Zaanstad

Gemeente
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Zaanstad

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zaanstad.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zaanstad (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek.

- De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk.

- De gemeente Zaanstad omvat de stad Zaandam, de dorpen Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Krommeniedijk, Westknollendam, Westzaan, Wormerveer en Zaandijk, het deels bewoonde openluchtmuseum de Zaanse Schans, en de buurtschappen Busch en Dam (deels), Haaldersbroek, Hembrug, J.J. Allanstraat, Middel, Molletjesveer, Nauerna, Noordeinde, Vaartdijk, Vrouwenverdriet, Weiver, Westzaner Overtoom, Zuideinde (Assendelft) en Zuideinde (Westzaan). In totaal zijn dit onder meer 1 stad, 8 dorpen en 14 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Zaanstad.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zaanstad.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Zaanstad ligt N van Amsterdam, rond de rivier de Zaan, in de naar die rivier genoemde Zaanstreek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Zaanstad heeft ca. 70.000 huizen met ca. 152.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is bij Gemeentearchief Zaanstad aan het juiste adres. Het gemeentearchief bewaart niet alleen de archieven van de huidige gemeente en haar voorgangers, maar ook die van de gemeente Oostzaan. Daarnaast is bij het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek te vinden. Samen met de collectie historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn - op enkele uitzonderingen na - openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief. - Nieuws van Gemeentearchief Zaanstad op Twitter.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Zaans Evenwicht (vastgesteld in 2009) is de gemeentelijke visie op een evenwichtige toekomstontwikkeling van de stad. De poster Zaans Evenwicht is hier een overzichtelijke samenvatting van.

- MAAK.Zaanstad is een platform waar bestuur, professionals en inwoners met elkaar in gesprek kunnen gaan over de toekomst van de gemeente. De bedoeling is dat er medio 2016 een investerings- en uitvoeringsagenda komt die er voor zorgt dat Zaanstad ook op de lange termijn een sociaal duurzame gemeente en stad is, waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen en werken. Er zijn 5 thema's waarover gesproken wordt: Arbeidsmarkt en Onderwijs / Bereikbaarheid en Verbindingen / Bouwen en Wonen / Werk, Economie en Toerisme / Zaanstad in de Metropool. De gesprekken vinden plaats via social media, op themabijeenkomsten en op locatie in de MAAK.Zaanstadbus.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2016 is er op een zondag in de 1e helft van december Wereldlichtjesdag Zaanstad. Overal ter wereld worden op die dag ontmoetingsbijeenkomsten gehouden om overleden kinderen te herdenken. Om 19.00 uur worden wereldwijd vele kaarsjes aangestoken die minstens een uur branden. Er gaat als het ware een virtuele 24 uur durende golf van licht over de wereld. Het voornaamste doel is om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers, zussen, grootouders, familieleden en vrienden, en hen te laten merken dat ze niet alleen zijn met dat immense verdriet over de kinderen die veel te vroeg moesten gaan.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Zaanstad. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter. - Nieuws van de gemeenteraad op Twitter.

- Veiligheid: - Nieuws van de politie in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan op Twitter.

Reactie toevoegen