Oventje

Plaats
Buurtschap
Maashorst
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Oventje plaatsnaambord (Kopie).jpg

Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente  Maashorst. T/m 1993 gemeente Zeeland. In 1994 over naar gemeente Landerd, in 2022 over naar gemeente Maashorst.

Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Maashorst. T/m 1993 gemeente Zeeland. In 1994 over naar gemeente Landerd, in 2022 over naar gemeente Maashorst.

oventje_buurtvereniging_50_jaar_2016_kopie.jpg

Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966 en heeft dus in 2016 het 50-jarig bestaan gevierd

Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966 en heeft dus in 2016 het 50-jarig bestaan gevierd

oventje_vv_vco.gif

Sinds 1960 heeft buurtschap Oventje een eigen voetbalclub: vv VCO

Sinds 1960 heeft buurtschap Oventje een eigen voetbalclub: vv VCO

oventje_carnaval_2015_kopie.jpg

En natuurlijk doet buurtschap Oventje/Uiventje met carnaval ook mee aan de Zellandse (= Zeelandse) optocht. Op de foto de creatie van de optocht 2015, waarbij de deelnemers als een 'lopend vuurtje' verkleed waren.

En natuurlijk doet buurtschap Oventje/Uiventje met carnaval ook mee aan de Zellandse (= Zeelandse) optocht. Op de foto de creatie van de optocht 2015, waarbij de deelnemers als een 'lopend vuurtje' verkleed waren.

oventje_bij_kaarslicht.jpg

Tijdens het jaarlijkse evenement Oventje Bij Kaarslicht (op de donderdagavond voor Kerst) is een groot deel van de buurtschap feestelijk versierd met lichtjes, kaarsjes en vuurkorven. Ook is er van alles te doen voor jong en ouder.

Tijdens het jaarlijkse evenement Oventje Bij Kaarslicht (op de donderdagavond voor Kerst) is een groot deel van de buurtschap feestelijk versierd met lichtjes, kaarsjes en vuurkorven. Ook is er van alles te doen voor jong en ouder.

Oventje

Terug naar boven

Status

- Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Maashorst. T/m 1993 gemeente Zeeland. In 1994 over naar gemeente Landerd, in 2022 over naar gemeente Maashorst.

- De buurtschap Oventje valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland.

- De buurtschap Oventje omvat een overwegend agrarisch buitengebied met daarbinnen een kern met burgerwoningen, die een bebouwde kom is met blauwe plaatsnaamborden (komborden) en een 30 km-zone. Overigens is dit de enige buurtschap van het dorp Zeeland met plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
(ut) Uiventje. Een inwoner van deze buurtschap is een Uiventjese.

In of op
Men woont 'op 't Oventje'.

Oudere vermeldingen
1426 Oeventken, 1436 Oijvenken, 1837-1838 Groot en Klein Oventje, 1840 Oventje. Volgens (1) werd de buurtschap in de 19e eeuw ook wel Overeind genoemd.

Naamsverklaring
Genoemd naar een vrijstaand bakhuis of een steenoven waar stenen gebakken werden uit plaatselijk gegraven leem of klei. Het Middelnederlandse ovent betekent 'oven, bakoven'.(2) In 1992 zijn in de buurtschap resten van een middeleeuwse steenoven gevonden, waar de buurtschap vermoedelijk haar naam aan dankt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt Z van Zeeland, rond het driehoekige kerntje (de 'bebouwde kom') waar alle zijden van de driehoek Voor Oventje genaamd zijn. Z hiervan ligt Achter Oventje. In ieder geval sinds ca. 1870 (Kuijperkaart) heten deze delen zo. Voorheen heetten deze buurtjes respectievelijk Groot en Klein Oventje.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oventje 52 huizen met 254 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oventje is zeer waarschijnlijk begonnen als een Frankische nederzetting. Typisch voor een Frankische nederzetting was dat huizen gebouwd werden in de vorm van een driehoek. De buurtschap vormt een grote driehoek met dwarswegen er doorheen waar ook weer huizen langs gebouwd werden. In feite ook allemaal weer driehoeken. Het oorspronkelijke karakter van de Frankische nederzetting is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Het centrale deel van de buurtschap bestaat uit eeuwenoude akkers. (bron: J. Ottens)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Kapel
- De Mariakapel aan het Achter-Oventje is in 2004 gerealiseerd en grotendeels tot stand gekomen dankzij giften van inwoners van de buurtschap.

