Oudheusden

Plaats
Dorp
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

NB gemeente Oudheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oudheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oudheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oudheusden

Terug naar boven

Status

- Oudheusden is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1935. Het andere dorp dat onder die gemeente viel, Elshout, is per 1-5-1935 naar de gemeente Drunen overgegaan.

- Het dorp Oudheusden heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Heusden. Het dorp is wél als plaatsnaam opgenomen in de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

Omdat de website Postcode.nl voor haar postadresbestanden de gegevens van de BAG hanteert, dient men, als men op deze website naar postadressen in het dorp Oudheusden op zoek gaat, niet te zoeken onder de postadressen van de stad Heusden, wat men wellicht zou verwachten, maar onder die van het dorp zelf. Op de website van PostNL dient men hier evenwel te blijven zoeken onder de postadressen van de stad Heusden.

- Wapen van de voormalige gemeente Oudheusden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Oud-Heusden, 1108-1121 kopie 13e eeuw Hysdene, 1147 kopie 13e eeuw Hosden, 1200 kopie 1306 Huseden, 1283 Avdehosdinne, 1312 kopie 1350 Huesden.

Naamsverklaring
Verklaard als het Germaanse husid-inja*, waarin husid- gezien wordt als een dentaalafleiding bij de wortel van het Indo-Europese keus* 'verbergen, verhullen', verwant met het Griekse cystis en het Nederlandse cyste 'zwelling met weke inhoud', in het Germaans met het gotische huzd, het Oudengelse hord 'schat', het Oudsaksische hord 'verborgen binnenplaats, schat'. Ter verklaring laat zich eenzelfde ontwikkeling denken als bij het Duitse Hort, van 'verborgen plaats' via 'schat(kamer)' naar 'plaats waar dingen in veiligheid worden gebracht, toevluchtsoord'. Het laatste deel, in(j)a* is een locatief suffix. Zie ook Huizinge, Huisduinen.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Oudheusden ligt Z van Heusden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oudheusden 129 huizen met 858 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 32/197 (= huizen/inwoners), het dorp Elshout 90/618 en buurtschap Hulten 7/43. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Oudheusden, Elshout en Hulten op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder het motto Hart! voor Oudheusden is de afgelopen jaren, en wordt de komende jaren, gewerkt aan projecten die de leefbaarheid van het dorp ten goede komen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (eind mei).

- Oldtimerdag (eind mei).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Ommetje Herpt-Oudheusden (ca. 5,5 km).

- Om het kalkrijke kwelwater bovengronds te krijgen, heeft waterschap Aa en Maas in 2013 in 'natte natuurparel' Hooibroeken, direct ZW van Oudheusden een pilotlocatie van 4 hectare onder water gezet. Het schone kwelwater moet er voor zorgen dat de rijkdom aan plantensoorten in het gebied aanzienlijk toeneemt. Doel van de pilot is om te bekijken welke maatregelen het beste werken om de juiste watercondities te creëren voor de natuurlijke ontwikkeling van vochtige graslanden in de Hooibroeken. De pilot Bevloeiing Natte Natuurparel Hooibroeken geldt voor een periode van 5 jaar.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Oudheusden door Kees Wittenbols uit Breda.

- Foto's en filmpjes van Oudheusden o.a. evenementen.

Reacties

(2)

Niemand lichtte mij in, niemand zei van Woonveste dat er zo weinig winkels waren. Ik zit nu aan een weliswaar mooi huis vast, maar waar is er een gezellige winkelstraat, nergens. Ik rij geen auto, doe enkel alles met fiets of openbaar verkeer en nu moet ik weer een keer verhuizen, heel zuur voor mij en onnodige kosten. Dus wanneer komt er nog zoiets in Oudheusden?

De afgelopen en komende jaren gebeurt er heel veel om het wonen en leven in Oudheusden nog aantrekkelijker te maken. Dat kunt u lezen onder de link onder het kopje Recente ontwikkelingen. Maar nieuwe winkels zullen in deze tijden nergens snel komen, dus ook niet in Oudheusden. Spijtig voor u, maar Oudheusden is nu eenmaal een klein dorp, waar je geen voorzieningen van een groot dorp of stad moet verwachten. En als je overweegt te gaan verhuizen naar een andere woonplaats, is het wel handig er eerst even te gaan kijken voor je je besluit neemt.

Reactie toevoegen