Zaandijk

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

zaandijk_santa_run_2014_kopie.jpg

Zaandijk, de Rotary Santa Run is een funloop van ca. 2 kilometer voor jong en oud over de Lagedijk. Bijzonder is dat de ca. 200 deelnemers de Run in kerstman-outfit lopen.

Zaandijk, de Rotary Santa Run is een funloop van ca. 2 kilometer voor jong en oud over de Lagedijk. Bijzonder is dat de ca. 200 deelnemers de Run in kerstman-outfit lopen.

zaandijk groeten uit ca 1910 [640x480].jpg

Zaandijk Groeten uit ca. 1910

Zaandijk Groeten uit ca. 1910

NH gemeente Zaandijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zaandijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zaandijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zaandijk

Terug naar boven

Status

- Zaandijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Zaandijk.

- Wordt samen met het Z gelegen buurdorp Koog aan de Zaan al sinds begin 20e eeuw ook wel als tweelingdorp 'Koog-Zaandijk' beschouwd. Beide dorpen hebben echter nog wel een eigen postcode / postale plaatsnaam en plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Zaandijk ligt dus N van het dorp Koog aan de Zaan, ligt aan de W oever van de rivier de Zaan en ligt verder N en NNW van de stad Zaandam, NO van het dorp Westzaan, O van het dorp Assendelft, ZO van het dorp Krommenie, Z van de dorpen Wormerveer en Westknollendam en Z en ZZW van het dorp Wormer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten gemeente en dorp Zaandijk 300 huizen met 2.138 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.500 huizen met ca. 8.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Het Honig Breethuis is een representatieve woning gebouwd rond 1710 door C. Jz. Honig. De woning is ingericht in Biedermeiertrant, zoals hij in de eerste helft van de 19e eeuw bewoond werd door de Zaanse papierfabriceur Jacob Breet en zijn gezin. Het Honig Breethuis is geen stijlkamer, niet zomaar een museum over wooncultuur, maar een museum waar je op bezoek gaat. Je maakt hier kennis met een Zaanse familie uit het begin van de 19e eeuw, met Grietje de Jager en Jacob Breet en hun kinderen Grietje, Cornelis, Aagje, Maartje en Jan. De bewoners zijn door middel van de objecten aanwezig. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen verhaal; de bezoeker kijkt en luistert naar die verhalen. Aan de hand van het leven van de familie Breet krijgt de bezoeker een indruk van de wooncultuur en het maatschappelijk leven van welgestelden in de Zaanstreek in de eerste helft van de 19e eeuw.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zaandijk heeft 32 rijksmonumenten.

- Zaandijk heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- Gereformeerde kerk De Ontmoeting.

- De huidige kerk van het Apostolisch Genootschap dateert uit 2003.

- Het voormalige Raadhuis van Zaandijk is prachtig gelegen aan de Lagedijk in de zoheten Gortershoek, die dankzij zijn vele monumentale Zaanse koopmanshuizen een beschermd dorpsgezicht is.

- Molen De (Bleeke) Dood.

- Gevelstenen in Zaandijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Pianoforte Festival (weekend in maart) is een reeks concerten op historische piano's op diverse monumentale locaties in het dorp.

- Luilakoptocht.

- Onder de gezamenlijke naam Zaandijker Markten is er op een zaterdag in augustus aan de Lagedijk de Zaandijker Jaarmarkt en op de zondag erna is er de Zaandijker Kaike en Koieremarkt (tweede hands- en curiosamarkt).

- Sinterklaas.

- Dromen over Feest (op een zaterdag in december).

- De Rotary Santa Run (december) is; een funloop van circa 2 kilometer over de Lagedijk; gezamenlijk en met elkaar starten en finishen; voor jong en oud; voor gezinnen, vrienden, collega’s; met kerstmanpak aan, een bijzonder gezicht met 200 deelnemers! (het kerstmanpak krijg je bij inschrijving en mag je houden); hapje en drankje; fotoshoot voor de teams; muziek en gezelligheid; lopen voor een (op de site van de Run beschreven) goed doel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds een aantal jaren zijn het karakteristieke dorp Zaandijk en het Openluchtmuseum Zaanse Schans niet alleen meer verbonden door de Julianabrug. Sinds 2007 is er ook een leuk en toeristisch alternatief om aan de overkant van Zaan te geraken, namelijk met het Voetveer Zaandijk (mei t/m september).

- Het Weefhuis uit ca. 1650 biedt gebruikers een aantrekkelijke plek voor een scala van activiteiten, zoals exposities, culturele activiteiten, vergaderingen, cursussen, trainingen of verenigingsavonden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zaandijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Duurzaamheid: - Repair Café Zaandijk stelt zich ten doel om: a) reparatie als logische activiteit terug te brengen in de samenleving; b) reparatiekennis in buurten te behouden en te verspreiden; c) de sociale cohesie in buurten te bevorderen door mensen met verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement.

Reactie toevoegen