Halfweg (Terschelling)

Plaats
Buurtschap
Terschelling
Waddengebied
Fryslân

halfweg_terschelling_kaart_openstreetmap.jpg

Buurtschap Halfweg ligt in het uiterste O van het dorpsgebied van West-Terschelling, NO van buurtschap Dellewal, NO van de splitsing Burgemeester van Heusdenweg/Hoofdweg/Nieuwe Dijk. (© www.openstreetmap.org)

Buurtschap Halfweg ligt in het uiterste O van het dorpsgebied van West-Terschelling, NO van buurtschap Dellewal, NO van de splitsing Burgemeester van Heusdenweg/Hoofdweg/Nieuwe Dijk. (© www.openstreetmap.org)

halfweg_terschelling_pand_kopie.jpg

Boerderij in buurtschap Halfweg op Terschelling

Boerderij in buurtschap Halfweg op Terschelling

Halfweg (Terschelling)

Terug naar boven

Status

- Halfweg is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de regio Waddengebied, op het eiland en in de gemeente Terschelling.

- Buurtschap Halfweg heeft in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen op Terschelling geen eigen postcode en plaatsnaam, voor de postadressen ligt de buurtschap daarom 'in' West-Terschelling.

- Buurtschap Halfweg heeft, eveneens als een van de weinige buurtschappen op Terschelling, geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijknamige straatnaam, zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt direct O van West-Terschelling, NO van de splitsing Burgemeester van Heusdenweg/Hoofdweg/Nieuwe Dijk, rond de wegen Hoofdweg, Nieuwe Dijk, Kooipad, en een deel van de Duinweg, die ter plekke formeel Duinweg Halfweg heet (huisnrs. 1 en 2).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Halfweg omvat een klein aantal woonhuizen en boerderijen, waarvan de meeste in de loop der jaren tot vakantieappartementen zijn verbouwd.

Terug naar boven

Geschiedenis

N van buurtschap Halfweg lag vroeger het dorpje Stattum. Dit dorpje is echter door overstuiving met duinzand verdwenen. O van de buurtschap lag het dorpje Schittrum.

Terug naar boven

Agrarisch/eten en drinken

- "Omstreeks 1920 is opa Albert Wortel in buurtschap Halfweg begonnen als boer. Hij had 10 koeien en ongeveer 5 hectare weiland. Na zijn plotselinge overlijden in 1956 heeft zijn zoon Willem Wortel op 13-jarige leeftijd de boerderij voortgezet. Hij heeft de boerderij uitgebouwd naar 35 hectare en 75 melkkoeien en bouwde in 1975 de eerste ligboxenstal op Terschelling. In 2001 is dochter Albertine Wortel met haar partner Jaap Lieman een schapenkaasboerderij naast de melkveehouderij begonnen. In 2009 hebben zij de melkveehouderij van vader Willem overgenomen. Vader Willem werkt nog dagelijks mee op de boerderij. Momenteel worden er 100 schapen en 55 koeien gemolken op de boerderij. Van hun melk wordt in de eigen kaasmakerij allerlei soorten kaas gemaakt. De kaas wordt verkocht in de boerderijwinkel en bij meerdere winkels op het eiland en vaste land. Regelmatig zijn er kijkdagen en demonstraties op de boerderij.

Schapen- en Koeienboerderij Halfweg (Kooipad 7) ligt midden in de Westerpolder, aan de westkant van het waddeneiland Terschelling. Onze boerderij bestaat uit 45 hectare grasland, allemaal rondom onze stallen gelegen. Ons stukje polder is uniek, omdat het het enige poldergedeelte op het eiland is waar geen doorgaande weg of fietspad doorheen loopt. Dit zorgt voor heel veel rust, voor ons én voor de natuur. Wij vangen dan ook jaarlijks gemiddeld de meeste rotganzen op op onze weilanden, waar zij hun winter doorbrengen. In het voorjaar broeden op onze weilanden talloze soorten weidevogels, zoals scholekster, kievit, meerkoet en grutto. Kijk voor de exacte aantallen op weidevogelboerderijen.nl. Natuurlijk maaien we onze weilanden pas nadat de jonge vogels zijn uitgevlogen en altijd in overleg met onze vaste nazorger. Onze dieren lopen het hele jaar door in de weilanden. Onze schapen begrazen de weilanden na onze koeien en andersom. Dit zorgt voor een hele mooie grasmat en een gevariëerde bemesting. En natuurlijk is het een geweldig gezicht, dieren in de wei! Zoals iedere boer proberen wij onze dieren gezond en blij te houden! De boerderijwinkel is geopend op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30-17.30 uur."

Tijdens de openingstijden van Schapen- en Koeienboerderij Halfweg zijn er verschillende dingen te bekijken en te doen. Zo kun je een kijkje nemen in de kalfjesstal, een speurtocht doen, spelen op de speeltoestellen of een film kijken over het kaasmaken. Op bepaalde datums is de gehele boerderij geopend voor het publiek. Er zijn dan demonstraties te zien als het voeren van dieren, schapen scheren en het schapen drijven met Border Collies. Je kunt er dan ook meedoen met een speurtocht. Voor groepen zijn er ook leuke activiteiten te beleven. Zo geven ze met alle plezier een rondleiding waarbij je alles te weten komt over het boerenleven. En je kunt de heerlijke kazen proeven. Aangezien de boerderij zowel schapen als koeien houdt, kun je er veel soorten kaas proeven en kopen. Zo hebben ze verschillende soorten schapenkaas, koeienkaas en een mix hiervan. Ook voor producten gemaakt van schapenvacht kun je bij de boerderij terecht. Heb je zin in een actieve bezigheid? Dan kun je er ook weilandgolfen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een vroegere stortplaats bij Halfweg is afgedekt met afplagmateriaal en herschapen in een speelplek van anderhalf voetvalveld groot. Tijdens het Oerolfestival worden er theatervoorstellingen georganiseerd. In de volksmond werd het het kratertheater genoemd. In 2010 heeft de locatie officieel de naam Natuurtheater De Nollekes gekregen. De Nollekes is de oude naam van dit gebied, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Van de 200 deelnemers aan een prijsvraag vond 70 procent dat de oude naam voor deze locatie, De Nollekes, bewaard moet blijven. Die wens hebben Oerol en Staatsbosbeheer gehonoreerd. - In deze mooie film kun je de werkzaamheden in De Nollekes bekijken die nodig waren voor de transformatie van stortplaats naar Natuurtheater.

Reactie toevoegen