Kuikse Heide

Plaats
Buurtschap
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

kuikse_heide_buurtvereniging_buurtschap_de_haai_kopie.jpg

Buurtvereniging 'Buurtschap De Haai' - de dialectnaam voor buurtschap Kuikse Heide - is opgericht in 1945.

Buurtvereniging 'Buurtschap De Haai' - de dialectnaam voor buurtschap Kuikse Heide - is opgericht in 1945.

kuikse_heide_kaart_ca._1940.jpg

Volgens oudere kaarten omvatte de Kuikse Heide oorspronkelijk het hele gebied O van de Lipsstraat. Dit gebied wordt tegenwoordig grotendeels in beslag genomen door bedrijventerrein Groeneweg. De buurtschap ligt nu alleen nog in het O van dit gebied.

Volgens oudere kaarten omvatte de Kuikse Heide oorspronkelijk het hele gebied O van de Lipsstraat. Dit gebied wordt tegenwoordig grotendeels in beslag genomen door bedrijventerrein Groeneweg. De buurtschap ligt nu alleen nog in het O van dit gebied.

Kuikse Heide

Terug naar boven

Status

- Kuikse Heide is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de streek Langstraat, gemeente Heusden. Drunens deel: t/m 1996 gemeente Drunen. Nieuwkuijks deel: t/m 30-4-1935 gemeente Nieuwkuijk. Per 1-5-1935 over naar gemeente Vlijmen, in 1997 over naar gemeente Heusden.

- De buurtschap Kuikse Heide valt niet, zoals de naam zou doen vermoeden, onder het dorp Nieuwkuijk, maar grotendeels onder het dorp Drunen, en slechts voor enkele panden onder het dorp Nieuwkuijk.

- De buurtschap Kuikse Heide heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
De Haai.

In de volksmond
Lokaal wordt de buurtschap, gezien de dialectnaam en de naam van Café-Bar De Hei (Bosscheweg 82), kortweg De Hei genoemd.

Oudere vermeldingen
Kuiksche Heide.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kuikse Heide ligt direct O van de dorpskern van Drunen, W van Nieuwkuijk, rond de wegen Groenewoud (O deel), Industrieweg (O zijde), Kasteeldreef, De Bosschen, Bosscheweg (O deel), en enkele aangrenzende panden aan de Meerdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kuikse Heide omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Van 1888 tot 1907 is er een stopplaats Kuikse Heide geweest aan de Langstraat-spoorlijn (Lage Zwaluwe - 's-Hertogenbosch). - Nog een pagina over deze stopplaats.

- In 2009 is het artikel 'Cornelis Slegers. de balthover van de Kuikse Heide' verschenen (auteur: Bert Meijs, in tijdschrift 'Met Gansen Trou' van Heemkundekring Onsenoort, pag. 66-70). Gezien de omschrijving onder de link was dat kennelijk een crimineel persoon.

- Volgens oudere kaarten omvatte de Kuikse Heide oorspronkelijk het hele gebied tussen de Spoorlaan in het N, de Lipsstraat in het W en de Bosscheweg in het Z. Dit gebied wordt tegenwoordig grotendeels in beslag genomen door bedrijventerrein Groeneweg. De buurtschap ligt nu alleen nog in het O deel van het gebied.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Van 1989 tot 2007 was er het bekende themapark Het Land van Ooit, dat binnen Drunen op grondgebied van buurtschap Kuikse Heide lag. Na het faillissement van Het Land van Ooit is de grond aangekocht door de gemeente Heusden en omgedoopt tot park met de naam Poort van Heusden. De opstallen van het park zijn afgebroken. Alleen het Roze Kasteel is nog overgebleven. Door een grenscorrectie valt het gebied tegenwoordig onder het dorpsgebied van buurdorp Nieuwkuijk. Tegenwoordig wordt het gebied én het kasteel Steenenburg genoemd:

"Tussen Drunen en Nieuwkuijk ligt Steenenburg. Een groot deel van dit gebied maakte voorheen deel uit van het Land van Ooit en is sinds 2008 in handen van de gemeente Heusden. De gemeente kocht het gebied met het oog op een gerichte sturing op de nodige herontwikkeling. De plannen voor het gebied richten zich op een integratie van stad en land. De integratie is beschreven in de ‘Visie integratie stad-land Steenenburg’ (juli 2018), die door de raad is vastgesteld. De landschappelijke en natuurstructuren (vlekken en lijnen) zijn de dragers voor het plan. In de zogenoemde kamers (ruimtes) tussen deze vlekken en lijnen realiseren we een ontwikkeling die bestaat uit de hierna genoemde onderdelen: in de noordelijke zone: een high-tech medische campus; in de middelste zone: maximaal 120 (zorg)appartementen, maximaal 50 patiowoningen aan het water en herbestemming van het voorheen Roze Kasteel; in de zuidelijke zone: maximaal 56 ruime bouwkavels voor exclusiever wonen. Met deze ontwikkeling realiseren we in de gemeente Heusden een uniek woon- en werkgebied." (bron: gemeente Heusden) In de rechterkolom op de pagina onder de link vind je vele relevante documenten over dit project.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het 'roze kasteel' van het vroegere Land van Ooit is in 2019/2020 gerestaureerd. Het ligt in een gebied dat tegenwoordig Landgoed Steenenburg heet. Het kasteel heet tegenwoordig ook Kasteel Steenenburg. De gemeente Heusden wil het kasteel na de restauratie verkopen en wil graag dat het een min of meer openbare bestemming krijgt, waarbij wordt gedacht aan horeca. De restauratie is begin 2021 gereedgekomen.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging 'Buurtschap De Haai' (wat dus de dialectnaam is van Kuikse Heide) is opgericht in 1945. - De buurtvereniging heeft een mooie vlag.

Reactie toevoegen