Franeker

Plaats
Stad
Franekeradeel
Fryslân

franeker_collage.jpg

Franeker, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Franeker, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

franeker_martenastins.jpg

Franeker, in de Martenastins uit 1506 is Museum Martena gevestigd.

Franeker, in de Martenastins uit 1506 is Museum Martena gevestigd.

franeker_martenastins_poort_achterzijde.jpg

Franeker, Martenastins, poort achterzijde.

Franeker, Martenastins, poort achterzijde.

Franeker

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Franeker.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Franeker.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Franeker.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Franeker (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Franeker (Fries: Frjentsjer) is een stad in de provincie Fryslân, gemeente Franekeradeel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. Franeker is de hoofdplaats van de gemeente. Het is één van de Friese "elf steden".

- Wapen van de voormalige gemeente Franeker.

- Onder de stad Franeker valt ook de buurtschap Arkens, een deel van de buurtschap Doijum en het grootste deel van de buurtschap Miedum.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Franeker, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Stichting Trezoor, bezoekadres: Harlingerweg 63, 8801 PB Franeker, tel: 0517-392362.

- Museum Martena, gevestigd in stadskasteel de Martenastins uit 1506, is gespecialiseerd in de geschiedenis van Franeker, maar heeft daarnaast nog veel meer te bieden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Franeker heeft 178 rijksmonumenten.

- Molen Arkens.

- Gevelstenen in Franeker.

- In Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium. In een historisch grachtenpand bouwde Eise Eisinga een nauwkeurig en bewegend model van het zonnestelsel. Op 8 mei 1774 vond een samenstand van planeten plaats. Er werd beweerd dat deze planeten op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon zou verbranden. Voor Eisinga was dit de aanleiding om in zijn woonkamer een model te bouwen van het zonnestelsel. hiermee wilde hij laten zien dat er geen reden was voor paniek. Hij heeft zeven jaar gewerkt aan dit model, tussen 1774 en 1781.

Alle planeten bewegen in dezelfde tijd rond de zon als in werkelijkheid, Mercurius in 88 dagen, de aarde in één jaar en Saturnus in meer dan 29 jaar! Na 220 jaar kan nog steeds de actuele stand van de planeten worden afgelezen. Daarnaast bouwde hij allerlei speciale wijzers in, die de dag, datum, de opkomst en de ondergang van zon en maan, beweging van de sterrenhemel en tal van andere verschijnselen laat zien. Dit alles wordt in beweging gebracht door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven met 10.000 handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten stuurt dit radarwerk aan.

- Kaatsen, voor velen in Nederland nog onbekend, is in Fryslân volkssport nr. 1. Er zijn overigens minstens 50 landen over de hele wereld waar wordt gekaatst. Sinds het eind van de middeleeuwen wordt de sport in Nederland beoefend. In Fryslân worden jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wedstrijden gespeeld. Het Kaatsmuseum is in 1972 geopend en is daarmee het oudste sportmuseum van Nederland.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Franeker alg. en - Franeker RK.

Reactie toevoegen