Blauwe Sluis (Lage Zwaluwe)

Plaats
Buurtschap
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

blauwe_sluis_lage_zwaluwe_plaatsnaambord.jpg

Blauwe Sluis heeft blauwe plaatsnaamborden en is/heeft dus een 'bebouwde kom', maar voor de postadressen ligt de buurtschap 'in' Lage Zwaluwe. (© H.W. Fluks)

Blauwe Sluis heeft blauwe plaatsnaamborden en is/heeft dus een 'bebouwde kom', maar voor de postadressen ligt de buurtschap 'in' Lage Zwaluwe. (© H.W. Fluks)

Blauwe Sluis (Lage Zwaluwe)

Terug naar boven

Status

- Blauwe Sluis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Drimmelen. T/m 1996 deels gemeente Hooge en Lage Zwaluwe, deels gemeente Zevenbergen. In 1997 in zijn geheel over naar gemeente Drimmelen.

- De buurtschap Blauwe Sluis heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en is/heeft dus een eigen 'bebouwde kom', maar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lage Zwaluwe. (1) stelt dat de buurtschap als kern erkend word door de gemeente Drimmelen en dat het voorheen onder Lage Zwaluwe viel, maar dat klopt niet, in die zin dat men wellicht bedoelt dat de buurtschap erkend is middels eigen plaatsnaamborden, maar voor de postadressen ligt het nog altijd 'in' Lage Zwaluwe. Hetzelfde stellen zij eveneens ten onrechte voor de nabijgelegen buurtschap Helkant.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
16e eeuw Blauwe Sluys, 1838-1857 De Blauwe Sluis, 1840 Blaauwensluis, Blaauwe Sluis. Volgens (2) werd de buurtschap ook wel Elderens genoemd, naar de nabijgelegen Elderenspolder.

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar de sluis waardoor een deel van de Grote Zonzeelse Polder uitwaterde. Zie verder bij Geschiedenis.

Naamsverklaring
- Samenstelling van sluis 'waterkering met deuren' en blauw, naar de kleur van de gebruikte steensoort (blauwe Naamse arduin). Zie ook Blauwe Sluis bij Steenbergen.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Blauwe Sluis ligt Z van Lage Zwaluwe, NO van Zevenbergschen Hoek, rond het punt waar 5 wegen bijeenkomen, zijnde de Groenendijk, Keizersdijk, Landekensdijk, Zwaluwse Pootweg en Bloemendaalse Zeedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Blauwe Sluis 32 huizen met 243 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ruim 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het ontstaan van deze buurtschap is te herleiden tot de hernieuwde inpoldering na de Sint Elizabethsvloed. De toenmalige heer van Zevenbergen, Cornelis van Bergen, begint hier rond 1500 mee. Om dit te realiseren zijn nieuwe spuisluizen nodig. Waarschijnlijk is de Blauwe sluis de eerste aangelegde sluis geweest (1495). (bron: West-Brabants Archief)

Vermoedelijk is deze sluis tot 1650 de buitensluis van de Grote Zonzeelse Polder geweest. In dat jaar wordt de Roijalenpolder bedijkt, waarmee de sluis kennelijk haar functie heeft verloren. (bron)

Amateurhistoricus Arie Nelemans heeft in 1997 op een kaart uit 1553 bij Blauwe Sluis een 'kasteelachtig bouwsel' ontdekt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blauwe Sluis heeft 1 rijksmonument, zijnde: "Overkluizing van de deels nog bestaande Reevliet en Meervliet ter plaatse van de Bloemendaalse Zeedijk 40, met daarboven een woonhuis en bedrijfsgedeelte."

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Blauwe Sluis, door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen