Elshout

Plaats
Dorp
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

Elshout

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Elshout.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Elshout.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Elshout (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Elshout is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. T/m 30-4-1935 gemeente Oudheusden. Per 1-5-1935 over naar gemeente Drunen, in 1997 over naar gemeente Heusden.

- Onder het dorp Elshout valt ook de buurtschap Wolfshoek.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Zaandhaozenlaand.

Terug naar boven

Ligging

Elshout ligt Z van Heusden en Oudheusden, N van Drunen, en grenst in het Z aan de A59 en in het O aan de provincialeweg N267.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Elshout 90 huizen met 618 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Oudheusden, Elshout en Hulten op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Geschiedenis van Elshout.

- Vanaf 1500 is Elshout een bedevaartplaats geworden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren wordt in Elshout de nieuwe wijk De Gorsen gerealiseerd, tussen de Mayweg en de Kerkstraat. Het gebied biedt ruimte voor maximaal 100 woningen, wat het dorp kan laten doorgroeien richting 1.900 inwoners. De bouw beoogt te starten in 2018. De wijk wordt gebouwd door aannemer Tankens uit Andel, die hier ca. 5 ha grond in bezit heeft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Elshout heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de 18e-eeuwse boerderij op Heusdenseweg 17, en de pastorie uit 1899 van architect J.H. van den Abeelen op Kerkstraat 35.

- Elshout heeft 11 gemeentelijke monumenten, zijnde het woonhuis op Heusdenseweg 10, de boerderijen op Kapelstraat 14, 34, 52 en 59, het klooster op Kerkstraat 27/27a, de kerk (Kerkstraat 37), het woonhuis op Kerkstraat 42, het woonhuis op Mariëndonkstraat 9, de boerderij op Scheidingsstraat 38, en de boerderij op Wolfshoek 76.

- Mariakapel O.L. Vrouw van Elshout.

Terug naar boven

Evenementen

- 2x per jaar is er een Metalavond in Elshout.

- Carnaval. - Stichting Carnaval Zaandhaozenlaand. - Carnavalsvereniging De Deurklinkers. De carnavalsoptocht in het dorp is op carnavalszondag.

- Motorsport Spektakel en Brommercross (weekend in juni).

- Zeepkistenrace (weekend in juli).

- Jeugd Vakantie Vreugd (kindervakantieweek, eind augustus).

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Elshout.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De Th. J. Rijkenschool is een typische dorpsschool waar men elkaar kent, de lijnen kort zijn en de onderlinge betrokkenheid groot is.

- Muziek: - Fanfare Eendracht Maakt Macht / EMM is opgericht in 1886. Een mooi verhaal over de geschiedenis en ontwikkeling van het korps vind je onder de link. - De Schrik uit Blik is een feestelijke muziekkapel met ca. 20 leden, die regelmatig optreden bij evenementen in de regio. Nieuwe leden zijn altijd welkom. - Maanszat is een blaasorkest dat alleen bestaat uit vrouwen. Van oorsprong is het een carnavalsorkest, maar ze treden ook door het jaar heen op tijdens festivals in de regio. - Rock en Loll Band Dubio. - Pop-/Rockkoor HardKoor. - Band Friday Rock Show (FRS).

- Sport: - Sportclub SC Elshout is een omni-vereniging met meer dan 500 leden, waar de sporten voetbal, handbal, gymnastiek en tennis worden beoefend. - Tafeltennisvereniging Elshout.

Ruitersportvereniging Heusden moest in 2011 hun terrein aan de Dillenburghstraat te Drunen verlaten en kreeg als compensatie een terrein aan de Dekkersweg in Elshout toegewezen. Ook Stichting Motorcross Brabant was op zoek naar een geschikt terrein. Zij gingen in overleg met de ruitersportvereniging en ontwikkelen het terrein nu samen tot een gebied waar zowel de paardensporters als de motorcrossers goed tot hun recht komen. Zo zijn er springheuvels aangelegd die zowel voor paarden als crossers geschikt zijn, en ook de natuur vaart er wel bij omdat ze paddenpoelen hebben aangelegd om het overtollige water op te vangen.

Wielerclub BOS (Buik Op Stang) is een vereniging van ca. 60 fietsers uit Elshout en omgeving. Zij toeren op zondagmorgen en trainen op woensdagavond. Jaarlijks is er een een clubkampioenschap, een MTB-wedstrijd en een EK (Elshouts Kampioenschap), een regelmatigheidstijdrit waarbij de deelnemer zo constant mogelijk de van tevoren opgegeven snelheid moet zien te benaderen.

- Ouderen: - Seniorensociëteit d'n Elshof organiseert sinds 1996 regelmatig activiteiten voor ouderen in Elshout en omgeving.

- Motoren (toeren) en brommers: - Brommenmaar is een in 1999 opgerichte oldtimer bromfietsclub, voor liefhebbers van klassieke bromfietsen ongeacht het merk. De club heeft inmiddels meer dan 160 leden, uit Elshout en ook uit omliggende dorpen en gemeenten. - Motorclub Volgas. - Motorclub M&M's (Met Motor Meer Mans) is ontstaan in 1987 in café/bar De Schans. Als grap begonnen door een aantal vrienden, en uitgegroeid tot een volwaardige club met ca. 50 leden.

- Toneelvereniging Zoeklicht heeft een volwassenen groep en een jeugdgroep. Ieder jaar staan zij op de planken om jou een ontspannen avondje te bezorgen.

- Kinderen groeien heel snel, maar hun spullen niet. Als ouder ben je dus steeds bezig met het uitmesten van kasten. Maar wat doe je met de goede, maar te kleine kinderkleding? Of met dat leuke speeltje? Natuurlijk wil je die een goede bestemming geven. Dat kan nu via KrijgdeKleertjes. Via deze website ruil je in een paar stappen een pakket met te kleine kinderspullen voor een pakket met spullen die bij jouw kinderen passen. Gewoon via internet, op een moment dat het jou uitkomt. Je kunt ook bij lokale Ruilpunten je kleertjes inleveren en vaak gelijk andere kleertjes mee terug nemen. Ook in Elshout is een Ruilpunt.

Reactie toevoegen