Zaanse Schans

Plaats
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Zaanse Schans

Terug naar boven

Status

- De Zaanse Schans is een deels bewoond openluchtmuseum, en daarmee tevens als buurtschap te kwalificeren, in de provincie Noord-Holland, in de Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Zaandam.

- De Zaanse Schans valt, ook voor de postadressen, onder de stad Zaandam.

- De Zaanse Schans heeft bij de hoofdingang aan de weg Schansend een welkomstbord met daarop de naam van dit openluchtmuseum.

Terug naar boven

Ligging

De Zaanse Schans ligt rond de wegen Kalverringdijk (gezien vanuit het Z, het grootste deel van deze weg), Schansend, Kraaienpad, Kraaienest, Zeilenmakerspad, Zonnewijzerspad en rond het zuidelijkste deel van de weg Kalverpolderpad. De Zaanse Schans ligt aan de rivier de Zaan en ligt N van de steden Zaandam en Amsterdam, O van het dorp Zaandijk, NO van het dorp Koog aan de Zaan, ZZO van het dorp Wormer, ZO van het dorp Wormerveer en WZW van de stad Purmerend.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De Zaanse Schans omvat ca. 30 - bewoonde - huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen - waaronder winkels -, met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1961 wordt Stichting De Zaanse Schans opgericht, met als doel de bevordering en totstandkoming van een typisch Zaanse woonbuurt. Sindsdien zijn gedurende een aantal jaren monumentale panden vanuit Zaandam en omliggende dorpen hierheen vervoerd en weer opgebouwd. - Pagina over opbouw van de buurt Zaanse Schans in tekst en beeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oliemolen De Zoeker uit 1672 is de molen waarmee voor Vereniging De Zaansche Molen alles begint. De molen die begonnen is als oliemolen, heeft later ook nog als verfmolen gewerkt en cacaoafval verwerkt. Sinds 1940 staat de molen stil en lijkt het einde van De Zoeker aangebroken. Begin jaren vijftig stelt de gemeente Zaandijk de toekomst van De Zoeker veilig door de molen aan te kopen. Sinds 1958 draait De Zoeker weer zoals het hoort: als oliemolen.

- Verfmolen De Kat heeft zich gespecialiseerd in het vervaardigen van verfstoffen en het maken van hoogwaardige verf. Talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland weten de weg naar De Kat te vinden. Ook veel musea, van het Rembrandthuis tot het Vaticaans Museum, nemen de speciale pigmenten af.

- Molen De Huisman. - Molen De Gekroonde Poelenburg. - Molen De Bonte Hen. - Molen De Hadel. - Molen De Os. - Molen De Windhond. - Molen Het Klaverblad. - Houtzaagmolen Het Jonge Schaap. - Videoreportage van houtzaagmolen Het Jonge Schaap, door Martin Stevens. Het hele proces van boomstamvissen tot zagen, op vrijdag 16 augustus 2013. De molens van de Zaanse Schans staan en draaien in rouw t.g.v. het overlijden van prins Friso.

- Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater, gevestigd in een pand uit 1658, is een eerbetoon aan het oude bakkersgilde. Je vindt er een grote verzameling oude bakkersgereedschappen, receptenboekjes, koektrommels, beschuitvaten, koekvormen en werktuigen voor de suikerbakker. Natuurlijk kun je er ook het een en ander aan bakkerijproducten en snoepgoed proeven.

- Het Museum van het Nederlandse Uurwerk toont als enige museum in Nederland een overzicht van de geschiedenis van de tijdmeting in Nederland. Het zwaartepunt van de collectie bestaat uit een unieke verzameling klokken uit de periode van de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens. Daarnaast zijn de Hollandse uurwerken uit de bloeiperiode (18e eeuw) een extra vermelding waard.

- Supermarktketen Albert Heijn komt voort uit een klein kruidenierswinkeltje. In 1887 neemt de toen de 21-jarige Albert Heijn de winkel van zijn ouders over. In Museumwinkel Albert Heijn zie je de oorspronkelijke inrichting en inventaris. De winkel laat zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw heel erg veranderd is.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over de Zaanse Schans door John M. Pieper.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de Zaanse Schans.

Reactie toevoegen