Zuideinde (Assendelft)

Plaats
Buurtschap
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Zuideinde (Assendelft)

Terug naar boven

Status

- Zuideinde is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Assendelft.

- De buurtschap Zuideinde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Assendelft.

- De buurtschap Zuideinde heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. D.w.z. vanuit het Z binnenkomend staat er een blauw plaatsnaambord Zaanstad met een wit bord Assendelft eronder. De buurtschap ligt formeel dus binnen de bebouwde kom, maar is toch nog wel als aparte buurtschap, los van de dorpskern van Assendelft te beschouwen. Een Z uiteinde van Zuideinde was vroeger een aparte buurtschap Buitenhuizen, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Dat gebiedje is door de aanleg van het Noordzeekanaal doorsneden en ligt tegenwoordig zowel N als Z ervan.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuideinde ligt rond een Z gedeelte van de (lange) Dorpsstraat (tussen rond het kruispunt met de weg Akere in het N en huisnummer 63 in het Z) en het begin van de weg Akere bij het kruispunt met de Dorpsstraat. De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Assendelft, ZW van het dorp Westzaan, W van de stad Zaandam, in de N nabijheid van het Noordzeekanaal, NW van de dorpen Velserbroek en Driehuis, OZO van het dorp Velsen-Zuid en ZO van het dorp Velsen-Noord en de stad Beverwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zuideinde omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2016 zijn de natuuroevers Spaarnwoude en Buitenhuizen (aan de kant van Assendelft) langs het Noordzeekanaal hersteld. "Het Noordzeekanaal kun je zien als een Highway for Fish and Ships. Met het herstel van de natuuroevers is er voor vissen als het ware een parkeerplaats gecreëerd waar ze kunnen uitrusten. Ook vogels kunnen hier foerageren," aldus Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat bij de feestelijke 'opening' van het gebied. De werkzaamheden bestonden onder andere uit het verwijderen van riet en dichte bebossing om de bijzondere flora en fauna in dit gebied volop de kans te geven om te groeien. Daarnaast zijn bij natuuroever Buitenhuizen broedwanden geplaatst voor ijsvogels en oeverzwaluwen. Omdat de natuuroevers deel uitmaken van een wandelroute, zijn er nieuwe informatieborden geplaatst. Zo kunnen wandelaars en passanten lezen welke bijzondere Flora en Fauna hier te vinden zijn. "Dit gebied is enorm verbeterd. Wij zijn erg blij dat de oeverzwaluwen en ijsvogels hun weg naar de broedwanden al gevonden hebben," aldus de heer Staats van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Zuideinde, met laagste prijsgarantie!

Reactie toevoegen