Made

Plaats
Dorp
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

Made

Terug naar boven

Status

- Made is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Drimmelen. T/m 1996 gemeente Made en Drimmelen.

- Made is de hoofdplaats van de gemeente Drimmelen.

- Wapen van de voormalige gemeente Made en Drimmelen.

- Onder het dorp Made vallen de buurtschap Voorstraat en tegenwoordig ook de voormalige Oosterhoutse buurtschappen Steelhoven en Stuivezand.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
De Maj.

Oudere vermeldingen
1321 die Made, 1346 die Meede, 1514 die van der Meede, ter Meeda, 1573 Meede.

Naamsverklaring
Betekent het Middelnederlandse made 'hooiland'. Ontstaan in het voormalige hooiland van de nederzetting Geertruidenberg.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Made grenst in het W aan Wagenberg en Hooge Zwaluwe, in het N aan Drimmelen, in het O aan het water de Amertak, de rivier de Donge en Geertruidenberg en in het Z aan de A59, Oosterhout en Den Hout, en ligt NO van Terheijden, N van Breda, Z van het Nationale Park De Biesbosch, ZO van Dordrecht en ONO van Zevenbergen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Made 181 huizen met 1.104 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.800 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en sites:

- Heemkundekring Made en Drimmelen is opgericht in 1998. De vereniging heeft tot doel het cultureel erfgoed van deze dorpen te bevorderen en uit te dragen. Dit doet zij onder andere door het uitgeven van het tijdschrift De Klok, het organiseren van excursies en lezingen en het houden van presentaties. De vereniging heeft ook een uitgebreide bibliotheek met boeken e.a. documenten over de dorpen en omgeving. Leden kunnen deze gratis lenen.

- Verhalen over de geschiedenis van Made en Drimmelen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Made heeft 5 rijksmonumenten.

- Made heeft 57 gemeentelijke monumenten.

- In 2016 is bij de ingang van de Hervormde kerk een borstbeeld geplaatst van de in Made geboren schilder Godfried Schalcken (1643-1706). Schalcken schilderde in de traditie van de Leidse fijnschilders. Hij stond bekend om zijn genrestukken en portretten. Ook genieten zijn historiestukken bekendheid.

- Molen Hoop Doet Leven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Top 100 Made Live (op pinksterzaterdag).

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Made door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Made (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Stuifhoek.

- Muziek: - Harmonie en tamboerkorps St. Caecilia is opgericht in 1919, heeft ca. 130 leden, en omvat een groot orkest, een jeugdorkest en een tamboerkorps. Het harmonie-orkest staat onder leiding van Erik Rozendom en komt uit in de 3e divisie. Het tamboerkorps staat onder leiding van Djuri den Tuinder en is de afgelopen jaren al meerdere malen gepromoveerd en kampioen geworden. Jeugdorkest Poco a Poco staat onder leiding van Erik Rozendom. Hierin spelen de jeugdleerlingen na de eerste jaren muziekopleiding voor het eerst samen, als opstap naar het groot orkest.

- Prinselijke Hofkapel De Blaoskaffers.

- 't Mays Kabaol.

- Mades Meezingkoor.

- Made's Mannenkoor.

- Sport: - Voetbalvereniging Madese Boys.

Reactie toevoegen