Bloemendaal aan Zee

Plaats
Badplaats
Bloemendaal
Kennemerland
Noord-Holland

bloemendaal_aan_zee_wit_plaatsnaambord.jpg

Badplaats Bloemendaal aan Zee heeft geen 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden, wel met een 50 km-zone

Badplaats Bloemendaal aan Zee heeft geen 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden, wel met een 50 km-zone

bloemendaal_aan_zee_blauw_bord_bloemendaal_aan_strand.jpg

Goede zaak dat de gemeente aan het strand van badplaats Bloemendaal aan Zee een plaatsnaambord plaatst. Maar doe het dan wel goed. 1) Dit is niet Bloemendaal, maar Bloemendaal aan Zee, en 2) dit is geen bebouwde kom, dus hoort hier een wit bord.

Goede zaak dat de gemeente aan het strand van badplaats Bloemendaal aan Zee een plaatsnaambord plaatst. Maar doe het dan wel goed. 1) Dit is niet Bloemendaal, maar Bloemendaal aan Zee, en 2) dit is geen bebouwde kom, dus hoort hier een wit bord.

Bloemendaal aan Zee

Terug naar boven

Status

- Bloemendaal aan Zee is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bloemendaal.

- Badplaats Bloemendaal aan Zee heeft geen 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden, wel met een 50 km-zone. Ook aan het strand van deze badplaats zijn plaatsnaamborden geplaatst (zie afbeelding 2). Op zich heel netjes, opdat je ook in het strandgebied kunt zien welk grondgebied van welke plaats je betreedt of verlaat. Maar... het zijn alleen niet de goede borden, want het zijn blauwe borden genaamd Bloemendaal, wat 1) suggereert dat hier sprake is van een bebouwde kom, wat niet het geval is, en 2) suggereert dat je hier het dorp(sgebied van) Bloemendaal betreedt, wat evenmin het geval is.

Hier hoort dus gewoon een wit bord te staan, want dit gebied ligt buiten de 'bebouwde kom', en voorzien van de plaatsnaam van de badplaats Bloemendaal aan Zee, die je hier namelijk betreedt. Voor de duidelijkheid is het dan wel zo handig om er 'gem. Bloemendaal' onder te zetten. Oftewel het plaatsnaambord zoals dat er ook staat als je de badplaats vanuit Overveen betreedt (zie afbeelding 1). Men had dus alleen een extra exemplaar van het bestaande witte bord hoeven te bestellen... Overigens hangt aan de andere kant van het portaal op de foto een evenzeer foutief blauw plaatsnaambord genaamd 'Zandvoort' (want ook aan die kant is er geen sprake van een 'bebouwde kom', waardoor ook dat bord wit hoort te zijn. Daarnaast heeft die gemeente elders in het dorp een plaatsnaambord 'Zandvoort aan Zee' staan, en hier, aan de zee, waar je het eerder zou verwachten, noemen ze het dan weer gewoon 'Zandvoort'...

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De badplaats Bloemendaal aan Zee valt, ook voor de postadressen, in tegenstelling tot wat de plaatsnaam suggereert, niet onder het dorp Bloemendaal, maar onder het dorp Overveen, dus is het geografisch gezien eigenlijk Overveen aan Zee, omdat de badplaats W van dat dorp ligt - en daar middels de N200 ook rechtstreeks mee verbonden is - en niet verbonden is met het dorp Bloemendaal, dat N van Overveen ligt. Maar het is de enige badplaats in deze gemeente, dus kennelijk is de reden van de naamgeving geweest dat men ermee wil uitdrukken dat het dé badplaats is van de gemeente Bloemendaal, en niet van een specifieke dorpskern in die gemeente.

Terug naar boven

Ligging

Bloemendaal aan Zee ligt WZW van Overveen, aan het eind van de N200, en grenst in het Z aan Zandvoort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bloemendaal aan Zee omvat vrijwel alleen bebouwing aan de Zeeweg (verder alleen nog enkele objecten aan de Parnassiaweg). Het betreft de even huisnummers vanaf nr. 60, en aan de oneven kant is er alleen huisnr. 97, waar zich een vakantiepark bevindt met een 100-tal recreatiewoningen. Daar bevindt zich ook het enige woonhuis aan die kant (kennelijk van de beheerders van het park). Bij de even huisnrs. is alleen sprake van horecagelegenheden, recreatiewoningen en -appartementen, een hotel, twee campings, en een kantoorobject, met ook aan die kant maar één pand met (o.a.) een woonfunctie.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Bloemendaal aan Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bloemendaal aan Zee is een van de trekkers van de gemeente Bloemendaal in termen van toerisme en werkgelegenheid. Het gebied richt zich naast badgasten specifiek op uitgaanspubliek en onderscheidt zich daarmee van andere badplaatsen in de regio. In opdracht van de gemeente heeft HOSPER Landschapsarchitectuur en Stedenbouw, in samenwerking met ondernemers, overheden en natuurorganisaties in 2012 de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Bloemendaal aan Zee gemaakt. In de visie transformeert de badplaats in een aantrekkelijke enclave aan het strand, waar de bezoekers in alle seizoenen kunnen genieten van de zee en het strandleven. Een aantal jaarrondstrandpaviljoens, een strandhotel en de herontwikkeling van camping ‘t Helmgat tot chaletpark dragen hieraan bij.

