Landerd

Gemeente
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Landerd

Terug naar boven

Status

- Landerd is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- De gemeente Landerd is in 1994 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Schaijk en Zeeland. Hierbij werd ingegaan tegen het advies-Schampers, waarbij werd voorgesteld met respect voor de historische situatie Zeeland en Boekel samen met Uden één gemeente te laten vormen. De Tweede Kamer koos echter voor de combinatie Zeeland - Schaijk - Reek.

- De gemeente Landerd omvatte de dorpen Reek, Schaijk en Zeeland en de buurtschappen Brand, Den Haag*, Driehuis (onder het dorp Reek), Duifhuis, Gaal*, Graspeel, Hoefkens, Hooghei*, Kreitsberg, Mun*, Nabbegat, Oventje, Rusven, Trent, Voederheil, Witte Dellen en Zevenhuis. In totaal dus 3 dorpen en 17 buurtschappen.
* Deze buurtschappen vallen onder het dorp Schaijk. De overige vermelde buurtschappen vallen onder het dorp Zeeland, tenzij anders vermeld.

- Wapen van de voormalige gemeente Landerd.

- De gemeenten Uden en Landerd zijn in 2022 gefuseerd tot de gemeente Maashorst.

Ook hier constateren wij weer de o.i. vreemde kronkel dat deze gemeente als geheel over zou 'moeten' naar een nieuwe gemeente, wat dan ook gebeurd is, terwijl opsplitsing volgens velen toch voor de hand zou liggen (vergelijk Haarlemmerliede en Spaarnwoude, waar in 2019 iets soortgelijks is gebeurd). Zo stelt regiohistoricus en oud-streekarchivaris Henk Buijks in een ingezonden brief in het Brabants Dagblad d.d. 5-7-2019: "Voor mij staat vast dat Schaijk en Reek meer horen bij de regio Oss dan bij Uden. In de tijd van het oude Land van Ravenstein was dat natuurlijk anders, maar die tijd behoort tot het verleden. Zeeland daarentegen kan wat mij betreft prima richting Uden. Dat hadden ze in 1993 al moeten doen, en hetzelfde met Boekel. Uden, met Volkel, Boekel en Zeeland vormden tot de Franse Tijd één schepenbank, en die situatie had men in 1993 mooi kunnen terugbrengen, maar dan natuurlijk met gemeentebestuurders in plaats van schepenen. Conclusie: mijn steun hebben de Schaijkse petitionisten! Maar als eenvoudig inwoner van Bernheze moet ik het bij een hart onder de riem laten."

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeentenaam wijst op een landweer of verdedigingslinie. Gedurende het beleg van Grave in 1674 zijn in deze omgeving diverse vestingwerken aangelegd. In de Gaalse Heide liep een dergelijke verdedigingslinie op de grens van Reek en Schaijk. Volgens overlevering liep zij zelfs door tot op Zeelands grondgebied. De Landerd was een strategisch gelegen wal, voorzien van een gracht of sloot, midden in een gebied met vennen en moerassen. (bron: gemeente)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Landerd lag NO van Uden, ZO van Oss, in het grensgebied tussen de Maaskant in het N en Peelland in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Bij haar oprichting in 1994 is de gemeente Landerd als volgt samengesteld:
van de gemeente Schaijk: 4.040 hectare met 2.667 huizen en 8.014 inwoners;
van de gemeente Zeeland: 2.971 hectare met 2.003 huizen en 5.869 inwoners.

- Vlak voor haar opheffing per 1-1-2022 heeft de gemeente ca. 6.500 huizen met ruim 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Landerd op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Veel eerder dan gepland is de N324 tussen Oss en Grave* na een grondige herconstructie in mei 2019 officieel heropend. De weg is opnieuw ingericht, waardoor de doorstroming, veiligheid en leefbaarheid zijn verbeterd. De nieuwe weg is veiliger doordat er minder aansluitingen zijn op zijwegen en inritten van percelen. Er zijn 2 grote turborotondes aangelegd en er zijn plekken waar weggebruikers langzaam verkeer kunnen inhalen. Voor fietsers en voetgangers is het oversteken van de N324 makkelijk en veiliger gemaakt.
* De weg ligt grotendeels op grondgebied van de gemeente Landerd (kernen Schaijk en Reek) en voor een klein deel op grondgebied van de gemeente Grave (kern Velp).

Op een deel van het fietspad langs de N324 zijn Wattway zonnepanelen aangebracht. Dit zijn panelen waar je gewoon overheen kunt fietsen en die stroom leveren voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische fietsen bij de bushalte of voor de openbare verlichting. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Duurzaamheid speelt bij de aanleg en het beheer van onze wegen een steeds grotere rol. Daarom dagen we marktpartijen uit om op een innovatieve manier te bouwen, nieuwe duurzame technieken te ontwikkelen en materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Dat is bij de realisatie van de N324 ook weer gelukt.” De doorstroming verbetert door intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) op bestaande en nieuwe kruisingen. Later in 2019 komen er nog draadloze temperatuursensoren in het wegdek. Hierdoor zie je nauwkeurig of het tijd is om zout te strooien bij gladheid, of juist wanneer niet. Zout heeft een negatief effect op de natuur, op de weg en op de voertuigen op de weg. Hoe minder zout, des te beter.

