Doeveren

Plaats
Dorp
Heusden
Langstraat
Noord-Brabant

Doeveren

Terug naar boven

Status

- Doeveren is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de subregio Langstraat, gemeente Heusden. T/m 31-7-1908 gemeente 'Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren'. Per 1-8-1908 is de naam van deze gemeente gewijzigd in Drongelen. Per 1-5-1923 over naar gemeente Eethen, in 1973 over naar gemeente Heusden.

- Het dorp Doeveren heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen lag het dorp daarom sindsdien 'in' Heusden. Het dorp is wél als plaatsnaam opgenomen in de rond 2010 in werking getreden gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Per 15 januari 2018 heeft het dorp alsnog een eigen postcode (5157) en postale plaatsnaam gekregen in het postcodesysteem.

Terug naar boven

Ligging

Doeveren ligt ZW van Heusden, NNW van Waalwijk en grenst in het N aan de Bergsche Maas. Oorspronkelijk lag het dorp in het Land van Altena. Door het graven van de Bergsche Maas, die in 1904 gereed kwam, is het aan de Heusdense kant komen te liggen. Toch viel het t/m 1972 nog onder gemeenten in het Land van Altena. Pas in 1973 is het dorp middels een grenscorrectie aan de gemeente Heusden toegevoegd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Doeveren 17 huizen met 117 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Doeveren heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Bovenlandse Sluis, Oud-Heusdense Sluis I en Oud-Heusdense Sluis II, alle gelegen ZO van de dorpskern en alle daterend uit 1500.

- Doeveren heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde het woonhuis op Dorpsstraat 4, de boerderij op nr. 5, en de boerderij op Provincialeweg 6.

- De huidige Hervormde kerk (Dorpsstraat 9) ligt op een kunstmatige heuvel, dateert uit 1950 en is de opvolger van een kerk die in 1944 door oorlogsgeweld is verwoest.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Doeveren door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Dorpsvereniging: - Dorpsvereniging Heesbeen en Doeveren is opgericht in 1960 en organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

Reactie toevoegen