Hitzum

Plaats
Dorp
Waadhoeke
Fryslân

Hitzum.JPG

Hitzum bereikt.

Hitzum bereikt.

Hitzum (2).JPG

Het landschap bij Hitzum.

Het landschap bij Hitzum.

Httzum.JPG

De Hervormde kerk in Hizum.

De Hervormde kerk in Hizum.

Hitzum

Terug naar boven

Status

- Hitzum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke. T/m 2017 gemeente Franekeradeel.

- Onder het dorp Hitzum valt ook een deel van de buurtschap Doijum.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Hitsum.

Terug naar boven

Ligging

Hitzum ligt ZW van Franeker, O van Harlingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hitzum 17 huizen met 98 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 225 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hitzum heeft 3 rijksmonumenten.

- In 2010 is het eerste project van Boerderij en Landschap gerealiseerd: de monumentale Friese stelp Roorda State in Hitzum. De rijksmonumentale eeuwenoude boerderij Roorda State en de bijbehorende kavels landbouwgrond zijn nagenoeg in authentieke staat. Door de boerderij en de omringende 1,5 hectare cultuurgrond aan te kopen, maakt Boerderij en Landschap het mogelijk om een lange agrarische geschiedenis op deze locatie veilig te stellen. It Fryske Gea, de provinciale terreinbeheerder, heeft de omliggende 4,5 hectare grond verworven. Hierdoor is ook het historische landschap rond de boerderij veiliggesteld.

De monumentale boerderij wordt door een jonge boer samen met zijn vriendin gerund. In de historische grupstal fokt hij Oudfries vee. Enkele keren per jaar wordt de boerderij opengesteld voor publiek, zodat geïnteresseerden de bijzondere woonruimte met nog originele stijlkamers en bedstee kunnen bezichtigen. Het boerenerf is in de oude staat van 1855 hersteld. Door Landschapsbeheer Friesland is de inrichting van het erf met boomgaard, moestuin en erfbeplanting uitgevoerd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- W van het dorp, aan het eind van het doodlopende weggetje Wester-Hitzum, ligt het Westerhitzumerbos, een oude fruitboomgaard omringd door weilanden. Rond 1990 zijn hier eiken, essen, iepen en wilgen geplant waar de blauwe reiger nesten kan maken. Andere dieren die in het bos huizen zijn torenvalk, buizerd, haas en hermelijn. Het bos is op zijn mooist in het voorjaar als de fruitbomen in bloei staan. Nadere informatie over het Westerhitzumerbos op de site van beheerder Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hitzum.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hitzum.

Reactie toevoegen