Wormerveer

Plaats
Dorp
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

NH gemeente Wormerveer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Wormerveer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Wormerveer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wormerveer

Terug naar boven

Status

- Wormerveer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973.

- Wapen van de voormalige gemeente Wormerveer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wormerveer ligt NW, W en Z van het dorp Wormer, ZW, Z en ZO van het dorp Oostknollendam, Z en ZO van het dorp Westknollendam, NO, O en ZO van het dorp Krommenie, NO en O van het dorp Assendelft, N en NO van het dorp Westzaan, N en NW van de dorpen Zaandijk en Koog aan de Zaan en NNW van de stad Zaandam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Wormerveer 426 huizen met 2.812 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 400/2.688 (= huizen/inwoners) en het dorp West-Knollendam (tegenwoordig Westknollendam) 26/124. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.400 huizen met ca. 11.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voor nadere informatie over de geschiedenis van dit dorp en deze voormalige gemeente kun je terecht bij Historische Vereniging Wormerveer (HVW). "Waarom de Historische Vereniging? Geruime tijd voor de viering van het 500-jarig bestaan als dorpsgemeenschap in 2003, kwamen een aantal betrokken Wormerveerders met het initiatief om ter gelegenheid van dit heuglijke feit een boekwerk uit te geven over de historie van dit Zaandorp. Omdat echter de voorbereidingstijd te kort bleek om dit boek in het feestjaar te presenteren, is dit idee losgelaten en hebben de initiatiefnemers zich gericht op het oprichten van een historische vereniging. Najaar 2002 was een en ander een feit en ging de kersverse vereniging van start met als belangrijkste doelstelling het blootleggen en openbaar maken van de geschiedenis van het dorp in de ruimste zin van het woord.

De viering van Wormerveer 500, een half jaar later, legde de vereniging geen windeieren en zo kon nauwelijks een jaar na oprichting al het 400e lid worden genoteerd. Tijdens dit feestjaar manifesteerde de vereniging zich ook middels een tentoonstelling, de presentatie van het eerste periodiek en de uitgave van een prent. Een flink aantal actieve leden vonden elkaar binnen enkele werkgroepen, die verantwoordelijk zijn voor een aantal activiteiten of evenementen. Inmiddels heeft de vereniging aangetoond in een belangrijke behoefte te voorzien en schommelt het ledental rond de 800. Binnen de Wormerveerse gemeenschap is de HVW een belangrijke factor en ook buiten haar werkgebied is zij een niet te onderschatten gesprekspartner wanneer het over zaken als Zaans erfgoed gaat. Als hoogtepunten van de afgelopen jaren mogen onder meer worden genoemd de overzichtstentoonstelling over schilder/graficus Gerrit de Jong, de adoptie van de Oude Begraafplaats, de presentatie van het Wormerveers Monumentenboek, de adviserende rol bij het aanvullen van de gemeentelijke monumentenlijst en de terugkeer van de Wateringse Brug."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wormerveer heeft 17 rijksmonumenten.

- Wormerveer heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte.

- Historische Vereniging Wormerveer is in 2009 voor het symbolische bedrag van 1 euro eigenaar geworden van de Doopsgezinde Vermaning aan de Zaanweg 56. De kerk uit 1831 is een rijksmonument. De lokale Doopsgezinde Gemeente kampt met een teruglopend ledental. Het huidige aantal van circa 25 leden is niet bij machte de kosten van het onderhoud van de vermaning nog op te brengen. De leden zijn een samenwerkingsverband aangegaan met de doopsgezinde gemeente Wormer, waardoor de zondagse diensten afwisselend plaatsvinden in Wormerveer en Wormer. Er blijven dus wel diensten plaatsvinden.

- Kerk van de Vrije Evangelische Gemeente van Wormerveer.

- Pinkstergemeente Ruach.

- Begraafplaats West.

