Heusden

Plaats
Stad en gemeente
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

heusden vismarkt 1917 [640x480].jpg

Heusden Vismarkt 1917

Heusden Vismarkt 1917

Heusden.JPG

De stad Heusden hebben we bereikt.

De stad Heusden hebben we bereikt.

Heusden (5).JPG

Stadsgezicht Heusden.

Stadsgezicht Heusden.

Heusden (4).JPG

In Heusden bij de Haven.

In Heusden bij de Haven.

Heusden..JPG

Tekst en uitleg bij de haven van Heusden.

Tekst en uitleg bij de haven van Heusden.

Heusden (2).JPG

Heusden in het voorjaar.

Heusden in het voorjaar.

NB gemeente Heusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Heusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Heusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heusden

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heusden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heusden (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Heusden is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat. Bestuurlijk werkt zij daarnaast samen met zowel de regio Hart van Brabant als Noordoost-Brabant.

- De gemeente Heusden is per 1-5-1935 vergroot met de gemeente Herpt, en in 1997 met de gemeenten Drunen en Vlijmen.

- De gemeente Heusden omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Doeveren, Drunen, Elshout, Haarsteeg, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt, Nieuwkuijk, Oudheusden en Vlijmen, en de buurtschappen De Hoeven, Fellenoord, Giersbergen, Kuikse Heide, Luttelherpt, Voordijk en Wolfshoek. In totaal zijn dat dus 1 stad, 10 dorpen en 7 buurtschappen.

- De dorpen in de gemeente Heusden van vóór de gemeentelijke herindeling van 1997 (Doeveren, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt en Oudheusden), hebben geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en liggen daarom voor de postadressen 'in' Heusden. Recentelijk zijn deze dorpen wél als woonplaats benoemd in de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

Omdat de website Postcode.nl voor haar postadresbestanden de gegevens van de BAG hanteert, dient men, als men op deze website naar postadressen in de vijf hiervoor genoemde dorpen op zoek gaat, niet te zoeken onder de postadressen van de stad Heusden, wat men wellicht zou verwachten, maar onder die van de dorpen zelf. Op de website van PostNL dient men hier evenwel te blijven zoeken onder de postadressen van de stad Heusden.

- Wapen van de gemeente Heusden.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Heusden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Heusden grenst in het W aan het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen (dat ook het zuidelijkste deel van de gemeente beslaat, Z van het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen), Kaatsheuvel en Waalwijk, in het N aan de rivieren de Maas en Bergse Maas, Genderen, de provincie Gelderland, Nederhemert-Zuid en Well, in het NO aan Ammerzoden, in het O aan Bokhoven, Engelen en 's-Hertogenbosch, in het ZO aan Cromvoirt en Helvoirt, in het Z aan Biezenmortel en Udenhout en in het ZW aan Loon op Zand, en ligt Z van 'Wijk en Aalburg', Nederhemert-Noord en Wellseind, NW van Vught en NNO van Tilburg. Centraal door de gemeente loopt de A59, van W naar O. De hoofdplaats Vlijmen ligt O in de gemeente, de stad Heusden N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en de stad Heusden 495 huizen met 2.066 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 17.200 huizen met ca. 43.000 inwoners, de stad ca. 480 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Heusden, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Onsenoort (bestrijkt de huidige gemeente Heusden en de voormalige gemeente Engelen).

- Museum Het Gouverneurshuis is gehuisvest in het sfeervolle Gouverneurshuis uit 1592. De collectie weerspiegelt aspecten waarmee de stad Heusden in het verleden geworsteld heeft: de strijd tegen het water, de strijd om het geloof en de politieke strijd of Heusden bij het gewest Holland of het hertogdom Brabant behoorde. Het museum toont met topografische kaarten en stadsaanzichten de ontwikkeling van Heusden van middeleeuwse stad tot bolwerk in de verdedigingslinie van het gewest Holland. Verder de nalatenschap van kunstschilder A.J.M. Weimar uit 's-Hertogenbosch, met prenten, schilderijen en een verzameling Chinees porselein uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Er is een collectie archeologica en er zijn tijdelijke tentoonstellingen over diverse aspecten van de geschiedenis van het Land van Heusden.

- Verhalen over de geschiedenis van Heusden op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De wekelijkse huis-aan-huiskrant de Scherper (sinds 1976), die in de gemeente Heusden verscheen, en als stichting door vrijwilligers werd gerund, heeft eind 2016 moeten stoppen, omdat zij er niet langer in slaagde voldoende adverteerders te werven om de kosten te dekken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heusden heeft 122 rijksmonumenten.

- Heusden heeft 97 gemeentelijke monumenten.

- Molens: - Molen nr. 1. - Molen nr. 2. - Molen nr. 3.

- Gevelstenen in Heusden.

- Beschrijving orgel Sint-CatharijneKerk.

- Beschrijving orgel Lutherse kerk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden.

Terug naar boven

Beeld

- Heusden in Beeld van Dick Buskermolen uit Drunen is een site met vele duizenden foto's en honderden filmpjes van alle kernen in de gemeente Heusden. Zo te zien is hij voortdurend op pad om evenementen in tekst en beeld te verslaan.

- Ook op de site Heemkunde van de Oostelijke Langstraat van Eef van der Lee vind je veel beeld - duizenden foto's, ansichtkaarten en bidprentjes - van alle kernen in de gemeente Heusden.

- Fotoreportage van Heusden door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2, 3, 4, 5, 6 en 7.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Heusden.

- Media / nieuws: - HTR Heusdense Televisie & Radio. - HalloHeusden.nl brengt nieuws en achtergrondinformatie over de gemeente Heusden en directe omgeving op verrassende en originele wijze in beeld. De site is een aanvulling op andere bestaande media in de gemeente. HalloHeusden.nl wil naast een eigen aanbod van nieuwsgaring en duiding ook een onlinepodium zijn voor mensen uit de lokale samenleving die hun visie geven, vanuit deskundigheid of ideologie, op veranderingen en vernieuwingen die zich voltrekken of wenselijk zijn. Van belang daarbij zijn journalistieke uitgangspunten als: opinie/dialoog, verdieping/achtergrond en hoor/wederhoor. HalloHeusden.nl is een lokaal initiatief en is een stichtig met ANBI-status. - Weekblad Drunen/Vlijmen (donderdag) is er voor alle kernen in de gemeente Heusden, en is via de link ook online te lezen.

- Sport: - Voetbalvereniging HHC '09 (Heusden Herpt Combinatie) is in 2009 ontstaan uit een fusie van de verenigingen Herptse Boys en SV Heusden. De thuiswedstrijden worden gespeeld op Sportpark De Oosters.

Reactie toevoegen