Oolde

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Oolde

Terug naar boven

Status

- Oolde is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 31-7-1971 gemeente Laren.

- De buurtschap Oolde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Laren.

- Oolde staat wel op richtingborden (met name ANWB-paddenstoelen) in de omgeving aangegeven. Dat is handig. Ter plekke staan echter geen plaatsnaamborden, zodat je niet kunt zien wanneer je er bent aangekomen. Dat is dan weer minder handig...

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam van het kasteel is later overgegaan op de omringende buurtschap.

Oudere vermeldingen
Oolden, 1392 Oelde, 1665 Oelden.

Naamsverklaring
Naar de vorm misschien een afleiding met het verzamelsuffix -uþi-* van ool 'land aan water, vochtig laagliggend land'. Anderen menen dat deze naam een samenstelling is met lo 'licht, open bos', met overgang van -dl- naar -ld, vergelijk Oele.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oolde ligt NW van Laren, rond de Ooldselaan. Aan de noord- en zuidgrens wordt de buurtschap afgebakend door natuurlijke waterlopen, respectievelijk de Dortherbeek en de Molenbeek. De westkant van het gebied wordt afgebakend door de oorspronkelijke gemeentegrens van Gorssel. De oostgrens loopt parallel aan de Lindenbergsdijk, Stoomdijk en Broekdijk. (bron)

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oolde 69 huizen met 421 inwoners. Het gebied heeft een oppervlakte van 658 hectare (bron: Kadastrale Atlas Gelderland 1832).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap is vooral bekend vanwege het huis (vroegere 'havezate') en landgoed Oolde (Ooldselaan 17). Het oorspronkelijke huis met deze naam is in de 14e eeuw gebouwd en stond achter de huidige boerderij Holterman aan de N gelegen Sekmaatsteeg. Het huidige huis met deze naam heette aanvankelijk Nienhuis ('het nieuwe huis') en kreeg later zijn huidige naam, waarna het oude huis aan de Sekmaatsteeg werd hernoemd in Old-Oolde. Dat huis is in 1868 afgebroken. De grachten zijn in 1960 gedempt. Het huidige landhuis is gebouwd in 1494 en in 1663 vebouwd dan wel geheel opnieuw opgetrokken. Het landgoed is opengesteld voor het publiek, behalve het huis en de directe omgeving daarvan.

Terug naar boven

Geboren in

- Oolde is de geboorteplaats van Hendrik Willem Heuvel (1864-1926), aanvankelijk onderwijzer aan de lagere school in Laren, later hoofd van de lagere school in Gelselaar, en daarna tot aan zijn overlijden schoolhoofd in Borculo (wat hij bleef tot aan zijn overlijden), die met name bekend is geworden als schrijver over Achterhoekse streekgeschiedenis en volkskunde.

Reactie toevoegen