Assendelft

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

assendelft kerkbuurt [640x480].jpg

Assendelft Kerkbuurt

Assendelft Kerkbuurt

NH gemeente Assendelft in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Assendelft in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Assendelft in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Assendelft

Terug naar boven

Status

- Assendelft is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Assendelft.

- Onder het dorp Assendelft vallen ook het grootste deel van de buurtschap Nauerna, een deel van de buurtschap Busch en Dam en de buurtschappen Noordeinde, Vaartdijk, Vrouwenverdriet en Zuideinde. Bij elkaar zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Assendelft ligt N van het Noorzeekanaal, O van de dorpen Velsen-Noord en Heemskerk en de stad Beverwijk, Z van het dorp Krommenie, ZW van het dorp Wormerveer, W van de dorpen Westzaan en Koog aan de Zaan en NW van de steden Zaandam en Amsterdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Assendelft 418 huizen met 2.808 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 378/2.454 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Nauerna (W deel) 24/198, Vrouweverdriet 4/50, De Korteheid 7/70 en Den Dam (Dijk en Dam) 5/36. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 9.100 huizen met ca. 22.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Assendelft heeft 5 rijksmonumenten.

- Assendelft heeft 24 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Assendelft.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Als het 's winters hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging Assendelft.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Kreekrug in Assendelft is in oktober 2016 op de monumentenlijst geplaatst. Het is een overblijfsel van een kreek uit de prehistorie. In de prehistorie slibden de kreken dicht en raakten overwoekerd met veen. Door de ontginning van de Zaanstreek is het veen verdwenen en kwamen de kreken weer tevoorschijn. "Bij monumenten denken mensen snel aan gebouwen, maar deze Kreekrug is van grote waarde en dient daarom beschermd te worden. Deze Kreekrug is namelijk in de Zaanstreek, mogelijk zelfs in heel Noord-Holland, het laatst overgebleven zichtbare deel van het prehistorische krekenlandschap. Waarschijnlijk zijn rondom de Kreekrug resten van menselijke activiteiten uit de IJzertijd en Romeinse tijd bewaard gebleven", aldus wethouder Addy Verschuren. (bron: ANP)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Assendelft.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Sport BSO Babino is gevestigd op het sportterrein van v.v. Assendelft. Op deze bijzondere locatie worden allerlei activiteiten georganiseerd die gericht zijn op sport en spel, waar het presteren niet centraal staat maar juist het plezier met elkaar zo belangrijk is. Ze hebben een huiselijke groepsruimte, daarnaast maken ze gebruik van het kunstgrasveld en de overige sportvelden. Er is één verticale groep van maximaal 20 kinderen, die begeleid wordt door een sportinstructeur en een pedagogisch medewerker.

- Muziek: - Het Saens Harmonie Orkest is in 2002 ontstaan uit een fusie van Muziekgezelschap Harmonie uit Assendelft en Harmonie Wormerveer.

- Sport: - v.v. Assendelft (voetbal). - Schaakclub.

- Zorg: - Mensen in Assendelft met geheugenproblemen die niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen, kunnen sinds 2013 terecht in een vestiging van de Herbergier, een landelijke formule van kleinschalige woonzorgcentra. Het complex heeft 16 appartementen. Zie ook het artikel over Herbergier Assendelft in de Krommenieër, juni 2017.

- Welzijn: - Ben je op zoek naar hulp, ondersteuning, zorg of een luisterend oor? Heb je vragen over welzijn, zorg, werk, financiën, wonen, dagbesteding, (geestelijke) gezondheid of relaties? Maak je je zorgen over een buur of kennis? Of kun je iets heel erg goed waar anderen iets aan kunnen hebben? Sociaal Wijkteam Assendelft - Westzaan pakt problemen én kansen graag samen met jou aan om je (weer) op weg te helpen. Kom eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Reactie toevoegen