (HOI) is de lokale omroep van de gemeente Hellendoorn.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hellendoorn alg.

- Zorgboerderij De Lachende Geit.

Reactie toevoegen