Epse

Plaats
Dorp
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Epse

Terug naar boven

Status

- Epse is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- In 2000 is een N deel van het dorpsgebied door grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Deventer, t.b.v. de ontwikkeling van A1 Bedrijvenpark Deventer. Het betrof 176 hectare met op dat moment 25 huizen en 58 inwoners.

- Epse en het kleinere buurdorp Joppe werken veel samen op allerlei gebieden en delen diverse voorzieningen. Gezamenlijk worden zij dan ook wel als tweelingdorp Epse-Joppe beschouwd.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Epsenaar.

Terug naar boven

Ligging

Epse ligt N van Gorssel, Z van Deventer en grenst (via het buitengebied) in het N aan de A1.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Epse 77 huizen met 567 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Epse, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Epse / Joppe schetst de door de inwoners wenselijk geachte ontwikkelingen voor deze dorpen in de komende jaren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Epse heeft 3 rijksmonumenten.

- Epse heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De organisatoren van het Carbid Festival Epse (oudjaarsdag) hebben op hun site mooie verhalen over hoe die vork in de steel zit, dus we laten ze hierover graag zelf aan het woord: "Heel lang geleden, omstreeks het jaar 900, toen er nog geen boze geesten waren, was er op het platteland van de Achterhoek geen reet te doen en het was er zo rustig en stil dat een aantal Germanen het hoog tijd vond voor een feestje: 'Het joelfeest'. Men denkt dat het carbidschieten uit deze tijd stamt, rond het jaar 900, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid te koop was bij de lokale supermarkt.

Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het - toen er nog geen flessen met acetyleengas te krijgen waren - door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen. Er was dus eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden. Eén en één is twee, en zo ontrond een traditie, eentje die de laatste jaren weer steeds populairder wordt en dus ook het ontstaan van het Carbid Festival heeft veroorzaakt.

Er was eens een een lokale hangkeet met een nevenvestiging aan de Oude Larenseweg en een vriendengroep uit Gorssel en omstreken. De twee afzonderlijke groepjes kenden elkaar via Scouting en er werd besloten om het 'carbid-schiet-feest' gezamenlijk te vieren. Na een paar knallen waren alle lokale geesten wel verjaagd dus moesten we op zoek naar nieuwe geesten en zo is het idee ontstaan om er een thema aan te verbinden.

Voor degenen die nog niet (zo vaak) bij ons langs geweest zijn even een korte uitleg: Carbid is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, die bij aanraking met water een explosief gas vormt. Festival is een veelal jaarlijks terugkerend evenement van geÏnteresseerden over een bepaald onderwerp. Omdat deze combinatie precies bij ons aansluit hebben we deze een jaar of wat geleden gekozen als vervanging van enkel 'carbid schieten' als naam voor ons evenement. De 'naam' carbid schieten bevat in plaats van festival het woord schieten, een werkwoord, dit suggereert wellicht ten onrechte dat het ons doel is hard te werken. Ons doel is toch vooral een gezelig feest voor jong en oud, met een drankje en eventueel een hapje om het jaar samen af te sluiten."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Hassinkbos.

- Speeltuinvereniging Epse.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's van Epse op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Epse (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Epse en Joppe.

- Nieuws: - Nieuws uit Epse en Joppe van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - "Dorpsraad Epse en Joppe heeft als doel om samen met de bewoners op te komen voor een leefbare gemeenschap in al haar facetten. Het gaat om belangen die de leefgemeenschap als geheel ten goede komen. Naar aanleiding van het Dorpsplan (2011) zijn verschillende activiteiten en werkgroepen gestart die de Dorpsraad en de samenwerking met de bevolking ondersteunen. Het bestuur heeft regelmatig overleg over deze punten met de kernwethouder en kerncontactfunctionaris van de gemeente Lochem. Wij willen voor onze inwoners een aanspreekpunt zijn voor thema’s als wonen, zorg en welzijn, sociaal leven, economische bedrijvigheid, infrastructuur/verkeer en veiligheid. Het kan gaan over bestaande en toekomstige voorzieningen, over ontwikkelingen die jongeren en ouderen raken."

- Sport: - Sportvereniging Epse heeft afdelingen voor badminton, bridge, gymnastiek, hockey, voetbal en volleybal. - Samenwerkende seniorenafdeling Epse Gorssel Combinatie.

Reactie toevoegen