Terschelling

Gemeente
Terschelling
Waddengebied
Fryslân

vakantie_tershelling-001.jpg

Op Terschelling kun je diverse prachtige, oude kerkjes vinden, waaronder deze in Hoorn en Midsland.

Op Terschelling kun je diverse prachtige, oude kerkjes vinden, waaronder deze in Hoorn en Midsland.

terschelling.jpg

De Waddenzeekust op Terschelling

De Waddenzeekust op Terschelling

ingang_van_de_bosplaat-001.jpg

Aan het begin van de geweldige Boschplaat

Aan het begin van de geweldige Boschplaat

11._aangekomen_op_de_bosplaat.jpg

De Boschplaat, een eldorado voor mens en dier

De Boschplaat, een eldorado voor mens en dier

vakantie_tershelling1.jpg

Vogels van de Boschplaat op Terschelling (© Jan Dijkstra, Houten)

Vogels van De Boschplaat op Terschelling (© Jan Dijkstra, Houten)

FR gemeente Terschelling in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Terschelling in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Terschelling in ca. 1870, kaart J. Kuijper

kaart_van_terschelling_2-001.jpg

Terschelling anno 2014, met dank aan Google

Terschelling anno 2014, met dank aan Google

Terschelling

Terug naar boven

Status

- Terschelling is een eiland en gemeente in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied. Het eiland viel tot 19-9-1814 onder Fryslân, daarna onder Noord-Holland en sinds 1-9-1942 weer onder Fryslân. Gemeentehuis te West-Terschelling.

- Wapen van de gemeente Terschelling.

- De gemeente Terschelling omvat de plaatsen Baaiduinen, Formerum, Hee, Hoorn, Kaard, Kinnum, Landerum, Lies, Midsland, Oosterend, Striep, West-Terschelling, Dellewal, Formerum aan Zee, Formerum-Noord, Halfweg, Horp, Midsland aan Zee, Midsland Noord en West aan Zee. Waarbij de eerste 12 van de 20 met een eigen postcode en plaatsnaam zijn opgenomen in het postcodeboek. Onder de gemeente valt ook het eilandje Griend.

- In 2009 zijn in het kader van de in dat jaar in werking getreden gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) bijna alle straatnamen en enkele plaatsnamen op Terschelling gewijzigd. De plaatsnamen die zijn gewijzigd, zijn Kaard (voorheen Kaart) en Striep (voorheen Seeryp).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Terschelling.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Skylge.

Oudere vermeldingen
Ter Schelling, 1296 Schellinghe, 1398 aen die Scellinge, 1398 die Scellinghe, 1401 der Schellinge, 1579 Schellinck.

Naamsverklaring
Het Oudfriese skillinge betekent 'strijd, twist', maar ook 'scheiding, grens', en dat laatste heeft hier de voorkeur. Vergelijk Schellingwoude. Een tweede, oudere naam voor Terschelling is 1e helft 11e eeuw in Wicsele, 3e kwart 13e eeuw Wexalia, 1322 Wexel en 1482 Wuxaliæ.(1)

Terug naar boven

Ligging

Terschelling ligt tussen Vlieland in het W en Ameland in het O. Het eilandf is per boot te bereiken vanaf Harlingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Terschelling 402 huizen met 2.743 inwoners, verdeeld in de dorpen West-Terschelling 230/1.569 (= huizen/inwoners), Kinnum 10/78, Midsland 54/356, Landerum 14/83, Formerum 28/224, Lies 18/113, Hoorn 19/122, en Oosterend 14/91 en de buurtschappen Hee 6/30, Kaart 3/33, Seerijp 5/38 en Oosterkooi 1/6. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 2.100 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Terschelling was in de 14e en 15e eeuw een vrije heerlijkheid onder het Friese geslacht van de Popma's. In de 16e eeuw waren Hollandse geslachten als Van Arkel en Van Bergen met het eiland beleend. Sinds 1615 behoorde het eiland aan de Staten van Holland en West-Friesland. Zie verder het hoofdstuk Status. Eertijds genoot het eiland een grote welvaart door de walvisvaart in het kader van de Noordse Compagnie.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Terschelling, kun je terecht bij Museum 't Behouden Huys, ondergebracht in een gebouwencomplex bestaande uit twee karakteristiek Terschellinger woonhuizen uit 1668 en een nieuwbouw-vleugel. De collectie is gericht op de duizend jaar bewoningsgeschiedenis van dit Waddeneiland, waarbij de zeevaart een belangrijke rol heeft gespeeld. De presentatie laat de bezoeker ontdekken hoe de eilandbewoners op hun heel eigen manier hebben geleefd en de kost verdiend.

