Nieuwkuijk

Plaats
Dorp
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

NB gemeente Nieuwkuijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwkuijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwkuijk in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwkuijk

Terug naar boven

Status

- Nieuwkuijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1935. Per 1-5-1935 over naar gemeente Vlijmen, in 1997 over naar gemeente Heusden.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwkuijk.

- Onder het dorp Nieuwkuijk valt ook de buurtschap Kuikse Heide (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Nieuwkuik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwkuijk grenst in het Z en W aan Drunen, in het NW aan Elshout, in het N en NO aan Haarsteeg en in het O aan Vlijmen, en ligt NO van Het Nationale Park De Loonse en Drunense Duinen, O van Waalwijk, ZO van Heusden, W van 's-Hertogenbosch en NW van Vught. Door het N van het dorpsgebied loopt, N van de dorpskern, de A59, van NW naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuwkuijk 177 huizen met 1.241 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 135/978 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Onsenoort 16/133 en De Hoeven 26/130. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 860 huizen met ca. 2.150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Nieuwkuijk en Onsenoort op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het 'roze kasteel' van het vroegere Land van Ooit wordt in 2019/2020 gerestaureerd. Het ligt op Landgoed Steenenburg, tussen Nieuwkuijk en Drunen, voorheen Drunens grondgebied, tegenwoordig op grondgebied van eerstgenoemd dorp. De gemeente Heusden wil het kasteel na de restauratie verkopen en wil graag dat het een min of meer openbare bestemming krijgt, waarbij wordt gedacht aan horeca. Op Landgoed Steenenburg komen ook zo'n 220 huizen, waaronder ongeveer 120 zorgappartementen. Jan Kelders sr. wil er een hoogwaardig medisch diagnostisch centrum realiseren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwkuijk heeft 11 rijksmonumenten.

- Nieuwkuijk heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- De Emmamolen is een ronde, stenen stellingmolen met een kap bedekt met dakleer. De molen dateert uit 1886 en is vernoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont, koningin der Nederlanden. In 1966-1967 is de molen voor het laatst gerestaureerd.

- Gevelstenen in Nieuwkuijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jeugdvakantieweek (laatste week van de schoolvakantie).

- "Op een zaterdagavond eind oktober blaast Blaaskapel Outblast uit Vlijmen ' 't Dak Eraf', in Café-zaal D'n Bork in Nieuwkuijk, onder begeleiding van leuke kapelletjes, lekkere hapjes en veul bier."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Mini Efteling (Onsenoortsestraat 36a) is in 1985 gestart in de achtertuin van de familie Van Veldhoven - en is daar nog altijd gevestigd - door zoon Erwin van Veldhoven. Sinds 2005 is broer Imre hier directeur. Zoals de naam al suggereert, zijn hier op verkleinde schaal Efteling- en Efteling-achtige attracties gebouwd. Om te zien wat het allemaal inhoudt, hoe het allemaal begonnen is, en hoe het zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is, kun je het beste de videoreportage van vlogger Bart Baan over de Mini Efteling (23 min., 2016) bekijken. Zie ook de geschiedenis van de Mini Efteling op de Eftepedia. Na enkele jaren te hebben gewerkt aan nieuwe attracties, is de Mini Efteling op 20-8-2013 door Henny Huisman heropend. De Mini-Efteling, die het meest geschikt is voor kinderen van 5 t/m 10 jaar, is alleen op zaterdagen geopend, het hele jaar door. In de zomervakantie ook op de woensdagen. Rondleidingen duren 3 uur. Je moet, gezien de kleinschaligheid, vooraf reserveren. De entree kost €6,00. Kinderen t/m 3 jaar gratis.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Nieuwkuijk door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwkuijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool 't Kompas.

- Muziek: - Harmonie De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk is opgericht in 1835 en behoort daarmee tot een van de oudste orkesten van Nederland. De vereniging heeft een rijke historie en heeft nog altijd een maatschappelijke functie binnen het dorp en in de gemeente Heusden. Ze treden regelmatig op voor publiek en verzorgen o.a. de muziek bij gelegenheden als dodenherdenking, serenades voor inwoners en verenigingen, kerst en andere gelegenheden.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Nieuwkuijk. Facebookpagina van Dames 1.

- Postduivenvereniging De Gevleugelde Vrienden is heropgericht in 1948. De vereniging bestond al eerder, maar is vanwege de Tweede Wereldoorlog opgeheven geweest. De vereniging bestaat uit ca. 30 actieve leden en diverse steunende leden uit de woonkernen Nieuwkuijk, Drunen, Elshout, Vlijmen, Haarsteeg, Helvoirt en Rosmalen. De leeftijd van de leden varieert van ca. 13 tot ca. 88. Na vele jaren thuis te zijn geweest in Café Zaal D’n Bork, betrok de vereniging in 2000 haar eigen clublokaal op het Sportpark in Nieuwkuijk. Daar worden in het vliegseizoen elke week de duiven ingekorfd en de klokken gelicht. Ook organiseert de activiteitencommissie er diverse andere activiteiten, zoals een jaarlijkse tentoonstelling en feestmiddag. Via een maandelijks clubblad blijven de leden op de hoogte van het wel en wee in de vereniging.

Reactie toevoegen