Armhoede

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Armhoede

Terug naar boven

Status

- Armhoede is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem.

- De buurtschap Armhoede valt voor de postadressen onder de stad Lochem. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Exel (zie buurtindeling Exel).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1839 Armoede, Armhoede.

Naamsverklaring
Zou oorspronkelijk de naam van een weide zijn, die diende als algemene weide voor de minvermogende veehoeders.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Armhoede ligt NO van Lochem, O van Ampsen en wordt van Lochem gescheiden door het Twentekanaal. De buurtschap grenst in het O aan de provincie Overijssel, gemeente Hof van Twente (t/m 2000 gemeente Markelo), kern Stokkum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Armhoede omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Stortplaats Armhoede is van 1975 t/m 2004 in gebruik geweest voor de verwerking van het afval uit de Stedendriehoek Apeldoorn - Deventer -Zutphen. De stortplaats is circa 12 hectare groot. Er is ruim 1.000.000 m3 afval gestort. Conform wet- en regelgeving is het afval water- en gasdicht afgedicht.

- In 2010 is Belangenvereniging Armhoede / Ampsen opgericht. De vereniging heeft ten doel om namens de bewoners in dit gebied onderzoek te doen naar en het realiseren van het klimaatneutraal maken van dit gebied, waarbij het begrip 'klimaatneutraal' zo ruim mogelijk wordt uitgelegd. Duurzaamheid, landschapsontwikkeling, een bloeiende landbouw en een goede leefbaarheid gaan daarbij hand in hand. Van de ontwikkelingen doen zij verslag op de website ADEL: Armhoede Duurzaam Energie Landschap. Overigens wordt in dit kader landgoed Ampsen ook tot de buurtschap Armhoede gerekend. In andere media wordt Ampsen soms als aparte buurtschap beschouwd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De bermen van de Grote Drijfweg zijn in 2014 ingezaaid met bermbloemen. Het is een initiatief van de hierboven beschreven projectgroep ADEL.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Armhoede.

Reactie toevoegen