Terschelling

Gemeente
Terschelling
Fryslân

terschelling groeten uit 1958 [640x480].jpg

Terschelling Groeten uit 1958

Terschelling Groeten uit 1958

vakantie_tershelling-001.jpg

Op Terschelling kun je diverse prachtige oude kerkjes vinden, waaronder deze in Hoorn en Midsland

Op Terschelling kun je diverse prachtige oude kerkjes vinden, waaronder deze in Hoorn en Midsland

terschelling.jpg

De Waddenzeekust op Terschelling.

De Waddenzeekust op Terschelling.

ingang_van_de_bosplaat-001.jpg

Aan het begin van de geweldige Boschplaat.

Aan het begin van de geweldige Boschplaat.

11._aangekomen_op_de_bosplaat.jpg

De Boschplaat, een eldorado voor mens en dier.

De Boschplaat een eldorado voor mens en dier.

vakantie_tershelling1.jpg

Vogels van de Boschplaat op Terschelling (© Jan Dijkstra, Houten)

Vogels van de Boschplaat op Terschelling (© Jan Dijkstra, Houten)

FR gemeente Terschelling in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Terschelling in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Terschelling in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kaart_van_terschelling_2-001.jpg

Terschelling anno 2014, met dank aan Google.

Terschelling anno 2014, met dank aan Google.

Terschelling

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent op een boerderij op Terschelling.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Terschelling.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Terschelling.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Terschelling (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Terschelling is een eiland en gemeente in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied. Gemeentehuis te West-Terschelling.

- Wapen van de gemeente Terschelling.

- Terschelling viel tot 19-9-1814 onder Fryslân, daarna onder Noord-Holland en sinds 1-9-1942 weer onder Fryslân.

- De gemeente Terschelling omvat de plaatsen West-Terschelling, Midsland, Hoorn, Formerum, Lies, Oosterend, Baaiduinen, Hee, Kaard, Kinnum, Landerum, Striep, Midsland aan Zee, Midsland Noord, West aan Zee, Dellewal, Halfweg en Horp, Waarbij de eerste 12 met een eigen postcode en plaatsnaam zijn opgenomen in het postcodeboek. Onder de gemeente Terschelling valt ook het eilandje Griend.

- In 2009 zijn in het kader van de in dat jaar in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bijna alle straatnamen en enkele plaatsnamen op Terschelling gewijzigd. Zie ook het raadsvoorstel 'Besluit naamgeving woonplaatsen en besluit naamgeving openbare ruimten (straatnamenbesluit) Terschelling'. De plaatsnamen die zijn gewijzigd, zijn Kaard (voorheen Kaart) en Striep (voorheen Seeryp).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Terschelling.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Skylge.

Oudere schrijfwijzen
Ter Schelling.

Terug naar boven

Ligging

Terschelling ligt tussen Vlieland in het W en Ameland in het O. Terschelling is per boot te bereiken vanaf Harlingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Terschelling 402 huizen met 2.743 inwoners, verdeeld in de dorpen West-Terschelling 230/1.569 (= huizen/inwoners), Kinnum 10/78, Midsland 54/356, Landerum 14/83, Formerum 28/224, Lies 18/113, Hoorn 19/122, en Oosterend 14/91 en de buurtschappen Hee 6/30, Kaart 3/33, Seerijp 5/38 en Oosterkooi 1/6.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Terschelling ca. 2.100 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Terschelling, kunt u terecht bij Museum 't Behouden Huys, ondergebracht in een gebouwencomplex bestaande uit twee karakteristiek Terschellinger woonhuizen uit 1668 en een nieuwbouw-vleugel. De collectie is gericht op de duizend jaar bewoningsgeschiedenis van dit Waddeneiland, waarbij de zeevaart een belangrijke rol heeft gespeeld. De presentatie laat de bezoeker ontdekken hoe de eilandbewoners op hun heel eigen manier hebben geleefd en de kost verdiend. Op het eiland werd het boerenbedrijf uitgeoefend, regelmatig aangevuld met jutterswerk op gestrande schepen. Daarnaast werkte een groot deel in de scheepvaart, zoals de visserij, loodsdienst, koopvaardij, walvisvaart, reddings- en bergingswerk. De beroemdste eilander is de zeeman en cartograaf Willem Barentsz, die in het eind van de 16e eeuw verschillende ontdekkingsreizen ondernam in de poolzee om een weg naar China te vinden. In 1596 raakte hij bij Nova Zembla vast in het ijs en overwinterde er met zijn bemanning in het 'Behouden Huys', een in haast gebouwde schuilhut.

De gevaarlijke kust van Terschelling met zijn vele verradelijke zandbanken is door de eeuwen heen het toneel geweest van dramatische scheepsrampen, waaraan in de tentoonstelling ruime aandacht wordt besteed. Van een der opmerkelijkste rampen is een speciale presentatie: het Engelse oorlogsschip de Lutine. Dit schip verging in 1799 op de buitenbanken met in het ruim een ongewoon grote lading goud- en zilverstaven. Het mysterieuze van dit wrak is dat het in de loop der jaren bij stukjes en beetjes is geruimd, maar dat er toch slechts een klein deel van de lading boven water is gekomen.

Het museum heeft een zeer uitgebreide bibliotheek met circa 3000 werken over de historie van Terschelling die door middel van een geautomatiseerde inventarisatie voor iedere bezoeker zeer goed toegankelijk is gemaakt. Daarnaast is er een grote foto-collectie over het eiland vanaf 1900.

De collectie bevat vele gebruiksvoorwerpen die specifiek met de eilandcultuur te maken hebben. Naast de huishoudelijke en ambachtelijke voorwerpen zijn er bijzondere objectengroepen die uit de scheepvaart afkomstig zijn. Dit zijn de strand- en juttersvondsten, scheeps-archeologische onderdelen, zeemanssouveniers, maritieme en scheepsbouwgereedschappen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Berenloop-marathon (op een zondag in november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een overtocht naar Terschelling kunt u boeken bij rederij Doeksen.

- Op het weblog van Staatsbosbeheer Terschelling houden de boswachters u op de hoogte van actuele natuurontwikkelingen op het eiland.

Terug naar boven

Beeld

- In 1938 heeft de familie Miedema aan film gemaakt van hun vakantie op Terschelling.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Terschelling.

- Stichting Ons Schellingerland heeft als doel het behouden en het verbeteren van: de karakteristieke natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van Terschelling (het 'eilander eigene'), onder meer naar beeldkwaliteit, plaats, schaal, vorm en materiaalgebruik; de kwaliteit van het milieu waaronder water, bodem en lucht; de gezondheid en veiligheid van de bewoners en de toeristen; een goed waterbeheer en een goede ruimtelijke ordening.

Reacties

(2)

De link "Straatnamen en plaatsnamen op Terschelling vanaf 2009" leidt momenteel naar een verboden pagina.

Dank voor je opmerkzaamheid Jack. Helaas verwijderen gemeenten nog weleens pagina's van hun sites die nog best naslagwaarde hebben. Deze blijkt ook te zijn verwijderd (of in ieder geval niet meer toegankelijk). Gelukkig blijkt er nog wel een soortgelijke pagina op de site van de gemeente te staan, dus die heb ik nu gelinkt.

Reactie toevoegen