Noordeinde (Assendelft)

Plaats
Buurtschap
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Noordeinde (Assendelft)

Terug naar boven

Status

- Noordeinde is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Assendelft.

- De buurtschap Noordeinde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Assendelft.

- De buurtschap Noordeinde heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Noordeinde ligt rond een tussengedeelte van de Dorpsstraat (het gedeelte van deze straat tussen de kruispunten met de wegen Communicatieweg West/Communicatieweg Oost en de S154 (de Noorderveenweg)), een lange weg, die, met zijn lintbebouwing, de as vormt van het gehele dorp Assendelft, tegenwoordig met dorpskernen zowel Z als N van deze buurtschap. Dit, en ook de naam van de buurtschap, zijn te verklaren uit de omstandigheid dat aanvankelijk ook het gedeelte van de Dorpsstraat N van de buurtschap deel uitmaakte van de buurtschap, maar dit gedeelte is opgegaan in en, samen met de latere omliggende wegen en dorpskern, is uitgegroeid tot een van de twee kernen van het dorp Assendelft, namelijk de N en jongste van de twee. De buurtschap Noordeinde ligt dus tussen de Z en N kernen van het dorp Assendelft, en verder Z van het dorp Krommenie, ZW van het dorp Wormerveer, W van het water Binnen Delft, NW van het dorp Westzaan en O van de A9 en de stad Beverwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Noordeinde omvat ca. 130 huizen met ca. 285 inwoners.

Reactie toevoegen