- Gevelstenen in Wormerveer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toen de twee jonge vaders Tom den Elzen en Niels Bolhoeve kwamen wonen in de nieuwe wijk (2015) Aan de Watering, gebouwd op de plek van het voormalige verpleeghuis De Noordse Balk, hadden ze voor hun kinderen één wens. Dat ze veel buiten zouden spelen in de kinderrijke buurt. "Kinderen zitten tegenwoordig te veel aan de computer of tablet, en daarover raakten we aan de praat", vertelt Niels. "Allebei wilden we wel eens wat organiseren speciaal voor de kinderen." Dat is dus Kinderkoningsdag Wormerveer geworden. Het is een groot succes. Onder de link kun je een interview met de iniatienemers lezen. En actualiteiten vind je op de Facebookpagina van de Kinderkoningsdag.

- Foodfestival aan de Zaan (op een zaterdag eind juni). - Beschrijving Foodfestival aan de Zaan.

- Sinterklaasintocht.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Wormer en Wormerveer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wormerveer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit nieuwbouwwijk (2015) Aan de Watering op Facebook.

- Buurthuizen: - Buurtcentrum De Lorzie.

- Wat in eerste instantie was bedoeld om kinderen een veilige plek te bieden om te kunnen spelen, is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor bewoners van de Schrijversbuurt in Wormerveer-Noord. Het Zonnehuis biedt talloze activiteiten, die bedacht en uitgevoerd worden door vrijwilligers. De meeste activiteiten vragen alleen een kleine vrijwillige eigen bijdrage voor koffie en thee. Dankzij de woningcorporatie Parteon kunnen zij dit zo houden. Het Zonnehuis is ook de thuisbasis van de buurtbewoners-commissies die bezig zijn in de wijk. Zo gebruiken zij het Zonnehuis als vergaderplek en is het tevens hun uitvalsbasis bij activiteiten die zij organiseren voor de buurtbewoners. Inloop en informatie middagen worden ook vaak in het Zonnehuis gehouden.

- Muziek: - Het Saens Harmonie Orkest is in 2002 ontstaan uit een fusie van Muziekgezelschap Harmonie uit Assendelft en Harmonie Wormerveer.

- "Soli Koog-Zaandijk is een harmonie-orkest. In een harmonie-orkest spelen alle soorten blaasinstrumenten (houtinstrumenten zoals klarinetten en saxofoons en kopeninstrumenten zoals trompetten en trombones) en slagwerk (van drums tot pauken). Soli Koog-Zaandijk telt op dit moment rond de 40 leden, van allerlei pluimage. De leeftijden variëren van ca. 12 tot 72. De leden komen deels uit de Zaanstreek, maar ook van daarbuiten. Ook het repertoire van Soli is zeer divers: klassieke, symfonische muziek, maar ook filmmuziek, lichte en moderne muziek. We geven ieder jaar minimaal twee grote concerten. Daarvoor kiezen we een thema, dat in de muziekkeuze tot uitdrukking komt, maar ook in de aankleding. Denk bijvoorbeeld aan een thema als ‘200 jaar koninkrijk’ of ‘The Lord of the Rings’. Of een ‘broodconcert’ in samenwerking met The Bakery Institute.

Naast de grote concerten gaan we regelmatig naar festivals, om daar van een jury feedback te krijgen. Ook vinden we het belangrijk anderen op te vrolijken met onze muziek, bijvoorbeeld door in kleinere combo’s kerstmuziek te verzorgen in verzorgingstehuizen. Daarnaast werken we samen met de andere orkesten in de Zaanstreek in Stichting Samenwerkende Zaanse Muziekverenigingen, en zijn we drijvende kracht achter OrkestZ. Solianen houden van gezelligheid. Iedere maand sluiten we de repetitie af met een borrel. Ook gaan we regelmatig samen een weekend op pad. Soli is een hechte én open club, waar iedereen welkom is. We repeteren iedere maandagavond van 20:00 uur tot 22:30 uur in Buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer (Marktplein 3). Voorafgaand aan de repetitie is er een half uur voorrepetitie, met de opleidingsleden. Kom gerust een keertje kijken!" In 2020 heeft Soli het 100-jarig bestaan gevierd.

Reactie toevoegen