Drunen

Plaats
Dorp
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

drunen_t_lupke.jpg

Deze foto is gemaakt in mei 2013, binnen de bebouwde kom van Drunen. Op het hele internet is over deze naam niets te vinden. Heeft iemand een idee wat hiermee bedoeld wordt? Is dit een kennelijke buurtschap, of iets anders? (© H.W. Fluks)

Deze foto is gemaakt in mei 2013, binnen de bebouwde kom van Drunen. Op het hele internet is over deze naam niets te vinden. Heeft iemand een idee wat hiermee bedoeld wordt? Is dit een kennelijke buurtschap, of iets anders? (© H.W. Fluks)

NB gemeente Drunen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Drunen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Drunen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Drunen

Terug naar boven

Status

- Drunen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- De gemeente Drunen is per 1-5-1935 vergroot met een deel van de gemeente Oudheusden, zijnde het dorp Elshout. Het dorp Oudheusden zelf is per 1-5-1935 overgegaan naar de gemeente Heusden.

- Wapen van de voormalige gemeente Drunen.

- Onder het dorp Drunen vallen ook de buurtschappen FellenoordGiersbergen en Kuikse Heide (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e kw. 13e eeuw Hune, 1230 Hunen, 1232 kopie 14e eeuw Drone, 1244 kopie 16e eeuw Ter Unen, 1312 kopie 1350 Drunen.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Terhunen*, met als eerste deel ter 'op de'. Voor hune denkt men aan 'modder, moeras' (samenhangend met de wortel hun* 'geelbruin') en dan een betekenis 'op de moerasplek'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Dwergonië. Die naam heeft te maken met het feit dat vroeger enkele gegraven waterlopen door Drunen liepen die de naam Dwerg droegen. De noordelijke Dwerg ontwaterde het gebied Voorste Venne en de zuidelijke de Achterste Venne.

Terug naar boven

Ligging

Drunen ligt W van 's-Hertogenbosch, Vlijmen en Nieuwkuijk, O van Waalwijk en grenst in het N aan de A59 en in het Z aan Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Drunen 311 huizen met 2.116 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 218/1.523 (= huizen/ inwoners), de buurtschappen Scheiding 20/119, Meeuwaard 26/170, De Heide 28/180, Sempke 3/23, Giersbergen 9/57, Fellenoort 2/15, Hulten 3/15, en de huizen Klinckaert 1/8 en Perssert 1/6. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 8.000 huizen met ca. 18.000 inwoners, en is daarmee de grootste kern van de gemeente Heusden. Op de 2e plek komt Vlijmen, met 14.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Drunen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Drunen heeft 7 rijksmonumenten, zijnde de boerderij op Grotestraat 47, de boerderij op Kleinestraat 19, molen Hertogin van Brabant, 2 spoorbruggen als onderdeel van de voormalige Langstraatlijn (tegenwoordig in gebruik als fietsroute tussen Drunen en Waalwijk), de 17e-eeuwse boerderij op Fellenoord 4 (waarvoor zie verder aldaar), en het voormalige gemeentehuis uit 1940 van architect Edmond Nijsten, in de stijl van de Delftse School, op Raadhuisplein 16. Het pand is tegenwoordig in gebruik door Bijeen, een netwerkorganisatie van partijen die in de gemeente Heusden zorgen voor de uitvoering van alle gemeentelijke taken op het terrein van zorg, jeugd en werk.

- Drunen heeft 29 gemeentelijke monumenten.

- Molen Hertogin van Brabant is in 2015 gerestaureerd. In de molen is restaurant De Korenmolen gevestigd.

- Mariakapel St. Hubertus.

- Gevelstenen in Drunen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

- De Drunense Duinenloop (hardlopen, op een zondag eind maart) kent de klassen halve marathon Atletiekunie Wedstrijd, halve marathon recreatieloop, 10 km en 4,5 km wedstrijdloop, en 1 km en 600 meter jeugdloop.

- Avondvierdaagse (mei).

- Drunense Fietsvierdaagse (juli).