Op het eiland werd het boerenbedrijf uitgeoefend, regelmatig aangevuld met jutterswerk op gestrande schepen. Daarnaast werkte een groot deel in de scheepvaart, zoals de visserij, loodsdienst, koopvaardij, walvisvaart, reddings- en bergingswerk. De beroemdste eilander is de zeeman en cartograaf Willem Barentsz, die eind 16e eeuw verschillende ontdekkingsreizen ondernam in de poolzee om een weg naar China te vinden. In 1596 raakte hij bij Nova Zembla vast in het ijs en overwinterde er met zijn bemanning in het 'Behouden Huys', een in haast gebouwde schuilhut.

De gevaarlijke kust van Terschelling met zijn vele verradelijke zandbanken is door de eeuwen heen het toneel geweest van dramatische scheepsrampen, waaraan in de tentoonstelling ruime aandacht wordt besteed. Van een der opmerkelijkste rampen is een speciale presentatie: het Engelse oorlogsschip de Lutine. Dit schip verging in 1799 op de buitenbanken met in het ruim een ongewoon grote lading goud- en zilverstaven. Het mysterieuze van dit wrak is dat het in de loop der jaren bij stukjes en beetjes is geruimd, maar dat er toch slechts een klein deel van de lading boven water is gekomen.

Het museum heeft een zeer uitgebreide bibliotheek met circa 3000 werken over de historie van Terschelling, die door middel van een geautomatiseerde inventarisatie voor iedere bezoeker toegankelijk is gemaakt. Daarnaast is er een grote foto-collectie over het eiland vanaf 1900.

De collectie bevat vele gebruiksvoorwerpen die specifiek met de eilandcultuur te maken hebben. Naast de huishoudelijke en ambachtelijke voorwerpen zijn er bijzondere objectengroepen die uit de scheepvaart afkomstig zijn. Dit zijn de strand- en juttersvondsten, scheeps-archeologische onderdelen, zeemanssouveniers, maritieme en scheepsbouwgereedschappen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Van West tot Oost(erend) kun je 'kerken op Terschelling'. Onder de link vind je alle informatie die je kerkelijk weg-wijs wil maken op het eiland: achtergronden, kerkdiensten, kringenwerk, activiteiten etc.

- Het Oerol-festival (juni) is een jaarlijks terugkerend 10-daags locatietheater- en landschapskunstenfestival op het eiland Terschelling. Met het eiland als inspiratiebron en podium voor de brede programmering heeft het Oerol-festival een toonaangevend artistiek profiel, waarin cultuur, natuur en experiment centraal staan. Op Oerol wordt natuur gecombineerd met theater, muziek, beeldende kunst, installaties en straattheater om in alle aspecten van het festival zowel de cultuur als de Terschellingse natuur centraal te stellen. Het publiek ziet hierdoor op het Oerol-festival zowel de hele breedte van het kunstenspectrum als van het eiland Terschelling.

De programmering is opgebouwd uit 4 onderdelen: middelgrote en grote theatervoorstellingen, paspoortprojecten bestaande uit kleinere voorstellingen, performances en installaties, muziekoptredens en dagelijks straattheater in de straten van West en Midsland. Door de unieke programmering, natuurlijke condities en de bijzondere sfeer is Oerol sinds sinds haar start in 1982 uitgegroeid tot een toonaangevend multidisciplinair festival van internationale faam. Jaarlijks bezoeken meer dan 55.000 cultuurliefhebbers het festival, die ieder jaar weer een vernieuwende en verrassende inhoud treffen.