Molen
- Molen Sint Victor is het enige rijksmonument van de buurtschap. Deze molen is hier in 1938 geplaatst als opvolger van een door de - hierna beschreven - storm van 1925 verwoeste zeskante beltmolen. De molen stond oorspronkelijk in de Zaanstreek en sinds 1898 in Mariaheide bij Veghel. In 1957 is de belt vervangen door een rond de voet opgetrokken pakhuis.

Monument stormramp 1925
Op 10 augustus 1925 is o.a. deze buurtschap zwaar getroffen door de stormramp die over Nederland trok. Hieraan herinnert een geheel verwrongen, in 2006 gerestaureerde elektriciteitspaal aan het Voor-Oventje (foto). Dit is een gemeentelijk monument. Het andere gemeentelijke monument van de buurtschap is de boerderij aldaar op huisnr. 1.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

Carnaval
Buurtschap Oventje doet met carnaval mee aan de Zeelandse optocht.

Rommelmarkt
De jaarlijkse Rommelmarkt van voetbalclub 't Oventje wordt traditioneel gehouden in het weekend na hemelvaart. Het is een van de grootste rommelmarkten van de regio, en telt meer dan 200 kramen waar naar hartelust gekocht en verkocht wordt. Op beide dagen kunnen bezoekers en koopjesjagers van 09:00 tot 16:00 uur hun slag slaan. Voor de prijzen, beschikbaarheid en het huren van een kraam kun je terecht bij Jan van de Brand van de Rommelmarktcommissie. Tel. 0486-453384 / 06-55737924, e-mail rommelmarktvco@gmail.com.

Kerstmarkt bij kaarslicht
"Tijdens het jaarlijkse evenement Oventje Bij Kaarslicht (op de donderdagavond voor Kerst) is een groot deel van de buurtschap feestelijk versierd met lichtjes, kaarsjes en vuurkorven. Ook is er van alles te doen voor jong en ouder. Tussen 18.00 en 21.00 uur komen ieder jaar meer mensen sfeer proeven en genieten van onze buurtschap bij kaarslicht. Iedereen is welkom. De toegang is gratis! Voor een volgende editie zijn wij altijd op zoek naar mensen die met hun hobby, passie, streekproduct en/of koopwaar een kraampje willen vullen. Dus... wil je een kraam op dit sfeervolle evenement? Geef je dan snel op. De kramen zijn gratis! Voor de aankleding en een eventuele partytent of parasol dien je zelf te zorgen." Voor een indruk van dit evenement zie de videoreportage van Oventje bij Kaarslicht editie 2018.

Schaatsen
Als het in de winter hard genoeg vriest, kan er geschaatst worden op de ijsbaan bij de molen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Gedichtenroute
Sinds 2010 loopt er een Gedichtenroute door de buurtschap, met 6 gedichten over de buurtschap van dichter Eddie Besselsen, die in de jaren zeventig in de buurtschap heeft gewoond en daar zijn inspiratie vond voor zijn werk, en een gedicht van Marie Cornelissen Van Walbeek, die tot haar dood in de buurtschap heeft gewoond. Het boekje "Wie hier vertrok kwam er zelden vandaan" bevat al deze gedichten, plus een route waarmee je al wandelend langs alle gedichten komt. Het boekje was te koop bij het café in de buurtschap, maar dat bestaat sinds eind 2021 niet meer. Weet iemand of dit boekje nog ergens in de buurtschap of omgeving te koop is?

Terug naar boven

Eten en drinken

Sinds november 2021 is Café, zaal en eetcafé 't Oventje niet meer. Het café heeft dan precies 140 jaar bestaan en Tien en Trees Verstraten hebben de zaak dan precies 45 jaar gerund. Hun zaak was niet alleen een bruin café, maar ook feestzaal en eetcafé. Met gasten uit de wijde omtrek. "Allemaal eigenhandig opgebouwd. In de weekeinden en avonduren. Toen we hier begonnen was het pand twee-derde kleiner." Helaas zijn er geen opvolgers. De biljartclubs, dartclubs en de zaalvoetballers moeten dus allemaal een nieuw onderkomen zien te vinden. Het complex is na tweeënhalf jaar te koop gestaan te hebben uiteindelijk gekocht door Dave van de Wijst en Nicole van Grunsven, die er levensloopbestendige woningen van maken. Het uiterlijk van het pand en ook het straatbeeld verandert niet.

