De Hoeven (Haarsteeg)

Plaats
Buurtschap
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

De Hoeven (Haarsteeg)

Terug naar boven

Status

- De Hoeven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. T/m 30-4-1935 gedeeltelijk en grotendeels gemeente Nieuwkuijk, gedeeltelijk gemeente Herpt, gedeeltelijk gemeente Vlijmen en gedeeltelijk gemeente Hedikhuizen. Per 1-5-1935 grotendeels over naar gemeente Vlijmen. Het kleine NW deel dat onder de gemeente Herpt viel (= het deel met de huidige huisnrs. 42-64), is toen met Herpt mee naar de gemeente Heusden gegaan.

- Buurtschap De Hoeven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haarsteeg. Bij het hiervoor vermelde NW deel met de huisnrs. 42-64 is dat pas sinds 15-1-2018 het geval. Per die datum heeft namelijk een 'postale herindeling' plaatsgevonden van het grondgebied van de gemeente Heusden van vóór 1997, waarbij de dorpen die onder dat gebied vielen, alsnog een eigen postcode en postale plaatsnaam hebben gekregen. Het NW deel van De Hoeven met de huisnrs. 42-64, dat in de praktijk onder het dorp Haarsteeg viel maar in de 'postale woonplaats Heusden' lag, is daarbij nu ook formeel, voor de postadressen, aan het dorp Haarsteeg toegewezen.

- Buurtschap De Hoeven heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Hoeven ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Heusdenseweg, Veldweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Heusdenseweg), Het Zand, Het Bijltje, De Tol (de N267; het gedeelte van deze weg tussen de viaducten bij de wegen De Hoeven/Mariëndonkstraat en Tuinbouwweg/d'Outremontweg), Tuinbouwweg (het gedeelte van deze weg W van de weg Mommersteeg) en Abt van Engelenlaan (het gedeelte van deze weg N van de minirotonde bij de Tuinbouwweg). De buurtschap ligt direct W van het dorp Haarsteeg, N van de dorpen Nieuwkuijk en Vlijmen, O van het dorp Elshout, NO van het dorp Drunen, ZO van de stad Heusden en de dorpen Herpt en Oudheusden en ZZW van het dorp Hedikhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Hoeven 26 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 135 huizen met ca. 340 inwoners.

Reactie toevoegen