Zwartewaterland

Gemeente
Zwartewaterland
Kop van Overijssel
Overijssel

Zwartewaterland

Terug naar boven

Status

- Zwartewaterland is een gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel.

- De gemeente Zwartewaterland is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.

- De gemeente Zwartewaterland omvat de steden Genemuiden en Hasselt de dorpen Kamperzeedijk, Mastenbroek (deels) en Zwartsluis en de buurtschappen Baarlo, Cellemuiden, De Velde, Genne, Genne-Overwaters, Holten, Kievitsnest, Nieuwe Wetering (grotendeels), Oude Wetering (deels), Roebolligehoek, Streukel en Zwartewatersklooster. In totaal zijn dit 2 steden, 3 dorpen en 12 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Zwartewaterland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zwartewaterland.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Zwartewaterland ligt NW van Zwolle, rond de rivier de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Zwartewaterland heeft ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Canon van Zwartewaterland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Om te zorgen dat Overijssel ook in de toekomst aantrekkelijk blijft als vestigingslocatie voor (inter)nationale ondernemingen, kiest de provincie sinds 2018 voor extra inzet op de (door)ontwikkeling van enkele Topwerklocaties. Topwerklocaties zijn werklocaties met bijzondere vestigingscondities voor bedrijven die zich richten op een (inter)nationaal en bovenregionaal verzorgingsgebied. Topwerklocaties hebben een stimulerende functie voor de regionale economie. Een onafhankelijke expertgroep heeft hier advies over uitgebracht. Zij waren o.a. onder de indruk van het Tapijtcluster Genemuiden-Hasselt in de gemeente Zwartewaterland.

Meer dan 3/4 van de Nederlandse tapijtproductie vindt hier plaats. Provinciale Staten van Overijssel heeft het Tapijtcluster Genemuiden-Hasselt in 2018 dan ook aangewezen als Topwerklocatie. Naast het Tapijtcluster zijn ook twee locaties in Zwolle en Deventer aangewezen als Topwerklocatie. De Provincie Overijssel schrijft in haar advies dat de bedrijven in Tapijtcluster Genemuiden-Hasselt toonaangevende internationale ondernemingen zijn met een onderscheidend profiel. Bijzonder is dat de gehele productieketen in het gebied aanwezig is en dat het tapijtcluster een eigen arbeidsethos heeft. De bedrijven dragen in belangrijke mate bij aan het verdienvermogen van de regio. Daarnaast kunnen zij zich ontwikkelen tot een innovatief circulair ecosysteem waarbij het hergebruiken van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en waardevernietiging wordt geminimaliseerd. (bron: Regio Zwolle)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente Zwartewaterland grenst in het noorden, via Zwartsluis, aan Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zwartewaterland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Zwartewaterland.

- Nieuws: - Zwartewaterkrant. - Nieuws uit Zwartewaterland van de Stentor. - Website van huis-aan-huiskrant De Stadskoerier. De kranten zijn via deze link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Kinderopvang: - Stichting Kinderdagcentra Zwartewaterland (SKZ) is een professionele organisatie die garant staat voor kwaliteit en die door haar lokale karakter kan inspelen op de behoeften aan kinderopvang in deze gemeente. De stichting heeft vestigingen in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Ze beschikken over verschillende vormen van opvang. Hierdoor kunnen zij je kind vanaf babytijd tot en met het einde van de basisschoolperiode een tweede thuis bieden. In de opvang komen zij zo veel mogelijk tegemoet aan je wensen, ze zijn flexibel in hun aanbod.

- Lezen: - Bibliotheek Zwartewaterland.

Reactie toevoegen