- Trailrun (op een zondag in oktober, in 2017 voor de 3e keer). Met afstanden van 15, 25 en 50 km is Trailrun Terschelling prima geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren trailrunner, en met routes dwars door de afwisselende Terschellinger natuur is het voor de deelnemers altijd een fantastische ervaring. Het eiland is bij uitstek geschikt voor trailrunning: er is bos, er zijn duinen, er is strand en er is ruimte, heel veel ruimte. Je kunt kiezen uit 3 prachtige en afwisselende routes van 15, 25 en 50 km. De langste afstand is een echte uitdaging en is alleen geschikt voor geoefende trailrunners. Ook voor de middelste afstand dien je enige ervaring met trailrunning te hebben, terwijl de 15 km prima geschikt is om kennis te maken met het lopen door de natuur. Maar voor alle routes geldt: lopen op een eiland is altijd een bijzondere belevenis!

- De Berenloop (op een zondag begin november, in 2017 voor de 21e keer) is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste atletiekevenementen van Noord-Nederland. Dat komt niet alleen door het fraaie parcours, dat door de schitterende en afwisselende natuur van Terschelling voert, maar ook door de fantastische sfeer die er tijdens het Berenloopweekend op het eiland heerst. Vrijwel iedereen op het eiland is betrokken bij de Berenloop: als deelnemer, als vrijwilliger of als toeschouwer, en dat merk je. Wellicht is dat de reden dat er, ondanks het uitdagende parcours, toch ieder jaar weer uitstekende tijden worden gelopen.

De 1e editie vond plaats in 1997, als sportieve afsluiting van het themajaar ‘400 jaar Willem Barentsz’. Willem Barentsz, beroemd zeevaarder en afkomstig van Terschelling, probeerde in 1596 via het noorden naar Azië te varen. Het werd een monstertocht met veel ontberingen en een gedwongen overwintering tussen de ijsschotsen op Nova Zembla. Door te jagen op beren had de bemanning voldoende voedsel om de winter te overleven, En zo komt de marathon aan haar naam Berenloop. Je kunt kiezen uit de afstanden hele en halve marathon. Er is ook een Jeugdloop. Vind je een hele of een halve marathon nog te ver, of wil je alvast warmlopen voor de Berenloop op zondag, dan kun je op zaterdagochtend meedoen aan Kleintje Berenloop. Je kunt daarbij kiezen uit 5 of 10 km en er wordt gelopen over een mooi natuurparcours door de bossen en duinen van West. Na afloop is er gratis koffie met Terschellinger pondkoek en zorgen vuurkorven en livemuziek voor warmte, sfeer en gezelligheid. Voor de eerste 3 finishers zijn er bekers en bloemen en voor alle deelnemers is er als herinnering een medaille.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een overtocht naar Terschelling kun je boeken bij rederij Doeksen.

- Op het weblog van Staatsbosbeheer Terschelling houden de boswachters je op de hoogte van actuele natuurontwikkelingen op het eiland.

- De Boschplaat is een natuurreservaat aan de oostzijde van het eiland. Het meet circa 10 bij 5 kilometer, heeft een oppervlakte van ca. 4.400 hectare en is sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. Het gebied is sinds 1970 voorzien van het Europees diploma voor Natuurbeheer, dat door de Raad van Europa wordt toegekend aan beheerders van natuurgebieden die aan bepaalde strenge normen voldoen. Zoals de naam al doet vermoeden was het gebied in vroeger tijden een zandplaat, die los lag van het oorspronkelijke eiland Terschelling. De geul tussen beide eilanden, het Koggediep, is echter dichtgeslibd. Tussen 1931 en 1937 zijn de eilanden met elkaar verbonden door de aanleg van een stuifdijk, met een lengte van bijna negen kilometer, die de naam Derk Hoekstra Stuifdijk heeft gekregen. Oorspronkelijk was het de bedoeling met de aanleg van die stuifdijk een aanzet te geven tot het scheppen van cultuurland. Uiteindelijk is het gebied uitgegroeid tot een van de meeste waardevolle natuurgebieden van Nederland.

Een algemeen misverstand over de Boschplaat is dat het gebied vroeger bebost zou zijn geweest. Het tegendeel is het geval. 'Bos' betekent in dit geval namelijk 'verhoging in het landschap' of 'duin'. Op de Boschplaat bevindt zich een scheepsbaken: de Noordkaap. In 2015 is de Boschplaat door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park van Nederland. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt. Er zijn totaal 20 Dark Sky Parken in de wereld, waarvan 10 in Europa.

