Harfsen

Plaats
Dorp
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Harfsen

Terug naar boven

Status

Harfsen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

Terug naar boven

Ligging

Harfsen ligt ZO van Deventer, NW van Lochem, O van Gorssel. De dorpskern wordt doorsneden door de N339 (provincialeweg Lochem - Deventer). Het dorpsgebied wordt in het Z begrensd door een beek die O van de Kapelweg Harfsense Beek heet en W ervan Eefse Beek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Harfsen 99 huizen met 734 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kerkelijk
Aan de Kapelweg, vlakbij de aansluiting met de Harfsensesteeg, heeft een van oorsprong 14e- of 15e-eeuwse kapel gestaan, later in gebruik geweet als Hervormde kapel. Buiten gebruik gesteld in 1843, later gesloopt. - Tekening van de Harfsense kapel.

De Harfsense kerkelijke gemeente is pas sinds 1961 zelfstandig. Oorspronkelijk was het een wijkgemeente van Almen, die ook hier kerkdiensten belegde in het zogeheten 'jongelingsgebouw' aan de Kapelweg (nu Reeverweg). Dominee G.A. Pasma werd als eerste voorganger van de Nederlands Hervormde Kerk Almen-Harfsen hier bevestigd in 1942. Hij was o.a. de stuwende kracht achter het streven om tot een groter kerkgebouw in het dorp te komen. Aan de vele geldelijke acties daarvoor werd enthousiast deelgenomen en tenslotte beloond met de opening van kerkzaal met kostershuis 'Ons Gebouw' in 1951. Dat heeft ds. Pasma helaas zelf niet meer meegemaakt, want hij is in een Duits concentratiekamp overleden.

De kerk heeft altijd een vooraanstaande rol gespeeld in de samenleving van Harfsen. Door de kerkenraad zijn vele voor ons nu vanzelfsprekende zaken tot stand gebracht. Opmerkelijke initiatieven van de diverse kerkenraden met nu nog waarneembare resultaten zijn o.a.: aanzet tot sociaal-maatschappelijke hulpverlening aan burger en boer; ondersteuning bij het oprichten van een kleuterschool; aansluiting bij de Raad van Kerken in de burgerlijke gemeente Gorssel; samen met deze RvK de organisatie van de kerkendag; oprichting van de begrafenisvereniging; instelling en begeleiding van de zondagsschool.

Ook een blijvend en letterlijk zichtbaar resultaat van de visie en het beleid van de kerkvoogden in de achtereenvolgende kerkenraden is: een multifunctioneel dorpshuis, aangebouwd aan de kerkzaal, kortweg Ons Gebouw; een Friese klokkenstoel met een luidklok, die rouw en trouw uitdraagt (in 2003 verplaatst); een aula met koeling; een pastorie aan de Bremweg (momenteel niet door een predikant bewoond). (bron: Protestantse Gemeente Harfsen)

Legende
Het dorp Harfsen wil meer toeristen trekken en wel door een oude legende nieuw leven in te blazen: "het verhaal van de Piperomp". Het verhaal gaat dat omstreeks 1813 een baron met zijn koets en paarden achtervolgd werd door Kozakken te paard. Het ging allemaal zo snel dat de baron de weg kwijt raakte en in het moeras in het Harfsense Broek terecht kwam. Hier zakte hij met paarden en koets weg. Er is niets meer van hem teruggevonden, behalve een kapotte pijp ('la pipe est rompé'). Omdat het tijdens de Franse bezetting was werd de kapotte pijp de ‘piperomp’ genoemd en zo is het verhaal eeuwen doorverteld. Onder de link vind je het complete verhaal.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken. Zie ook de pagina over de geschiedenis van Harfsen op de site van de oudheidkundige vereniging.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Harfsen heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk 'Ons Gebouw' (Sporkehout 4) dateert uit 1951 en valt onder de Protestantse Gemeente Harfsen. Het kabinetorgel dateert uit 1955 en is vervaardigd door de fa. Gebr. Van Vulpen uit Utrecht.

- Gevelstenen in Harfsen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Harfsen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Harfsen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Harfsen.

- Belangenvereniging: - "Plaatselijk Belang Harfsen - Kring van Dorth heeft als doelstellingen: het bevorderen van het leefklimaat en leefbaarheid, mede door uitvoering van het dorpsplan; tijdig betrokken zijn bij ontwikkelingen; geven van leiding en/of steun aan sociale, culturele, educatieve, recreatieve en sportieve activiteiten; samenwerken met andere organisaties en instellingen om de doelen te bereiken; onderhouden van een goede wederzijdse werk- en adviesrelatie met de gemeente Lochem en andere (lokale) overheidsinstellingen; bevorderen van een goede band tussen bewoners en stimuleren tot meedenken en meedoen."