Om de strandopgang en de zee beter zichtbaar en beleefbaar te maken voor passanten, strandgangers en bezoekers van de restaurants wordt ingezet op sloop van de politiekiosk, herontwikkeling van de cafetariakiosk, ontwikkelingsmogelijkheden voor een strandhotel, en de aanleg van drie grote, ovale houten balkons aan zee. De balkons zijn iets verheven boven het maaiveld en verleiden de bezoekers aan de kant van de Zeeweg om het prachtige uitzicht aan de zeezijde te bekijken. De gemeenteraad is in 2015 akkoord gegaan met de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Bloemendaal aan Zee.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In Bloemendaal aan Zee bevindt zich nog een hele reeks bunkers, met veschillende oorspronkelijke functies en in wisselende staat verkerend. Onder de link worden ze in tekst en beeld beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op Nieuwjaarsdag om 14 uur is er de Nieuwjaarsduik. Via de link kun je je daarvoor inschrijven. Deelname is gratis. In de videoreportage Nieuwjaarsduik Bloemendaal aan Zee 2016 (en hier nog eentje van 2017) kun je zien hoe dat er aan toe gaat.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het strand van Bloemendaal aan Zee is ca. 4 km lang en is vooral populair bij jongeren. In het N is een naaktstrand-gedeelte van ca. 1 km.

- Er zijn ca. 7 strandtenten die alleen in het seizoen worden opgebouwd en ca. 3 permanente strandtenten.

- Verder is er een trampolinepark en een watersportcentrum.

- Waar je in Bloemendaal aan Zee al dan niet met je hond mag lopen en waar ze mogen loslopen kun je lezen onder de link.

- In het seizoen zijn er ventwagens die op het strand venten met o.a. vis, ijs en kleine etenswaren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bloemendaal aan Zee, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Met de (roterende) Beachcam van de Reddingsbrigade kun je live zien hoe het strand van Bloemendaal aan Zee en het weer aldaar er op enig moment uitzien.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Bloemendaal aan Zee op Facebook.

- Sport: - Surfclub Bloemendaal is opgericht in 1981 en heeft ca. 70 leden. Van maart t/m oktober beschikken ze over een ruim opgezette accommodatie op het strand van Bloemendaal aan Zee, waar je je spullen kunt stallen, kunt douchen en na het surfen op hun terras kunt nagenieten van zon en strand. Maar ook in de winter wordt er door een kleinere groep fanatiek doorgevaren.

- KustZeilVereniging Cat en Kite Club Bloemendaal is een watersportvereniging voor catamaranzeilers, kitesurfers, windsurfers en golfsurfers. Een kleine vereniging, waar de sport centraal staat, maar ook ruimte is voor het sociale aspect. De leden werken samen aan een goede sfeer en het onderhoud van de fraaie locatie aan het strand van Bloemendaal aan Zee. Het is een zeilclub met niet te veel regels, maar wel alle voorzieningen voor een comfortabel verblijf. Leden hoeven geen bardiensten of iedere dag corvee te draaien, maar er is wel saamhorigheid bij het schoonmaken en onderhoud. Voor familieleden en vrienden is er voldoende ruimte om een hapje mee te eten, een borrel te drinken en wat te zeilen.

De wedstrijdcommissie organiseert door het jaar heen diverse wedstrijden, zoals de KennemerCup, clubkampioenschappen en het openings- en sluitingsfeest van het seizoen. Voorzitter Kors Busbroek: "Zeilen geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Het is fantastisch om in samenspel te zijn met de elementen zee, wind en branding. Dwars door de golven heen knallen, dat gevoel komt uit je tenen. Dit geldt natuurlijk ook voor kiters, die maken ook nog metershoge sprongen."

- Veiligheid: - Er is een door vrijwilligers bemande Reddingsbrigade Bloemendaal. In 2017 zijn ze voorzien van een nieuwe strandambulance. De Reddingsbrigade redt niet alleen mensen maar ook zieke zeehonden die op het strand van Bloemendaal aan Zee aanspoelen. Die worden doorgaans overgedragen aan Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) Noordwijk, die ze na inspectie en verzorging waar nodig overdraagt aan Zeehondencentrum Pieterburen, waar ze verder op krachten kunnen komen voor ze weer terug worden geplaatst in zee.

Reactie toevoegen