Krommenie

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

krommenie noorderhoofstraat [640x480].jpg

Krommenie Noorderhoofstraat

Krommenie Noorderhoofstraat

NH gemeente Krommenie in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Krommenie in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Krommenie in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Krommenie

Terug naar boven

Status

- Krommenie is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Krommenie.

- Onder het dorp Krommenie valt ook de buurtschap Busch en Dam (deels).

- Slogan: - "Als je als dorp in Zaanstad de pech hebt niet bestempeld te zijn tot een van de vier hotspots (Hembrugterrein, centrum Zaandam, Zaanse Schans en Zaanbocht Wormerveer), of als je te ver van de door ZNSTD bestempelde ‘toeristische ankerpunten’ en de Zaan ligt, dan is dat sneu. Maar als je vindt dat je toch de moeite waard bent, dan onderneem je actie. Zoals winkeliersvereniging DOKA (“Door Organisatie Krachtige Aktie”) heeft gedaan. Sinds april 2017 is het voor iedereen zichtbaar: Krommenie is het leukste dorp van Zaanstad." Aldus De Orkaan. In haar artikel hierover vind je een filmpje van de onthulling van het spandoek, en vertellen ze waarom ze Krommenie zelf ook een leuk dorp vinden. Zie ook de reacties onder het artikel voor wat de inwoners en omwonenden er van vinden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Krommenie ligt N van het dorp Assendelft, NW van de dorpen Zaandijk en Koog aan de Zaan en de stad Zaandam, W van de dorpen Wormerveer en Wormer, Z van het dorp Westknollendam, ZO van het dorp Uitgeest en O van het dorp Heemskerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Krommenie 444 huizen met 2.581 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 383/2.230 (= huizen/inwoners), dorp Krommeniedijk 35/194 en de buurtschappen Krommeniehorn 22/136 en Den Busch 4/21. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 7.000 huizen met ca. 17.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Krommenie, kun je terecht bij Historisch Genootschap Crommenie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Krommenie heeft 24 rijksmonumenten.

- Krommenie heeft 17 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Krommenie.

- Nadat in de Eerste Wereldoorlog gebleken was dat het vliegtuig een belangrijke rol ging spelen tijdens een oorlog, werd door de Nederlandse regering de Luchtbeschermingsdienst opgericht. Gemeenten kregen o.a. de taak om indien nodig burgers onder te brengen in schuilplaatsen, die gebouwd werden in plantsoenen en parken. Tevens werd subsidie verleend aan particulieren voor het bouwen van schuilplaatsen ter gezinsbescherming. Aan de Eikelaan zijn nog twee van dit soort kleine particuliere schuilplaatsen aanwezig. Ze dateren uit 1939-1940. In het nieuwbouwplan Aan de Laan, dat in 2016/2017 is gerealiseerd, zijn de schuilplaatsen behouden. Ze stonden op particuliere grond, die bij de afronding van het nieuwbouwplan aan het openbare gebied is toegevoegd. Hierdoor zijn de schuilplaatsen nu voor iedereen zichtbaar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Krommenie (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Fanfareorkest Onderling Genoegen. - Muziek Organisatie Krommenie (MOK) is het overkoepelende orgaan van de onderdelen Premier Drumcorps, Premier Cadets en Music Ensemble The Incredibles. De vereniging is voortgekomen uit de voormalige Premierband Holland, die later aan de weg timmerde als het Premier Drum & Bugle Corps. De verschillende onderdelen hebben hun eigen naam gehouden. Music Ensemble The Incredibles is in 2004 ontstaan. Met melodische instrumenten als marimba, xylofoon en vibrafoon, aangevuld met drums, piano, saxofoon en (bas)gitaar, hebben ze al vele optredens verzorgd. The Incredibles spelen verschillende stijlen muziek (pop, jazz, rock) voornamelijk bedoeld ter ondersteuning van een evenement (luistermuziek).- Het Gilde Krommenie bestaat uit 4 verschillende keyboard- en accordeonorkesten: Con Amore, Corona, Jeugdorkest Varia en Ensemble Varia. Eens per jaar geven al deze orkesten samen een optreden. De verschillende orkesten geven ook los van elkaar optredens, bijvoorbeeld met de kerst en in verzorgingstehuizen.

- Overige verenigingen: - Toneelgroep Morgana is opgericht in 1969.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Krommenie alg.

Reactie toevoegen