Zevenhuis

Plaats
Buurtschap
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

zevenhuis_zeeland_kopie.jpg

Zevenhuis (buurtschap van Zeeland), buurtschapsgezicht (© Hans van Embden)

Zevenhuis (buurtschap van Zeeland), buurtschapsgezicht (© Hans van Embden)

zevenhuis_zeeland_hoek_weversweg_kopie.jpg

Zevenhuis (buurtschap van Zeeland), Mariabeeld op de hoek met de Weversweg (© Hans van Embden)

Zevenhuis (buurtschap van Zeeland), Mariabeeld op de hoek met de Weversweg (© Hans van Embden)

Zevenhuis

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zevenhuis.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zevenhuis.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zevenhuis.

Terug naar boven

Status

- Zevenhuis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland.

- De buurtschap Zevenhuis heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837 Zevenhuizen, 1840(1) Zevenhuis. Dat is dus ook de huidige spelling. (2), uit dezelfde tijd, vermeldt naast deze spelling als eerste / voorkeursspelling, ook nog de spelling Zevenhuizen en de benaming De Heide als alternatieve naam waaronder dit gebied kennelijk ook bekend is geweest. Op kaarten van na 1840 komt ook nog wel de spelling Zevenhuizen voor (bijvoorbeeld op de Kuijperkaart uit 1866).

Naamsverklaring
Genoemd naar het oorspronkelijke aantal huizen ter plekke, waarbij wel bedacht moet worden dat zeven vroeger de algemene aanduiding voor een klein aantal was.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zevenhuis ligt rond de gelijknamige weg en o.a. de wegen Straatsven, Tooverkamp en Weversweg, W van Zeeland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zevenhuis 18 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 100 inwoners, nu in ca. 40 huizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Door de inzet van de leden van de vrijwillige brandweer in Zeeland is jarenlang gewerkt aan het verzamelen van brandweermaterieel. Materieel dat in het verleden behoorde tot de uitruk uitrusting van de brandweermannen. Brandweermuseum De Sirene in de buurtschap Zevenhuis (Bosweg 4) biedt plaats aan de prachtige oude brandweerwagen. Met daarnaast een verzameling van onder andere emmers, brandblussers, uitrukkleding, verschillende motorspuiten, diverse pompen aangedreven door diesel- of benzinemotor, en onderdelen van de uitrusting zoals een gaspak, hydraulisch gereedschap en ademlucht bepakking voor het binnengaan van panden. Als bezoeker - interessant voor zowel jong als ouder - kun je kun je ervaren hoe het was in vroeger tijden als brandweerman, en kun je genieten van deze rijke historische elementen.

- Mariabeeld op de hoek Zevenhuis / Weversweg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij de aanleg van de verbindingsweg tusen Uden en Zeeland (Bergmaas) in 1960 is er zand gebruikt  van het naastgelegen gebied. Daardoor ontstaat de Ieschegat, een uitstekende zwemplas. De eigenaar van de camping ter plekke heeft de naam veranderd in De Heische Tip.

- Naturistenvereniging De Peelrand.

Reactie toevoegen