- Wetterskip Fryslân heeft in 2016 in samenwerking met agrariërs 4,5 kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd op Terschelling. Hierdoor is de ecologische kwaliteit van het water in de polder verbeterd. Ook is er meer waterberging gecreëerd om bij extreme neerslag wateroverlast op het eiland te beperken. De sloten en vaarten in de polder tussen de spuisluizen Lies en Kinnum zijn verbreed en natuurvriendelijk gemaakt. Door de natuur haar werk te laten doen, groeit hier straks riet en andere onderwaterbeplanting. Hierdoor verbetert het boven- en onderwaterleven en daarmee de waterkwaliteit. Met de aanleg van de natuurvriendelijke oevers voldoet het waterschap aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarnaast zorgt de verbreding van de sloten en vaarten voor 0,7 hectare extra waterberging. Bij extreme neerslag kan het water langer worden vastgehouden om wateroverlast op het eiland te beperken.

Terug naar boven

Beeld

- In 1938 heeft de familie Miedema aan film gemaakt van hun vakantie op Terschelling.

- In deze video rij je in 10 minuten virtueel van West-Terschelling naar Oosterend, oftewel de hele hoofdweg over het eiland, van het westelijke uiteinde naar het oostelijke uiteinde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Terschelling (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Terschelling.

- Nieuws: - Nadat er sinds 1916 en 1936 gedurende enkele jaren Terschellinger kranten zijn geweest, is er sinds 1985 het nieuws- en advertentieblad de Terschellinger, dat wekelijks op donderdag verschijnt. Met een abonnementsdichtheid van ca. 95 procent op het eiland en daarnaast nog bijna 2.000 postabonnees, voorziet de krant na bijna 35 jaar nog altijd duidelijk in een behoefte.

- Belangenvereniging: - Stichting Ons Schellingerland heeft als doel het behouden en het verbeteren van: de karakteristieke natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van Terschelling (het 'eilander eigene'), onder meer naar beeldkwaliteit, plaats, schaal, vorm en materiaalgebruik; de kwaliteit van het milieu waaronder water, bodem en lucht; de gezondheid en veiligheid van de bewoners en de toeristen; een goed waterbeheer en een goede ruimtelijke ordening.

- Overige verenigingen: - De in 1947 opgerichte Vereniging tot Instandhouding van de Terschellinger Volksdansen (VTV) heeft afdelingen in West, Midsland en Hoorn. In de zomer dansen ze wekelijks voor publiek en 's winters dansen ze op de verenigingsavonden.

- Wonen: - Woningcorporatie De Veste in Ommen had op Terschelling 414 huurwoningen en 204 studentenkamers. De Veste wilde van de huizen af, omdat ze te ver liggen van de rest van hun bezit. Bovendien mogen corporaties door nieuwe regelgeving alleen nog bouwen in hun eigen regio. Daarom heeft woningcorporatie WoonFriesland de woningen eind 2018 overgenomen, die bovendien plannen heeft om op het eiland een 50-tal woningen te bouwen, die beogen bij te dragen aan meer evenwicht op de Terschellinger woningmarkt. Doel is om duurzame en betaalbare woningen te bouwen. Ook wordt driekwart van het huidige bestand opgeknapt.

- Openbaar vervoer: - Op Terschelling rijden volledig elektrisch aangedreven bussen van Arriva. Op het eiland reis je gemakkelijk en confortabel van West-Terschelling, waar de veerboot aankomt, naar Oosterend, het meest oostelijk gelegen dorp (lijn 1). En van West naar Midsland aan Zee en West aan Zee (lijn 2). De nachtbus rijdt van West naar Oosterend v.v. (lijn 9). Informatie over de haltes en vertrektijden vind je via de Busdienstregeling.

- Duurzaamheid: - Het doel van Terschelling Energie is het samen verduurzamen van de energievoorziening op het eiland. Dit doen ze door 'goede energie' te leveren rechtsreeks van de bron, door te besparen en door zelf groene energie op te wekken. Van de energie die ze met z’n allen gebruiken willen ze een zo groot mogelijk deel zelf opwekken. Ze richten zich eerst zo veel mogelijk op het uitbreiden van het aantal zonnepanelen op het eiland. Bij dit alles voelen ze zich gesteund door het Ambitiemanifest Waddeneilanden ‘De Energieke Toekomst’. Hierin streven alle Waddeneilanden ernaar om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening.

Reactie toevoegen