- Dorpshuis / MFC: - "Dorpshuus Hoeflo neemt een belangrijke plaats in in het sociale leven van de inwoners van Harfsen en Kring van Dorth. Er vinden dagelijks veel verschillende activiteiten plaats. Het Dorpshuus is, na de verbouwing in 2016, uitgegroeid tot een multicultureel centrum. Je kunt bij ons terecht voor alle denkbare activiteiten zoals: vergaderingen; cursussen; bijeenkomsten; uitvoeringen; optredens; sportactiviteiten in de sportzaal; evenementen; muziekles; tentoonstellingen; beurzen; kinder dagopvang / Graaf Jantje. Eigenlijk te veel om op te noemen...

Dorpshuus Hoeflo beschikt over zes zalen die ruimte bieden aan 15 tot 200 personen voor allerlei doeleinden. Tevens beschikken wij over een ruime keuken voorzien van moderne apparatuur. De inrichting van de zaal bepaal je samen met een van de beheerders (Tonny Wichers en/of Monique Brokken). Neem gerust contact met hen op. Zij ontvangen en adviseren je graag over de mogelijkheden. Kortom: Dorpshuus Hoeflo wil een plek zijn voor jong en ouder. Waar men elkaar ontmoet, waar clubs, verenigingen en bedrijven terecht kunnen met hun activiteiten of waar je gewoon even binnenloopt voor een (koffie)praatje of het leggen van een biljart. Graag tot ziens in Dorpshuus Hoeflo!" Het dorpshuis is er sinds 1969 en heeft in 2019 dus het 50-jarig bestaan gevierd.

- Onderwijs: - "De Beatrixschool is een middelgrote dorpsschool en ligt middenin het groene Harfsen. Dagelijks bezoeken ruim honderd kinderen onze school. De maatschappij verandert snel door technologische ontwikkelingen en globalisering. We bereiden de kinderen voor op de maatschappij van morgen. Naast het goed leren van de vakken rekenen, taal en lezen, leren we de kinderen ook de vaardigheden die ze nodig hebben voor hun toekomst. Het gaat dan om het ontwikkelen van een zelfstandige en flexibele werkhouding, zelfstandigheid, samenwerken en het kunnen verbinden van verschillende informatiestromen en bronnen. We volgen de ontwikkelingen van de kinderen nauwkeurig en betrekken kinderen en hun ouders bij het ontwikkelingsproces. Door goed te analyseren en met elkaar in gesprek te zijn, kunnen we bepalen wat een kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Het leren vindt plaats in een uitdagende en prikkelende leeromgeving. Dit geeft de kinderen de ruimte om zich op een eigen manier te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. We verbreden ons onderwijs door samen te werken met verenigingen en organisaties in en om Harfsen. Zo leren de kinderen ook van activiteiten buiten het schoolgebouw. Onze school is een openbare school. Ieder kind dat in aanmerking komt voor gewoon basisonderwijs is welkom. Wij gaan uit van gelijkwaardigheid en respecteren de verschillen die er vanuit de diverse achtergronden zijn."

- Muziek: - "Muziekvereniging Soli Deo Gloria (SDG) is een gezellige en ambitieuze muziekvereniging in Harfsen en bestaat uit een malletband en een fanfare. Daarnaast is ons nieuwe orkest genaamd Havre in 2019 gestart. De fanfare repeteert elke dinsdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur en de malletband repeteert elke donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Ook verzorgen wij muzieklessen met gediplomeerde docenten aan jeugd en volwassenen. Dit alles vanuit onze thuisbasis in Dorpshuus Hoeflo."

- "Begin 2018 staken een paar jonge leden van SDG in Harfsen de koppen bij elkaar om de toekomst van SDG te bespreken. Eén ding was duidelijk: SDG moet blijven! Om mensen (weer) aan het muziek maken te krijgen en te houden bedachten zij Havre. De huidige Fanfare en Malletband blijven gewoon bestaan, maar naast deze 2 gezellige orkesten komt er dus een derde orkest bij! Dit orkest heet Havre, het 'Harfsens vrienden ensemble' en zoals de naam al zegt, dit word gewoon een gezellig orkest waar iedereen lid van kan worden! Het orkest zal niet wekelijks repeteren, want tijd is voor velen de beperkende factor en met wat flexibiliteit is er veel mogelijk! Wij bieden iedereen die interesse heeft een drietal proeflessen aan, om op te frissen, of als je nog geen ervaring hebt op een instrument om te kijken of het wat voor je is. Wij zijn in september 2019 van start gegaan."

