Zuideinde (Westzaan)

Plaats
Buurtschap
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Zuideinde (Westzaan)

Terug naar boven

Status

- Zuideinde is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Westzaan.

- De buurtschap Zuideinde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Westzaan.

- De buurtschap Zuideinde heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1665 Suijdt ende, 1839-1859 Het Zuid Einde, 1869 Zuid-einde.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging aan het zuidelijk uiteinde van het lintdorp Westzaan. Ter onderscheiding van 1665 Noort ende ten noorden van Westzaan, dat is opgegaan in de buurtschap Middel.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuideinde ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen 't Hoenstraat, Lepelaarstraat, Kievitstraat, Gruttostraat, Roerdompstraat, IJsvogelstraat, Leeuwerikstraat, Klaas Risstraat, Willem Jansenstraat, Jaap de Boerstraat, Cornelis G. Dekkerstraat, Simon Jongewaardstraat, Groene Jagerstraat en Klein Engeland. De buurtschap ligt N van het Noordzeekanaal en ligt Z van het dorp Westzaan, ZO van het dorp Assendelft, NO van het dorp Spaarndam, NNO van de dorpen Halfweg en Zwanenburg, NW van de stad Amsterdam, W van de stad Zaandam en ZW van het dorp Koog aan de Zaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zuideinde omvat ruim 400 huizen, een enkel woonschip en ca. 20 bedrijfsgebouwen, met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij de overtoom die hier vroeger lag, is later een eigen buurt ontstaan, de Westzaner Overtoom. Dit vormt sindsdien het eigenlijke zuideinde van Westzaan. Zuideinde is wel lange tijd gezien als het einde van het lintdorp.

Reactie toevoegen