Tien heeft negentien jaar bij een installatiebedrijf gewerkt en daarna nog zeventien jaar als onderhoudsmonteur op de vliegbasis. "En 's avonds deed ik dan de kroeg. Toen ging dat nog. Ik voetbalde in 1976 bij VCO en de eigenaar van dit café, Harrie de Groot, vroeg me of ik geen interesse had om de zaak over te nemen. Binnen een paar weken was het geregeld." Trees was niet alleen de kasteleinsvrouw, ze kookte ook voor feesten en partijen. Vaak met hulp van haar kinderen. "Ik begon achter de toog. Op zeker moment wilden een paar gasten blijven eten. Daar heb ik voor gekookt. En van het een kwam het ander. Of je nou voor tien man kookt of voor honderd maakt dan ook niks meer uit."

In de loop der jaren heeft er van alles in het pand gezeten. Ooit was het bestemd als woning van het hoofd der school. Tien: "Oventje is in feite gebouwd rond de school en de kroeg." Er zat een kruidenier in, een bakker, een hoefsmid. "De school is in 1829 gebouwd, dit pand in 1834. Zoals gezegd voor de bovenmeester. In 1881 kwam er horeca in. De geschiedenis van de zaak gaat dus 140 jaar terug."

Gelukkig is er nog een horecazaak over in buurtschap Oventje. Ooit was er een snackbar, maar die is een paar jaar geleden gesloten. Voor buurman Peter Schraven en zijn partner Marieke Timmers reden om het roer om te gooien. Voordien hadden ze een bedrijf met ongeveer 70 koeien. Toen de snackbar zijn deuren sloot, overwogen ze zelf een friettent te beginnen in een nieuwe hooiberg. Dat plan haalde het uiteindelijk niet, waarna ze besloten hun koeienstal om te dopen tot Eeterij d'n Oven. De koeien gingen eruit, de stal werd grondig verbouwd en sinds 2017 kan men er in een landelijke omgeving dineren, met zicht op de weilanden en de koeien.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Oventje op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966.

- Onderwijs: - Basisschool Oventje is in 1829 opgericht en heeft vandaag de dag ca. 65 leerlingen, verdeeld over 3 groepen. Er is een grote betrokkenheid bij de school van ouders en bewoners van de buurtschap. Men wil de school in de buurtschap graag in stand houden. In 2014 zijn - met veel zelfwerkzaamheid van de inwoners - nieuwe speeltoestellen en een kiosk op het schoolplein aangelegd. "Een kleinere school: het kan nog, zelfs in deze tijd. Onze basisschool is er het bewijs van. Onze school heeft een lange traditie (190 jaar in 2019) én een open vizier naar de toekomst! Ons doel is opbrengsten te realiseren en passend te onderwijzen. Wij geven onze leerlingen persoonlijke aandacht in een veilige omgeving en brengen hierbij onze drie schoolafspraken in de praktijk: ik gebruik nieuwe kansen; ik mag anders zijn; ik houd rekening met de ander." Aldus de school op haar site.

- Deelhuisje en Minibieb: - "Sinds april 2021 heeft het dorpsgebied van Zeeland 8 en sinds februari 2022 zelfs 11 deelhuisjes. De deelhuisjes hebben als doel: “Geef wat je kunt missen, pak of ruil wat je nodig hebt.” Ook op het Oventje staat zo’n deelhuisje, naast Boekelsedijk 5 het zandpad op achter het elektriciteitshuisje. Wil je meehelpen om minder voedsel te verspillen, anderen te helpen en samen te werken aan een meer sociale leefomgeving? Bezoek dan een van de deelhuisjes. Leg er iets in of neem er iets uit. Je kunt ze vinden op de kaart onder deze link of bezoek/volg de Facebookpagina 'Deelhuisje Zeeland'. Bij het hiervoor vermelde Deelhuisje staat ook de Minibieb Aan het Zandpad. Hier kun je boeken ruilen, lenen, nemen én geven. Kom je ook?"

- Sport: - Sinds 1960 heeft de buurtschap een eigen voetbalclub: vv VCO, wat natuurlijk staat voor voetbalclub 't Oventje. "Onze accommodatie op Sportpark Den Dries omvat twee velden plus een trainingsveld. Hierbij zijn zes kleedlokalen en een gezellige kantine gelegen. Wil je graag bij vv VCO komen voetballen? Dat kan, want VCO is er voor jong en oud(er) en niet alleen voor inwoners van de buurtschap, maar iedereen is van harte welkom! Om het voor iedereen betaalbaar en leuk te houden, houden wij de contributie zo laag mogelijk."

Reactie toevoegen