De Wippert

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

De Wippert

Terug naar boven

Status

- De Wippert is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 31-7-1971 deels gemeente Gorssel, deels gemeente Laren (per 1-8-1971 over naar gemeente Lochem, het andere deel blijft dan gemeente Gorssel); in 2005 in zijn geheel over naar gemeente Lochem.

- Buurtschap De Wippert valt, ook voor de postadressen, deels onder de buurtschap en de formele woonplaats Kring van Dorth (die t/m 2004 onder de gemeente Gorssel viel), deels onder het dorp Laren.

- Buurtschap De Wippert heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan de straatnaam Wippert je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden waaraan wij de spelling kunnen verifiëren. In de Topografische atlas Gelderland () staat de buurtschap vermeld als De Wippert, evenals op ANWB-paddenstoelen (richtingwijzers) in de omgeving. Wij hebben de indruk dat dat de meest gebruikelijke spelling is, die wij op deze pagina dan ook aanhouden. Een van de straten ter plekke heet echter Wippert, zonder voorvoegsel dus.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar boerderij De Wippert, die hier sinds ca. 1650 heeft gestaan. In xxx oorlog is de boerderij verloren gegaan en nadien opnieuw opgebouwd.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Wippert ligt 6 km O van Bathmen, 5 km NNO van Laren, in het gebied Larense Broek, rond de wegen Wippert en Buisweerdweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Wippert omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zoals bij Naam reeds vermeld, is de 17e-eeuwse boerderij De Wippert verloren gegaan. Het enige oorspronkelijke, 17e-eeuwse element dat daar nog van bewaard is gebleven, is de Bentheimer put in de tuin.

- Wippertstuw in de Schipbeek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kerstrock op 2e kerstdag.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Café De Wippert (Wippert 6, Kring van Dorth).

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichten van De Wippert.

Reacties

(1)

De naam Wippert komt van boerderij De Wippert, die daar vanaf ongeveer 1650 stond, in de oorlog gesneuveld en nadien opnieuw opgebouwd. Het enige uit de 17 eeuw dat over is, is de Bentheimer put in de tuin.

Red.:
Dank voor uw reactie. Wij hebben het verwerkt. Twee vragen nog:
- Heeft u wellicht het adres van dit pand?
- Weet u wellicht ook meer over de omstandigheden waaronder het pand verloren is gegaan? Door een bombardement?

Reactie toevoegen