Midsland

Plaats
Dorp
Terschelling
Waddengebied
Fryslân

midsland dorpsgezicht [640x480].jpg

Midsland dorpsgezicht

Midsland dorpsgezicht

Midsland

Terug naar boven

Status

- Midsland is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied en op het eiland en in de gemeente Terschelling.

- Onder het dorp valt ook de buurtschap Midsland Noord en de badplaats Midsland aan Zee.

- Zeer kleine delen aan de ZW zijde van het dorp Midsland bevinden zich weliswaar binnen de bebouwde kom ervan, maar vallen desondanks voor de postadressen onder de formele woonplaatsen Baaiduinen en Striep.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Midslân.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Midsland ligt WZW van de dorpen Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend en ONO van het dorp West-Terschelling.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Midsland 54 huizen met 356 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midsland heeft 13 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Midsland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Rock and Roll Street Terschelling (2e weekend van september, sinds 1989) is een lang weekend "back to The fifties", met vetkuiven, suikerspin kapsels, petticoats, solexen, oldtimers en natuurlijk veel live muziek. Stichting Actief Midsland verzorgt dit festival samen met vele vrijwilligers en bedrijven.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van de in 1886 opgerichte IJsclub Nova Zembla.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midsland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Midsland.

- Nieuws: - Nieuws uit Midsland op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool 't Hunnighouwersgat heeft ca. 110 leerlingen en is, samen met kinderdagverblijf en peuterspeelzaal het Hummelhonk, gehuisvest in een modern gebouw. De naam is afkomstig uit het Meslânzers, het dialect van Midsland, en betekent zoiets als 'bijenvlieggat'. De kinderen stromen het gebouw dagelijks, als bijen, in en uit. In de tijd dat ze binnen zijn beoogt de school ze zo goed mogelijk te helpen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige mensen, met kennis en creatief vermogen, die kunnen omgaan met hun eigen emoties en die van anderen. Doel is dat de aan hen toevertrouwde kinderen met zelfvertrouwen het voortgezet onderwijs en de wereld buiten de school tegemoet kunnen treden.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Stichting Actief Midsland is de lokale ondernemersvereniging, die zich inzet voor een levendig en aantrekkelijk dorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Midsland.

Reactie toevoegen