Vrouwenakker

Plaats
Buurtschap
Nieuwkoop
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Vrouwenakker

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vrouwenakker.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vrouwenakker.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vrouwenakker.

Terug naar boven

Status

- Vrouwenakker is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Nieuwkoop.

- Vrouwenakker is topografisch gezien een bijzonder geval. In de Volkstelling van 1840 wordt de plaats alleen vermeld onder de gemeente Uithoorn (NH). Dat betreft het deel N van de rivier de Drecht, die ter plekke de gemeente- en provinciegrens vormt. Het deel Z van de Drecht viel onder de gemeente Mijdrecht (UT). Mijdrecht heeft Vrouwenakker in 1978, bij de totstandkoming van het postcodeboek, wel aangemeld als woonplaats, met een eigen postcode (1428), Uithoorn heeft dat niet gedaan. Dat is vermoedelijk de reden dat het deel N van de Drecht niet meer als behorend tot Vrouwenakker wordt beschouwd. Bij de herindelingen van 1989 is het huidige Vrouwenakker, het deel Z van de Drecht dus, van Mijdrecht naar de gemeente Nieuwveen (ZH) gegaan, die op haar beurt in 1991 in de gemeente Liemeer is opgegaan. De gemeente Liemeer is in 2007 in de gemeente Nieuwkoop opgegaan. Vrouwenakker is dus niet alleen een drieprovinciepunt, maar heeft ook nog eens binnen ca. 100 jaar tot drie verschillende provincies behoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Vrouwenakker 11 huizen met 58 inwoners onder de gemeente Uithoorn.

- Tegenwoordig heeft Vrouwenakker volgens het Dorpsplan ca. 106 huizen met ca. 265 inwoners. Op grond van het postcodeboek/BAG komen wij echter niet verder dan ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners (?) (heeft iemand daar een verklaring voor?, red.)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De brug Vrouwenakker is een belangrijke schakel tussen Zuid- en Noord-Holland. Met de vervanging in 2008 van de oude brug die dateerde van 1930, is de doorstroming op de N231 sterk verbeterd. Bij het monteren van de nieuwe brugdelen kwam een sterk staaltje hijswerk te pas.

- Dorpsplan Vrouwenakker (2012).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft gezien haar bijzondere ligging (zie bij Status) in het Dorpsplan gepleit om dit aan te geven middels een Drieprovinciënpaal. De gemeente heeft hier middelen voor toegezegd. Of de paal inmiddels is gerealiseerd, is ons niet bekend.

Reactie toevoegen