Belangrijk bij het realiseren van de weg was het gebruik van bestaande materialen. Zo bestaat het asfalt voor 85% uit hergebruikte materialen en is er een duurzaam bindmiddel, biobitumen, toegevoegd. Ook is dit asfalt op veel lagere temperatuur geproduceerd, waardoor er aanzienlijk minder CO2 is uitgestoten. Dit is Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). Eric van Avendonk, regiodirecteur Zuid van BAM Infra: “BAM Infra staat voor veiligheid, duurzaamheid en innovaties. Dat komt allemaal samen op de N324!” De uitvoering van dit project heeft tot mei 2019 13 maanden gekost. Op dat moment loopt er nog een ruimtelijke procedure voor Rotonde Tolschestraat en verplaatsing van de Tango naar de Industriestraat. De verwachting is dat de uitvoering daarvan in 2020 kan starten. Dan nog is het complete project een stuk sneller klaar dan gepland. Dat scheelt enorm veel hinder voor de omgeving." (bron: Provincie Noord-Brabant, mei 2019)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "Oorlogsmonumenten met een verhaal waarin de geschiedenis levendig wordt verteld, dat wilde de Brabantse gemeente Landerd graag realiseren voor de 75e herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland in 2019. En dat is gelukt. Op 5 mei 2019 zijn de 6 Cortenstaal silhouetten officieel onthuld. Voor de verhalen benaderde de gemeente tekstschrijver Erica Theloosen. Het plan was om verschillende oorlogsmonumenten verspreid over de gemeente te plaatsen, op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog iets is voorgevallen. Erica vraagt Albert Vleer, architect en ontwerper, om mee te denken. Zo ontstaat het idee om historische gebeurtenissen uit de regio te laten vertellen door verschillende personages die hier in die tijd leefden.

Erica kruipt in de huid van een vrouw en een Nederlandse soldaat over de Duitse inval in de nacht van 10 mei 1940, ze verplaatst zich in een boer, een boerin, een Engelse RAF-navigator en een jongen van 15 jaar en beschrijft vanuit elk perspectief één voorval uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij baseert ze zich op historische informatie die de gemeente levert. Albert ontwerpt voor elk personage een silhouet op ware grootte en laat zich daarbij inspireren door de kleding en uniformen uit die periode. De opdracht voor het maken van de 6 silhouetten, uit te voeren in Cortenstaal, wordt gegund aan Gravure85." - Op deze pagina worden alle 6 de oorlogsmonumenten beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2015 is er op een zondag eind juli de Landerdse Hooibergendag. Dit houdt in dat meer dan 20 eigenaren van een hooiberg een Open Dag houden met bezichtiging van hun hooiberg en allerlei activiteiten daar omheen. Het betreft recent gebouwde hooibergen die allerlei uiteenlopende kleinschalige toeristische, recreatieve en educatieve functies hebben gekregen. Voor nadere toelichting zie de link aan het begin van deze alinea, en de alinea over dit onderwerp hieronder onder het hoofdstuk Landschap etc. - Zie ook de foto's Hooibergendag 2015 en de reportage over de Landerdse hooibergen door Omroep Brabant.

- Bij het evenement Van Boer tot Bord (weekend in september) draait het om alles wat er gebeurt tussen de boer en jouw bord. Bedrijven uit Landerd en hun producten en diensten staan dan ook centraal. Er is o.a. een markt met producten van boeren uit de omgeving, proeverijen, oogstdankmis, picknick.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2005 was er een hooibergenproject in de gemeente, waarbij enkele inwoners een nieuwe hooiberg hebben gerealiseerd, maar wel met authentieke materialen en uitstraling. Het project beoogde in 2009 te worden afgesloten, maar wekte een dermate enthousiasme dat het is voortgezet en inmiddels in de hele regio Noordoost-Brabant wordt opgepakt, en de gemeente Landerd heeft er zelfs een speciaal Hooibergenbeleid voor gemaakt. Inwoners met een (woon)boerderij kunnen een hooiberg realiseren, mits op een zichtlocatie en met authentieke materialen.

De intentie is dat dit het landschap aantrekkelijker maakt en meer mogelijkheden creëert om te voorzien in de toenemende vraag naar kleinschalige toeristische activiteiten, zoals B&B, theetuin of workshops. De in 2007 opgerichte Stichting Hooibergen Landerd en Omstreken fungeert als - inmiddels landelijk! - expertisecentrum op dit gebied en kan meedenken op het gebied van bijv. ontwerp, materiaalgebruik en -inkoop, inpassing in het landschap. Vandaag de dag zijn in de regio al enkele tientallen nieuwe hooibergen gerealiseerd en het aantal is nog steeds groeiende.

- MuziS Landerd organiseert jaarlijks 5 zondagse koffieconcerten (van oktober t/m mei) in (afwisselend) alle kernen van de gemeente.

- 5 fietsroutes langs 'groene monumenten' in Landerd.

Terug naar boven

Links

- Media / nieuws: - Lokaal radiostation L-FM. - Lokale omroep Landerd-TV.

Reactie toevoegen