- Wie in het weekend van half december naar het Dickensfestijn Drunen gaat, komt boeren, burgers en buitenlui tegen uit de 19e-eeuwse Engelse tijd van Charles Dickens. Er lopen kastanjeverkopers, schoorsteenvegers en gekken rond, maar ook deftige notabelen en kantoorklerken. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als de spectaculaire Dickensparade passeert. Kooplui bieden hun waar aan en handwerkers demonstreren hun ambacht op de kerstmarkt. De schaapsherder leidt zijn kudde schapen terwijl de straatmuzikanten spelen op viool, saxofoon en fluit. Koortjes  zingen, orkestjes spelen, dichters dragen voor. Er hangt een geur van punch en gepofte kastanjes, marshmallows, glühwein en brandend hout.  Een geweldig avondje of dagje uit voor jong en ouder.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Z van Drunen ligt het uitgestrekte natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen, wat je onder de link bij Loon op Zand beschreven vindt. Het middenste 1/3 deel van dat gebied valt onder Drunen, het W 1/3 deel valt onder Loon op Zand, het O 1/3 deel valt onder Helvoirt (dat deel gaat vermoedelijk bij gemeentelijke herindelingen van 2020 naar de gemeente Heusden en komt daarmee vermoedelijk ook onder het grondgebied van Drunen te vallen). - Diaserie wandeling door de Loonse en Drunense Duinen door Loes Westgeest.

De Duinboeren, formeel Stichting Overlegplatform Duinboeren, is gesticht in 1992. In de periode rond 1995 werd het Nationaal park Loonse en Drunense duinen vormgegeven en braken voor de agrarische ondernemers rond het nationaal park onzekere tijden aan, want wat stond hun te wachten nu d’n Duinen en d’n Brand de status van Nationaal Park kreeg. Reden voor een aantal bezorgde agrarische ondernemers om zich te organiseren en gezamenlijk met het oplossen van hun zorgen aan de slag te gaan. Inmiddels is het aantal aangesloten boeren gegroeid tot ca. 200 en heeft de stichting zich ontwikkeld tot een volwaardige professionele organisatie die de groep met raad en daad kan bijstaan.

- Het Centrum van Drunen heeft een breed aanbod aan winkels, horeca en supermarkten, met talrijke vers-, mode- en speciaalzaken, gezellige horecagelegenheden en terrasjes. Alles is op loopafstand te bereiken en je kunt je auto er gratis parkeren.

- Het ruim 5.000 m2 grote gebouwencomplex van Theater en cultureel centrum De Voorste Venne stamt uit 1972. De ontwerper van het complex was Anton Pieck, die destijds al grote successen had geboekt met zijn illustraties en ontwerpen voor o.a. de Efteling. De Voorste Venne werd gebouwd als museum en heette toen Lips Autotron Drunen. Hier werden de meer dan 300 automobielen van de vermaarde collectie Max Lips tentoongesteld. Het museum werd al snel te klein en in 1987 verhuisde de gehele collectie naar het nieuw gebouwde Autotron Rosmalen.

- Zwembad het Run is het mooiste en grootste openluchtzwembad uit de wijde omgeving, met een 50 meter wedstrijdbad, recreatiebad met glijbaan en een peuterbad.

- De Drunense Put is een geschikte duikstek.

- De Speel-o-theek is er voor iedereen die kinderen wil laten spelen. Voor ouders met kinderen, maar ook voor grootouders die hun kleinkinderen steeds iets nieuws willen bieden. Voor oppasmoeders of voor scholen. Een speel-o-theek is te vergelijken met een bibliotheek, met als verschil dat je er in plaats van boeken speelgoed kunt lenen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Drunen door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drunen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Drunen4you informeert je over wonen, werken, cultuur en recreatie, natuur en sport in dit dorp. De site voor inwoners en bezoekers om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen. - Drunen4you op Facebook.

- Nieuws: - Weekblad Drunen / Vlijmen (donderdag) is via de link ook online te lezen.

- Jeugd: - Jong Nederland Drunen is een jeugdvereniging voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar. Ben je 17 jaar of ouder, dan kun je leiding worden. Door het jaar heen organiseren zij allerlei activiteiten voor de jeugd, gebaseerd op de pijlers sport en spel, creativiteit en buitenleven. - Scouting Dr. Akkermansgroep.

- Muziek: - Harmonie Drunen bestaat al sinds 1843, heeft ca. 160 leden en kent de onderdelen Symfonisch Blaasorkest, Slagwerkgroep, Opleidingsorkest Samenspelgroep, Slagwerkklas en Blazersorkest. - Het Vriendenkoor is opgericht in 2007 en zingt Nederlandstalige liedjes, die zij o.a. voor bejaarden en gehandicapten in zorginstellingen ten gehore brengen. - Maanszat is een blaasorkest dat alleen bestaat uit vrouwen (uit Elshout, Herpt en Drunen).

Reactie toevoegen