Epse

Plaats
Dorp
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Epse

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Epse.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Epse.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Epse.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Epse (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Epse is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- Het dorp Epse is verdeeld in de dorpskern en een noordelijk buitengebied dat in 2000 middels een grenscorrectie naar de gemeente Deventer is gegaan (en sindsdien voor de postadressen ook 'in' Deventer ligt). Dat deel wordt sindsdien Epse-Noord genoemd.

- Epse en het kleinere buurdorp Joppe werken veel samen op allerlei gebieden en delen diverse voorzieningen. Gezamenlijk worden zij dan ook wel als tweelingdorp Epse-Joppe beschouwd.

Terug naar boven

Ligging

Epse ligt N van Gorssel, Z van Deventer en grenst (via het buitengebied) in het N aan de A1.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Epse 77 huizen met 567 inwoners. In 2000 is, zoals vermeld bij Status, het noordelijk buitengebied van het dorp overgegaan van de (Gelderse) gemeente Gorssel naar de (Overijsselse) gemeente Deventer. Dit betreft 176 hectare met 25 huizen en 58 inwoners. Dit gebied staat tegenwoordig bekend als Epse-Noord. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 850 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Epse, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Dorpsplan Epse / Joppe (2011) schetst de door de inwoners wenselijk geachte ontwikkelingen voor deze dorpen in de komende jaren.

- De gemeente Deventer is doende om in het hiervoor genoemde Epse-Noord, dat sinds 2000 dus Deventers grondgebied is, het bedrijventerrein 'Bedrijvenpark A1' te ontwikkelen. Omwonenden zijn hier niet blij mee, en hebben in 2011 door de TU Delft onderzoek laten doen naar nut en noodzaak van Bedrijvenpark A1. In het rapport worden de nodige vraagtekens geplaatst bij nut en noodzaak van dit terrein. Mogelijk leidt het toch ontwikkelen van dit gebied tot een miljoenenstrop voor de gemeente Deventer. De gemeente Deventer heeft van de Raad van State in januari 2012 groen licht gekregen voor de ontwikkeling van bedrijvenpark A1. Wél wordt de oorspronkelijk geplande 85.000 vierkante meter voor kantoren in het park geschrapt. Mede door de 'crisis' is daar nauwelijks nog vraag naar. De gemeente mag de kantoorbestemming van de RvS veranderen in 'gewone' bedrijven, waar wél behoefte aan is.

Voor het overige is het parkplan (aan de Epser kant van de A1, tussen spoorlijn, N348 en Dortherweg) nu onherroepelijk geworden. De bezwaren (onder meer van omwonenden en ontwikkelaars) zijn verworpen. De RvS vindt ook de groene bufferzone tussen het beoogde bedrijvenpark A1 en dorp Epse voldoende. Door de economisch minder florissante situatie van de afgelopen jaren loopt de verkoop van kavels minder voorspoedig dan beoogd. Daarom mag op nog niet verkochte delen anno 2015 'tijdelijke natuur' ontstaan qua flora en fauna. Qua regelgeving is afgestemd dat dat t.z.t. geen belemmering mag vormen als de kavels in kwestie alsnog verkocht worden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Epse heeft 3 rijksmonumenten.

- Epse heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Hassinkbos.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Epse en Joppe.

Reactie toevoegen