Hooge Zwaluwe

Plaats
Dorp
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

hooge zwaluwe dorpsstraat 1945 [640x480].jpg

Hooge Zwaluwe Dorpsstraat 1945

Hooge Zwaluwe Dorpsstraat 1945

DK_20130305_2552_Hoge_Zwaluwe_Noord_Brabant.jpg

Hooge Zwaluwe, hengelen midden in het dorp.

Hooge Zwaluwe, hengelen midden in het dorp.

Hooge Zwaluwe

Terug naar boven

Status

- Hooge Zwaluwe is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Drimmelen. T/m 1996 gemeente Hooge en Lage Zwaluwe.

- Wapen van de voormalige gemeente Hooge en Lage Zwaluwe.

- Onder het dorp Hooge Zwaluwe valt ook de buurtschap Helkant.

Terug naar boven

Ligging

Hooge Zwaluwe ligt NW van Made en Oosterhout, ZO van Moerdijk en Lage Zwaluwe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hooge Zwaluwe 106 huizen met 731 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Heemkundevereniging Willem Snickerieme bestudeert de geschiedenis van de kernen van de voormalige gemeente Hooge en Lage Zwaluwe.

- Verhalen over de geschiedenis van Hooge en Lage Zwaluwe op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hooge Zwaluwe heeft 5 rijksmonumenten.

- Hooge Zwaluwe heeft 52 gemeentelijke monumenten.

- Molen Zeldenrust.

- Molen De Moer/Emilliapolder.

- Mariakapel.

- Beschrijving orgel Protestantse Kerk.

 - Beschrijving orgel Restaurant Onze Kerk, voormalige Willibrorduskerk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap Brabantse Delta heeft in 2009 en 2010 gewerkt aan herstel en ontwikkeling van de Haven van Hooge Zwaluwe. Het betrof verbetering van de kade, natuurontwikkeling, kreekherstel en het vergroten van de waterbergingscapaciteit in en om de kreek. Ook het getij is hersteld. De Haven van Hooge Zwaluwe is een oude kreek die vanuit de Biesbosch loopt van de dorpskern in noordelijke richting tot de Amersluis aan de Amerweg. De verbeterde en verlegde dijken moeten wateroverlast in het achterland voorkomen. Daarnaast ontwikkelt het waterschap natuur die gericht is op het terugbrengen van het getij. Bij de natuurontwikkeling gaat het om de inrichting van een aantal percelen en oevers. Door het aanleggen van schuine oevers is het intergetijde-gebied verruimd. Dit vergroot de kansen voor flora en fauna. Door deze ingrepen verbetert het waterschap de waterkwaliteit en de wateropvang in het gebied.

De Haven is een van de weinige kreken waar herstel als een getijdenkreek mogelijk is. Het waterschap heeft daartoe de sluis in de kreek blijvend opengezet. Het grote voordeel hiervan is dat er veel meer beweging in het water ontstaat. De verversingsgraad van het water is dan een stuk hoger en dit verbetert de waterkwaliteit. Dat biedt riviersoorten zoals de snoekbaars en de ruisvoorn de gelegenheid ook de kreek in te gaan. In tijden van hoog water in de rivier sluit het waterschap de sluis. Omdat de haven ook dienst doet als waterbergingsgebied moeten de omliggende polders hier hun water kwijt kunnen. Vijf gemalen zorgen ervoor dat de boeren in die polders hun voeten droog houden.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Hooge Zwaluwe door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hooge Zwaluwe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Brede School Hooge Zwaluwe omvat Basisschool De Schittering en Kindercentrum Bellabling (BSO, TSO en peuterarrangementen), waardoor de kinderen hier van 0 t/m 12 jaar terecht kunnen op één locatie in een doorlopende leerlijn.

Reactie toevoegen