Dalfsen

Plaats
Dorp en gemeente
Dalfsen
Salland
Overijssel

gemeente_dalfsen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Dalfsen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Dalfsen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Dalfsen plaatsen op klok bij gemeentehuis (Kopie).jpg

Op de klok bij het gemeentehuis van Dalfsen staan alle dorpen en buurtschappen van de gemeente vermeld

Op de klok bij het gemeentehuis van Dalfsen staan alle dorpen en buurtschappen van de gemeente vermeld

Dalfsen

Terug naar boven

Status

- Dalfsen is een dorp en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente Dalfsen is in 2001 vergroot met de gemeente Nieuwleusen.

- De gemeente Dalfsen omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen en de buurtschappen Ankum, Dalmsholte (deels), De Broekhuizen, De Marshoek, De Meele, Den Hulst, Emmen, Engeland, Gerner, Hessum, Holt, Lenthe, Millingen, Ooster-Dalfsen, Rechteren, Rollecate (deels), Rosengaarde, Ruitenveen, Slennebroek, Strenkhaar, Veldhoek (deels), Vennenberg en Welsum. In totaal zijn dit 5 dorpen en 23 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Dalfsen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Dalfsen.

- Onder het dorp Dalfsen vallen ook de buurtschappen Ankum, Dalmsholte (deels), De Broekhuizen, Engeland, Gerner, Hessum, Millingen, Ooster-Dalfsen, Rechteren, Rosengaarde, Vennenberg en Welsum. Bij elkaar zijn dit 12 buurtschappen. Voor de postadressen vallen ook de dorpen Hoonhorst en Oudleusen en de buurtschappen De Marshoek, Emmen, Holt, Lenthe en Slennebroek onder het dorp Dalfsen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1231 Dalsen, Dalfese, 1318 Dalvesem, 1320 Dalvsen, 1328 Dalvvashem, Dalvveshem, ca. 1390 Dalfsem, Dalfsen.

Naamsverklaring
Betekent heem 'woonplaats' van de persoon Dalf, variant van Dolf.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Dalfsen ligt W tot NW in de provincie Overijssel en centraal tot N in de streek Salland. De gemeente ligt verder O van het dorp Wijthmen, de stad Zwolle en de A28, ZO van de stad Hasselt, Z van het dorp Staphorst, ZW van de dorpen Balkbrug en Dedemsvaart, W van de stad Ommen, NW van het dorp Lemele, N van de dorpen Luttenberg, Mariënheem, Raalte en Heino en NO van de dorpen Lierderholthuis, Laag Zuthem en Windesheim. De hoofdplaats Dalfsen ligt centraal in de gemeente; deze plaats ligt aan de N oever van de centraal en van O naar W door de gemeente stromende rivier de (Overijsselse) Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Dalfsen 718 huizen met 4.534 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 160/1.171 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lenthe (sinds 1815 nog slechts deels) 121/672, Emmen 73/421, Millegen 36/231, Rechteren 32/223, Hessem 30/182, Ankum 79/501, Gerner 60/332, Ooster-Dalfsen 22/144, Welsum 27/167 en Oudleusen 78/490. De oorspronkelijke gemeente Dalfsen omvat verder het dorp Hoonhorst en een deel van de buurtschap Dalmsholte. Tegenwoordig omvat de gemeente ca. 11.000 huizen met ca. 27.500 inwoners, het gelijknamige dorp omvat ca. 4.800 huizen met ca. 12.000 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor de dorpen Hoonhorst en Oudleusen, die postaal 'in' Dalfsen liggen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente en dit dorp, kun je terecht bij Historische Kring Dalfsen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is gestart met de aanleg van de nieuwe wijk Oosterdalfsen. Duurzaamheid staat centraal. Zo wordt er in de wijk bijvoorbeeld geen gasleiding aangelegd. Om de woning zonder gas te verwarmen zijn verschillende betrouwbare technieken beschikbaar, zoals het toepassen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. In de woonwijk wordt veel aandacht besteed aan openbaar groen, waarbij het oorspronkelijke essenlandschap met de bestaande steilranden en singels behouden blijft. De eerste woningen worden in 2017 opgeleverd.

Deze locatie werd wereldnieuws na de vondst van enkele prachtige archeologische objecten in 2015. Tijdens het archeologisch onderzoek voorafgaand aan het bouwrijp maken van de locatie, stuitten archeologen op historische artefacten, die nu bekend staan als ‘De Schat van Dalfsen’. Er zijn voorwerpen aangetroffen uit zowel de tijd van de Hunebedbouwers (2900 v.Chr) als de Merovingen (500 n.Chr). Met straatnamen als ‘Trechterbeker’ en ‘Middeleeuwen’ wordt blijvend eer aan de oorspronkelijke bewoners gedaan. In de openbare ruimte is plaats voor archeologie.

- In 2012 is de Structuurvisie Buitengebied gemeente Dalfsen vastgesteld. En in 2013 het Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Dalfsen, dat u via dezelfde link kunt raadplegen.

- Kunstenaar Bob Radstake is anno 2014 bezig met de bouw van een 'levend huis', d.w.z. een huis bestaand uit een constructie van bomen. Uiteindelijk is zijn doel een compleet dorp met dit soort huizen te realiseren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De plaats Dalfsen heeft 131 rijksmonumenten.

- Dalfsen heeft 98 gemeentelijke monumenten.

- Het orgel van de 15e-eeuwse Hervormde (PKN) Grote Kerk (Kerkplein 1) is in 2015 gerestaureerd. Het orgel uit 1808, met 1.200 pijpen, is nu weer een toporgel, dat zowel provinciaal als landelijk thuishoort in het hoogste segment.

- De voormalige gereformeerde Pleyendalkerk (Pleyendal 66) uit 1952 is in 2013 verbouwd en herbestemd tot een complex met 12 appartementen.

- Westermolen.

- Gevelstenen in Dalfsen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Sallands Bakfeest (begin november) is een feest voor jong en ouder in een verwarmde feesttent. Voor weinig geld veel plezier, met een diversiteit aan artiesten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Quinten Bulte heeft in de 'ruige wildernis' achter het gemeentehuis van Dalfsen mooie foto's gemaakt van vlinders en libellen.

- Direct aan de rivier de Vecht ligt het sfeervolle Theater de Stoomfabriek. Hier kun je genieten van pop, cabaret, dans, film, klassiek, opera, theater en kindervoorstellingen. De zaal heeft ca. 120 zitplaatsen. Bij grote optredens kunnen de stoelen worden verwijderd en is er plek voor 250 personen.

Terug naar boven

Beeld

- Actuele plattegrond van de gemeente Dalfsen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dalfsen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Dalfsen.

- Onderwijs: - Basisschool De Uitleg. - Basisschool Sjaloom.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior omvat een fanfare, een Marching Percussion Band, Majorettes, Minirettes en de Vechtboerties.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dalfsen Ruitenborghstraat.

Reactie toevoegen