Joppe

Plaats
Dorp
Lochem
Achterhoek
Gelderland

joppe huis te werken 1972 [640x480].jpg

Joppe Huis Te Werken 1972

Joppe Huis Te Werken 1972

Joppe

Terug naar boven

Status

Joppe is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

Terug naar boven

Ligging

Joppe ligt NNO van Zutphen, O van Gorssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Joppe heeft ca. 170 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1865 tot 1938 had Joppe een station aan de spoorlijn Arnhem-Leeuwarden (het stationsgebouw is in 1963 afgebroken). Het station lag weliswaar in Joppe maar heette Gorssel omdat dat natuurlijk groter en bekender was. Bijzonder is dat de spoorlijn hier een bocht/knik maakt, omdat de spoorlijn over het landgoed Joppe kwam te lopen en de eigenaar daarvan alleen daaraan wilde meewerken als het station zo dicht mogelijk bij zijn huis zou komen te liggen. En zo geschiedde... Dit soort 'voor wat hoort wat'-deals (d.w.z. een station nabij een landgoed, omdat de eigenaar anders niet wilde meewerken aan een spoorlijn over zijn grondgebied) werd vaker gesloten, bijv. bij Hollandsche Rading, Bilthoven, Wolfheze.

- Verslag van de berechting van de moord op de waard van de voormalige herberg De Drie Kieften te Joppe in 1746.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Joppe, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Dorpsplan Epse / Joppe (2011) schetst de door de inwoners wenselijk geachte ontwikkelingen voor deze dorpen in de komende jaren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Joppe heeft 11 rijksmonumenten, zijnde villa Overdok met garage uit 1921 (Lochemseweg 66), de RK kerk, en 9 objecten betrekking hebbend op landgoed en Huis 't Joppe.

- Joppe heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De buurtschap Joppe wordt een dorp door de bouw van de RK kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming in 1866. De eenbeukige neogotische kerk in de trant van de zogeheten stucadoorsgotiek (1850-1870) kenmerkt het vroege werk van architect H.J. Wennekers.

- Gevelstenen in Joppe.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Joppe en buurdorp Epse.

- Nieuws: - Nieuws uit Epse en Joppe van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Epse en Joppe.

- Onderwijs: - De Joppeschool heeft een eigen dierenren en schooltuintjes die door de kinderen zelf worden verzorgd. Door de strategische ligging tussen de kernen Gorssel, Epse, Harfsen en Eefde en dichtbij Deventer en Zutphen, komen de leerlingen uit de wijde omgeving. Maar ook door de idyllische ligging is de school populair: op weg naar school hoor je de vele vogeltjes (tenminste: als je op de fiets komt!) en kruisen met een beetje geluk reeën en eekhoorntjes je pad.

Reacties

(2)

wellicht een link voor het station?

Dank voor de tip Hans, ik heb er een stukje over opgenomen.

Reactie toevoegen