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Harfsen.

- Motorclub HAMAC (HArfsense Motor- en AutoClub) is opgericht in 1952. "Waar begin je als je wilt gaan crossen? Als je weet dat je wilt gaan crossen weet je vast ook met welk voertuig: op een solo crossmotor, een zijspan of een quad. Onderneem de volgende stappen en je staat binnen no time op de baan om te crossen: zorg voor een technisch deugdelijke motor conform het KNMV-reglement; zorg voor een beschermende outfit. Minimaal noodzakelijk zijn een helm, cross laarzen, stevige lange (cross)broek, shirt met lange mouwen en handschoenen. Aan te raden zijn tevens een bodyprotector, niergordel en kniekappen en braces; voorzie jezelf voordat je naar het circuit afreist van een KNMV DAG of basis sport licentie (soort verzekering om te mogen crossen); meld je in het clubgebouw voor een trainingspas. Je bent nu klaar voor je eerste meters op ons circuit in Harfsen! We beseffen ons dat het best spannend kan zijn om te beginnen. Ben je nieuw, spreek een ervaren collega crosser of iemand van de club aan en we helpen je graag op gang. Eventueel kunnen we je in contact brengen met gediplomeerde trainers die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Of stuur een mail aan info@hamac.nl en we zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

MC HAMAC organiseert jaarlijks een ONK Enduro. Dagen van te voren wordt er hard gewerkt om het parcours van ca. 70 km. in een perfecte conditie af te leveren. Dit gebeurt met de medewerking van een grote groep vrijwilligers, sponsoren en met toestemming van vele landeigenaren. Binnen deze enduro worden er 3 klassementsproeven verreden: de proef in buurtschap De Schoolt kenmerkt zich door een mengeling van snelle bospaden met kruip-door-sluip-door en passages over snelle akkers en zandwegen; de proef op de voormalige vuilstortplaats is relatief uniek dankzij zijn hoogteverschil. Ook dit is een bosproef waar elke op- en afgang van de voormalige vuilstort wordt benut. Het hoogteverschil wordt afgewisseld met snelle en over het algemeen brede bospaden en enkele akkers; de proef op het Motocrosscircuit van MC Hamac in Harfsen heeft een hoog cross-gehalte. De bekende crossbaan wordt afgewisseld met kort kruip-door-sluip-door passages in de aangrenzende bossen en op de jeugdbaan. Tevens ook hier weer enkele akkers om het gashandvat helemaal open te draaien. Naast deze 3 prachtige proeven hebben we een dijk van een route die volgens de kenners als meest “houterige” van Nederland mag worden gezien. Hiermee doelt men op de vele bossen die we gedurende de 70 km route doorkruisen, uniek in Nederland. Dit alles zorgt ervoor dat deze enduro-klassieker al jaren tot de favoriete Enduro's van Nederland behoort.

De toerafdeling van MC Hamac in Harfsen is opgericht in 1990. De eerste rit was op de 3e kerstdag van dat jaar, en trok gelijk al maar liefst 65 deelnemers uit binnen- en buitenland. Al snel bleek er behoefte te bestaan om ook toerritten te organiseren voor berijders van klassieke motoren, wat steeds weer gezellige ritten zijn. De eerste grote toerrit was de Landsgrensrit in april 1991, waar 200 motorrijders aan deelnamen. Nog steeds is dit onze bekendste rit. Toen de toerafdeling 5 jaar bestond hebben we voor het eerst de “Hamac-Run” georganiseerd. Dit is een rit van 100 km met trucks, sportauto’s en zijspanmotoren speciaal voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen en ouderen. Zij worden op deze dag in de gelegenheid gesteld met een van de voertuigen mee te rijden. Dit is uitgegroeid tot een bekend regionaal gebeuren, waar we als motorclub veel goodwill mee hebben gekweekt."

- Duurzaamheid: - Volgens deze reportage in de Stentor d.d. december 2018 wonen Indi en Jorick Ehrenhard met hun dochtertje Puck in het op dat momemt duurzaamste huis van ons land. Ze hebben hun vrijstaande woning in Harfsen grotendeels zelf gebouwd.

Reactie toevoegen