Schellingwoude

Plaats
Dorp
Amsterdam
Waterland
Noord-Holland

schellingwoude_salon_op_de_dijk.jpg

Salon op de Dijk presenteert poëzie en muziek op locaties in Schellingwoude waar je anders niet komt. Voor een eerlijke prijs krijg je een verrassende middag, met na afloop een gezellige borrel met gelegenheid om de artiesten persoonlijk te ontmoeten.

Salon op de Dijk presenteert poëzie en muziek op locaties in Schellingwoude waar je anders niet komt. Voor een eerlijke prijs krijg je een verrassende middag, met na afloop een gezellige borrel met gelegenheid om de artiesten persoonlijk te ontmoeten.

schellingwoude watersnood 1916 [640x480].jpg

Schellingwoude, watersnood, 1916

Schellingwoude, watersnood, 1916

Schellingwoude

Terug naar boven

Status

- Schellingwoude is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Amsterdam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1856. In 1857 over naar gemeente Ransdorp, in 1921 over naar gemeente Amsterdam.

- Wapen van de voormalige gemeente Schellingwoude.

- Het dorp Schellingwoude heeft in 1978 - overigens net als alle andere Amsterdamse dorpen - geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Amsterdam. Het dorp heeft wel officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). Bestuurlijk valt het dorp onder stadsdeel Amsterdam Noord, en daarbinnen onder Landelijk Noord.

Terug naar boven

Ligging

Schellingwoude ligt NO van het centrum van Amsterdam, N van het IJ, ZO van Nieuwendam, ZW van Ransdorp, NW van Durgerdam, rond de Schellingwouderdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Schellingwoude, die alleen het dorp beslaat, 22 huizen met 133 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen (waaronder woonschepen) met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Marinevliegkamp
Marinevliegkamp Schellingwoude (dat tegenover het dorp op Zeeburg lag) ontstaat in 1916, als 'watervliegdienst' van de Koninklijke Marine. Een jaar later, als ook De Mok op Texel wordt ingericht, wordt officieel de Marine Luchtvaart Dienst opgericht. In 1928 wordt het vliegkamp een algemeen vliegterrein, en daarmee het enige voor civiele watervliegtuigen. Maar daar wordt niet veel gebruik van gemaakt; zo landen er in 1932 6 burgervliegtuigen en in 1933 9. In 1938 wordt het vliegkamp weer in gebruik genomen voor verdedigingsdoeleinden. In de Tweede Wereldoorlog wordt Fliegerhorst Schellingwoude uitgebouwd tot de grootste basis voor watervliegtuigen en -boten in Nederland. In die periode was er ook een Seenotstaffel, om piloten uit zee te redden, en een radioluisterdienst. Bij Uitdam was een Scheinflugplatz aangelegd. Tegenover de Seeflugplatz lag een zware FLAK batterij aan de Durgerdammerdijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1991 is een blok van 10 huizen uit ca. 1890 aan de Noorder IJdijk met vijzels weer waterpas geplaatst. Het blok was door diverse oorzaken in de loop der tijd scheefgezakt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Schellingwouderkerk heeft diverse voorgangers gehad. De huidige, van oorsprong hervormde kerk dateert uit 1866. De Schellingwouderkerk is de kleinste kerk in beheer van Stadsherstel. Restauratie van de kerk is in 2000 voltooid. Door de landelijke en pittoreske ligging is het een romantische locatie voor het sluiten van huwelijken. Het orgel wordt nog steeds bespeeld. De kerk is ook uitermate geschikt voor workshops, diners, kleine congressen of lezingen.

- De voormalige sluiswachterswoning (Noorder IJdijk 103) is een van de 23 vroegere woningen voor het personeel (sluismeester, ingenieur, kantonnier en sluisknechten) ten noorden van de sluizen, gebouwd rond 1870. De huidige bewoners hebben de destijds vervallen woning gekraakt en gerenoveerd.

- Het pand op Noorder IJdijk 63 is in 1909 gebouwd als telegraaf- en hulppostkantoor gericht op binnenvaartschippers, naar ontwerp van de door Pierre Cuypers opgeleider rijksbouwmeester Cornelis Peters.

- In een tuin aan de Schellingwouderdijk staat een van de stenen leeuwen die oorspronkelijk op spoorviaducten van Amsterdam CS hebben gestaan.

- Het Botenhuis tussen Noorder IJdijk 61 en 63 is het station van blusboot Jan van der Heyde III. Brandweer Landelijk Noord heeft in Ransdorp een kazerne met een tankautospuit. Daarnaast zorgen ze in voorkomende gevallen voor de bemensing van blusboot Jan van der Heijde III, die bij de Oranjesluizen in Schellingwoude ligt. Daartoe is een aantal brandweermensen tot schipper of machinist opgeleid. Het vrijwilligerskorps van Landelijk Noord omvat ca. 25 brandweerlieden waarvan 8 op de blusboot.

- Gevelstenen in Schellingwoude.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Salon op de Dijk (op een zondag in oktober) presenteert poëzie en muziek op bijzondere locaties in Schellingwoude waar je anders niet komt. Voor een eerlijke prijs krijg je een verrassende middag met na afloop een gezellige borrel met gelegenheid om de artiesten persoonlijk te ontmoeten. Het is een initiatief van Dave Bouw en Mark Opfer, die elkaar hebben ontmoet in de poëzie. Na een geslaagde uitgave van Dave zijn werk besloten ze middels Salon op de Dijk een laagdrempelig podium te creëren voor de mensen uit de buurt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Buurtveer Schellingwoude - Amsterdam CS.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Schellingwoude van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schellingwoude (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Schellingwoude.

- Nieuws: - Actualiteiten m.b.t. Schellingwoude op Twitter.

- Dorpshuis: - Wijkgebouw Schellingwoude wordt gebruikt door diverse lokale verenigingen, en is ook te huur voor recepties,verjaardagen en andere festiviteiten.

- Sport: - ASV (Amsterdamse Sportvereniging) De Dijk (voetbal). - Watersportvereniging De Zuiderzee.

Reactie toevoegen