Eefde

Plaats
Dorp
Lochem
Achterhoek
Gelderland

eefde huize de voorst 1917 [640x480].jpg

Eefde Huize De Voorst 1917

Eefde Huize De Voorst 1917

Eefde

Terug naar boven

Status

- Eefde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- Onder het dorp Eefde valt ook het Z deel van de halverwege tussen het dorp en Gorssel gelegen buurtschap Quatre Bras.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Aefde.

Terug naar boven

Ligging

Eefde ligt NO van Zutphen, N van Warnsveld, ZO van Gorssel en grenst in het Z aan het Twentekanaal en in het W aan de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Eefde 83 huizen met 709 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Eefde, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In aanvulling op het Dorpsplan is in 2011 het rapport Eefde: identiteit en toekomst van een woondorp in het groen verschenen.

- Rijkswaterstaat heeft in 2013 een roekenkolonie 500 meter verplaatst om bij Eefde een tweede sluiskolk in het Twentekanaal te kunnen bouwen. Met aantrekkelijke geluiden uit geluidsboxen zijn de vogels naar de gewenste plek gelokt, terwijl op de plek waar de roeken moesten wijken geluid te horen was waar de vogels een hekel aan hebben. Dit is een beproefde methode om beschermde vogels te verplaatsen. De uitbreiding van het sluizencomplex is nodig voor een betere doorstroming van het scheepvaartverkeer tussen de IJssel en het Twentekanaal. Naar verwachting is de uitbreiding tussen 2018 en 2020 klaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eefde heeft 54 rijksmonumenten.

- Eefde heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Eefde.

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is jhr. J.B.F. Bosch ridder van Rosenthal, eigenaar van landgoed en huis Den Dam aan de Damlaan in Eefde. - Idem over de jacht op landgoed Den Dam en omgeving.

- Militair Historisch Museum De Veteraan van de heer H. Schepers toont hoe het leger er uit zag in de periode 1935-1945 en wat een soldaat zoal mee moest dragen in het veld. Diverse voertuigen sieren het museum te weten een BMW motor, EMW motor, Kubelwagen, trabant jeep en een Munga jeep.

- In februari 2018 heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij Sluis Eefde de officiële starthandeling verricht voor grootschalige werkzaamheden aan de Twentekanalen. De aanleg van een tweede sluiskolk bij dit sluiscomplex is het eerste onderdeel in het project. De nieuwe sluis betekent een verdubbeling van de schutcapaciteit en betere toegang voor grotere schepen. De projecten die Rijkswaterstaat de komende jaren op de kanalen uitvoert, zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart op de Twentekanalen. De verwachting is dat betere bereikbaarheid voor de scheepvaart een flinke economische groei in de regio teweeg zal brengen. Sluis Eefde is in 1933 gebouwd naar ontwerp van architect Dirk Roosenburg en heeft de status van rijksmonument. Daarom moeten de nieuwe sluiskolk en bijbehorend bedieningsgebouw zorgvuldig in het historisch sluisensemble worden ingepast. (bron: Bierman Henket Architecten, die als adviseur ruimtelijke kwaliteit in opdracht van Rijkswaterstaat bij de uitbreiding en renovatie van het sluiscomplex betrokken is)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Eefde organiseert de festiviteiten rondom Koningsdag en de jaarlijkse dorpsfeesten.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Eefde.

- Dorpshuis: - Het Hart Eefde doet zijn naam eer aan. Gelegen in de prachtige groene driehoek Deventer - Lochem - Zutphen in de dorpskern van Eefde biedt Het Hart met haar diverse zalen ruimte aan uiteenlopende bijeenkomsten als bruiloften, familie- en personeelsfeesten, recepties, beurzen, presentaties en conferenties. Je kunt je gasten stijlvol en in een plezierige ambiance ontvangen. Vanzelfsprekend past daar een goed verzorgde catering bij die ze in overleg met jou geheel in eigen beheer verzorgen. Je zult genieten van een hartverwarmende gastvrijheid en service zoals de Eefdenaren gewend zijn. Naast deze activiteiten is Het Hart natuurlijk ook het dorpshuis waar vele plaatselijke verenigingen en stichtingen gastvrij onderdak vinden.

- Onderwijs: - Basisschool De Bargeweide. - Basisschool Villa 60.

- Jeugd: - Scoutinggroep Jan van Riebeeck biedt de speltakken bevers, welpen, scouts, rowans en stam. Kinderen zijn welkom vanaf 4,5 jaar. De opkomsten zijn op zaterdag tussen 13.30-16.30 uur in het eigen bos in Eefde.

- Muziek: - Het doel van de in 1913 opgerichte Muziekvereniging Concordia Eefde is de beoefening en bevordering der muziek, het opluisteren van festiviteiten en de bevordering van gezellig verkeer en onderling vermaak. Ze maken muziek met elkaar en voor elkaar. Jong en ouder, met getalenteerde muzikanten en hardwerkende muzikanten. Samen hebben ze een passie voor muziek. Ze houden de vereniging dynamisch en bij de tijd door steeds weer de muzikale uitgaging op te zoeken. Voor de muzikanten betekent dit dat ze concertstukken op de lessenaar hebben staan, samenspelen met fameuze koren en artiesten, popzangers begeleiden tijdens een zangwedstrijd en rond de kerstdagen kerstliederen spelen op wintermarkten. Uitdagend in diversiteit en uitdagend in niveau. Voor het publiek is het hun uitdaging verrassend en vertrouwd te blijven. Ze verleiden graag muzikaal in een schitterende concertzaal maar zijn ook present als Sinterklaas aankomt met zijn boot uit Spanje. In weer en wind.

Voor hun maatschappelijke betrokkenheid zoeken ze verbinding met lokale scholen, verenigingen, organisaties en ondernemers. Het is een constante uitdaging muziekonderwijs in stand te houden en betaalbaar voor ieder kind. Met verenigingen en organisaties zoeken ze naar samenwerkingsvormen waarbij ze elkaar kunnen versterken. Co-creatie is daarbij het uitgangspunt. Ondernemers hebben voor hen een belangrijke netwerkfunctie en geven onontbeerlijke (financiële) ondersteuning. Dat is Muziekvereniging Concordia Eefde. Ruim 100 jaar oud, springlevend en Koninklijk Erkend.

- Sport: - v.v. Sportclub Eefde (voetbal) is opgericht in 1948. - Volleybalvereniging VIOS.

Reactie toevoegen