Koog aan de Zaan

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

koog aan de zaan de zaan [640x480].jpg

Koog aan de Zaan De Zaan

Koog aan de Zaan De Zaan

NH gemeente Koog aan de Zaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Koog aan de Zaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Koog aan de Zaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Koog aan de Zaan

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Koog aan de Zaan.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Koog aan de Zaan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Koog aan de Zaan (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Koog aan de Zaan is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Koog aan de Zaan.

- Wordt samen met het N gelegen buurdorp Zaandijk ook wel als tweelingdorp Koog-Zaandijk beschouwd. Beide dorpen hebben echter nog wel een eigen postcode (Koog aan de Zaan = 1581) / postale plaatsnaam en plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Koog aan de Zaan, kunt u terecht bij Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Koog aan de Zaan heeft 24 rijksmonumenten.

- Koog aan de Zaan heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- Molen Het Pink.

- Gevelstenen in Koog aan de Zaan.

- De collectie van het Molenmuseum - ook wel de binnencollectie genoemd in tegenstelling tot de buitencollectie, de molens - geeft een volledig beeld van de opkomst en de neergang van de industriemolens. Maar er is meer. De verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens is zonder meer van internationale betekenis. De modellen laten zien hoe de wind door middel van de wieken in het hart van de molen een ingenieus mechaniek in werking zet. En hoe dit mechaniek per molen verschilt, afhankelijk van het product dat er wordt verwerkt. Misschien is het Molenpanorama wel het belangrijkste bezit van het museum. Alleen al dit enorme schilderij - dat een beeld geeft van de oostkant van de Zaan rond 1800, gezien vanaf het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan - maakt een bezoek aan het Molenmuseum meer dan de moeite waard. Het Molenpanorama werd door kunstschilder en oprichter van de vereniging, Frans Mars, gedurende de oorlogsjaren geschilderd in molen Het Pink. Pas jaren later werd de betekenis van dit monumentale schilderstuk onderkend.

Reactie toevoegen