Wormerveer

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

NH gemeente Wormerveer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Wormerveer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Wormerveer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wormerveer

Terug naar boven

Status

- Wormerveer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Wormerveer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wormerveer ligt NW, W en Z van het dorp Wormer, ZW, Z en ZO van het dorp Oostknollendam, Z en ZO van het dorp Westknollendam, NO, O en ZO van het dorp Krommenie, NO en O van het dorp Assendelft, N en NO van het dorp Westzaan, N en NW van de dorpen Zaandijk en Koog aan de Zaan en NNW van de stad Zaandam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Wormerveer 426 huizen met 2.812 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 400/2.688 (= huizen/inwoners) en het dorp West-Knollendam (tegenwoordig Westknollendam) 26/124. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.400 huizen met ca. 11.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Wormerveer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wormerveer heeft 17 rijksmonumenten.

- Wormerveer heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte.

- Historische Vereniging Wormerveer is in 2009 voor het symbolische bedrag van 1 euro eigenaar geworden van de Doopsgezinde Vermaning aan de Zaanweg 56. De kerk uit 1831 is een rijksmonument. De lokale Doopsgezinde Gemeente kampt met een teruglopend ledental. Het huidige aantal van circa 25 leden is niet bij machte de kosten van het onderhoud van de vermaning nog op te brengen. De leden zijn een samenwerkingsverband aangegaan met de doopsgezinde gemeente Wormer, waardoor de zondagse diensten afwisselend plaatsvinden in Wormerveer en Wormer. Er blijven dus wel diensten plaatsvinden.

- Kerk van de Vrije Evangelische Gemeente van Wormerveer.

- Pinkstergemeente Ruach.

- Begraafplaats West.

- Gevelstenen in Wormerveer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toen de twee jonge vaders Tom den Elzen en Niels Bolhoeve kwamen wonen in de nieuwe wijk (2015) Aan de Watering, gebouwd op de plek van het voormalige verpleeghuis De Noordse Balk, hadden ze voor hun kinderen één wens. Dat ze veel buiten zouden spelen in de kinderrijke buurt. "Kinderen zitten tegenwoordig te veel aan de computer of tablet, en daarover raakten we aan de praat", vertelt Niels. "Allebei wilden we wel eens wat organiseren speciaal voor de kinderen." Dat is dus Kinderkoningsdag Wormerveer geworden. Het is een groot succes. Onder de link kun je een interview met de iniatienemers lezen. En actualiteiten vind je op de Facebookpagina van de Kinderkoningsdag.

- Foodfestival aan de Zaan (op een zaterdag eind juni). - Beschrijving Foodfestival aan de Zaan.

- Sinterklaasintocht.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Wormer en Wormerveer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wormerveer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit nieuwbouwwijk (2015) Aan de Watering op Facebook.

- Buurthuizen: - Buurtcentrum De Lorzie. - Wat in eerste instantie was bedoeld om kinderen een veilige plek te bieden om te kunnen spelen, is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor bewoners van de Schrijversbuurt in Wormerveer-Noord. Het Zonnehuis biedt talloze activiteiten, die bedacht en uitgevoerd worden door vrijwilligers. De meeste activiteiten vragen alleen een kleine vrijwillige eigen bijdrage voor koffie en thee. Dankzij de woningcorporatie Parteon kunnen zij dit zo houden. Het Zonnehuis is ook de thuisbasis van de buurtbewoners-commissies die bezig zijn in de wijk. Zo gebruiken zij het Zonnehuis als vergaderplek en is het tevens hun uitvalsbasis bij activiteiten die zij organiseren voor de buurtbewoners. Inloop en informatie middagen worden ook vaak in het Zonnehuis gehouden.

- Muziek: - Het Saens Harmonie Orkest is in 2002 ontstaan uit een fusie van Muziekgezelschap Harmonie uit Assendelft en Harmonie Wormerveer.

Reactie toevoegen