Zevenhuis

Plaats
Buurtschap
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

zevenhuis_zeeland_kopie.jpg

Zevenhuis, buurtschapsgezicht (© Hans van Embden)

Zevenhuis, buurtschapsgezicht (© Hans van Embden)

zevenhuis_zeeland_hoek_weversweg_kopie.jpg

Zevenhuis, Mariabeeld op de hoek met de Weversweg (© Hans van Embden)

Zevenhuis, Mariabeeld op de hoek met de Weversweg (© Hans van Embden)

Zevenhuis

Terug naar boven

Status

- Zevenhuis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

- De buurtschap Zevenhuis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland.

- De buurtschap Zevenhuis heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837 Zevenhuizen, 1840(1) Zevenhuis. Dat is dus ook de huidige spelling. (2), uit dezelfde tijd, vermeldt naast deze spelling als eerste / voorkeursspelling, ook nog de spelling Zevenhuizen en de benaming De Heide als alternatieve naam waaronder dit gebied kennelijk ook bekend is geweest. Op kaarten van na 1840 komt ook nog wel de spelling Zevenhuizen voor (bijvoorbeeld op de Kuijperkaart uit 1866).

Naamsverklaring
Genoemd naar het oorspronkelijke aantal huizen ter plekke, waarbij wel bedacht moet worden dat zeven vroeger de algemene aanduiding voor een klein aantal was.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zevenhuis ligt rond de gelijknamige weg en o.a. de wegen Straatsven, Tooverkamp en Weversweg, W van Zeeland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zevenhuis 18 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 100 inwoners, nu in ca. 40 huizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Door de inzet van de leden van de vrijwillige brandweer in Zeeland is jarenlang gewerkt aan het verzamelen van brandweermaterieel. Materieel dat in het verleden behoorde tot de uitruk uitrusting van de brandweermannen. Brandweermuseum De Sirene in de buurtschap Zevenhuis (Bosweg 4) biedt plaats aan de prachtige oude brandweerwagen. Met daarnaast een verzameling van onder andere emmers, brandblussers, uitrukkleding, verschillende motorspuiten, diverse pompen aangedreven door diesel- of benzinemotor, en onderdelen van de uitrusting zoals een gaspak, hydraulisch gereedschap en ademlucht bepakking voor het binnengaan van panden. Als bezoeker - interessant voor zowel jong als ouder - kun je kun je ervaren hoe het was in vroeger tijden als brandweerman, en kun je genieten van deze rijke historische elementen.

- Mariabeeld op de hoek Zevenhuis / Weversweg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij de aanleg van de verbindingsweg tusen Uden en Zeeland (Bergmaas) in 1960 is er zand gebruikt van het naastgelegen gebied. Daardoor ontstaat de Ieschegat, een uitstekende zwemplas. De eigenaar van de camping ter plekke heeft de naam veranderd in De Heische Tip.

- Bij Naturistenvereniging De Peelrand zijn ook niet-leden die met het naturisme willen kennismaken, van harte welkom. De vereniging heeft de beschikking over een ca. 5 ha groot terrein, met 60 plaatsen voor leden en ca. 30 gastenplaatsen, waaronder plaatsen waar ook een camper kan staan. Het terrein bestaat sinds 1963 en wordt door de leden in optimale conditie gehouden. De vaste plaatsen zijn voorzien van water en 16A elektra en een eigen rioolaansluiting voor toilet. Iedere gastenplaats heeft de beschikking over 10A elektra en er zijn op diverse plaatsen tappunten voor water.

Reactie toevoegen