Landerd

Gemeente
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Landerd

Terug naar boven

Status

- Landerd is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- De gemeente Landerd is in 1994 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Schaijk en Zeeland. Hierbij werd ingegaan tegen het advies-Schampers, waarbij werd voorgesteld met respect voor de historische situatie Zeeland en Boekel samen met Uden één gemeente te laten vormen. De Tweede Kamer koos echter voor de combinatie Zeeland - Schaijk - Reek.

- De gemeente Landerd omvat de dorpen Reek, Schaijk en Zeeland en de buurtschappen Brand, Den Haag*, Driehuis (onder het dorp Reek), Duifhuis, Gaal*, Graspeel, Hoefkens, Hooghei*, Kreitsberg, Loo (deels onder het dorp Schaijk), Mun*, Nabbegat, Oventje, Rusven, Trent, Voederheil, Witte Dellen en Zevenhuis. In totaal dus 3 dorpen en 18 buurtschappen.
* Deze buurtschappen vallen onder het dorp Schaijk. De overige vermelde buurtschappen vallen onder het dorp Zeeland, tenzij anders vermeld.

- Wapen van de gemeente Landerd.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Landerd.

- De gemeenten Uden en Landerd gaan in 2022 fuseren tot de gemeente Maashorst. Zij hadden daar het liefst ook de gemeente Bernheze nog bij betrokken, maar die voelde daar niet voor en kiest ervoor om vooralsnog zelfstandig te willen blijven.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeentenaam wijst op een landweer of verdedigingslinie. Gedurende het beleg van Grave in 1674 zijn in deze omgeving diverse vestingwerken aangelegd. In de Gaalse Heide liep een dergelijke verdedigingslinie op de grens van Reek en Schaijk. Volgens overlevering liep zij zelfs door tot op Zeelands grondgebied. De Landerd was een strategisch gelegen wal, voorzien van een gracht of sloot, midden in een gebied met vennen en moerassen. (bron: gemeente Landerd)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Landerd ligt NO van Uden, ZO van Oss, in het grensgebied tussen de Maaskant in het N en Peelland in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Bij haar oprichting in 1994 is de gemeente Landerd als volgt samengesteld:
van de gemeente Schaijk: 4.040 hectare met 2.667 huizen en 8.014 inwoners;
van de gemeente Zeeland: 2.971 hectare met 2.003 huizen en 5.869 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 6.500 huizen met ruim 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Landerd op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Overzicht van nieuwbouwkavels en -projecten in de gemeente Landerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2015 is er op een zondag eind juli de Landerdse Hooibergendag. Dit houdt in dat meer dan 20 eigenaren van een hooiberg een Open Dag houden met bezichtiging van hun hooiberg en allerlei activiteiten daar omheen. Het betreft recent gebouwde hooibergen die allerlei uiteenlopende kleinschalige toeristische, recreatieve en educatieve functies hebben gekregen. Voor nadere toelichting zie de link aan het begin van deze alinea, en de alinea over dit onderwerp hieronder onder het hoofdstuk Landschap etc. - Zie ook de foto's Hooibergendag 2015 en de reportage over de Landerdse hooibergen door Omroep Brabant.

- Bij het evenement Van Boer tot Bord (weekend in september) draait het om alles wat er gebeurt tussen de boer en jouw bord. Bedrijven uit Landerd en hun producten en diensten staan dan ook centraal. Er is o.a. een markt met producten van boeren uit de omgeving, proeverijen, oogstdankmis, picknick.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2005 was er een hooibergenproject in de gemeente, waarbij enkele inwoners een nieuwe hooiberg hebben gerealiseerd, maar wel met authentieke materialen en uitstraling. Het project beoogde in 2009 te worden afgesloten, maar wekte een dermate enthousiasme dat het is voortgezet en inmiddels in de hele regio Noordoost-Brabant wordt opgepakt, en de gemeente Landerd heeft er zelfs een speciaal Hooibergenbeleid voor gemaakt. Inwoners met een (woon)boerderij kunnen een hooiberg realiseren, mits op een zichtlocatie en met authentieke materialen.

De intentie is dat dit het landschap aantrekkelijker maakt en meer mogelijkheden creëert om te voorzien in de toenemende vraag naar kleinschalige toeristische activiteiten, zoals B&B, theetuin of workshops. De in 2007 opgerichte Stichting Hooibergen Landerd en Omstreken fungeert als - inmiddels landelijk! - expertisecentrum op dit gebied en kan meedenken op het gebied van bijv. ontwerp, materiaalgebruik en -inkoop, inpassing in het landschap. Vandaag de dag zijn in de regio al enkele tientallen nieuwe hooibergen gerealiseerd en het aantal is nog steeds groeiende.

- MuziS Landerd organiseert jaarlijks 5 zondagse koffieconcerten (van oktober t/m mei) in (afwisselend) alle kernen van de gemeente.

- 5 fietsroutes langs 'groene monumenten' in Landerd.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Landerd. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Media / nieuws: - Lokaal radiostation L-FM. - Lokale omroep Landerd-TV. - Actualiteiten m.b.t. Landerd op BD.nl.

Reactie toevoegen