Stuivezand (Made)

Plaats
Buurtschap
Drimmelen
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

Stuivezand (Made)

Terug naar boven

Status

- Stuivezand is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Drimmelen. T/m 30-9-1964 gemeente Oosterhout. Per 1-10-1964 zijn de buurtschappen Hoogerheide en Stuivezand overgegaan van de gemeente Oosterhout naar de toenmalige gemeente Made en Drimmelen (het betrof 198 hectare met 1.237 inwoners). In 1997 over naar gemeente Drimmelen.

- Oorspronkelijk viel de buurtschap Stuivezand onder het dorp Den Hout. Sinds de hierboven genoemde grenscorrectie valt de buurtschap onder het dorp Made. Door de groei van het dorp Made zijn Made en Stuivezand tegenwoordig aan elkaar vastgegroeid, maar Stuivezand ligt nog steeds niet echt in Made maar aan de rand ervan. Volgens ons is het daarom redelijkerwijs nog steeds wel als buurtschap te beschouwen.

- Ondanks dat Stuivezand sinds 1930 is uitgegroeid met een klooster, kerk en school, is men het toch altijd als buurtschap blijven beschouwen en niet als dorp. Dat is best wonderlijk en uitzonderlijk. Zoveel buurtschappen met kerk zijn er niet in ons land.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1460 Op het Stuvensant, 1494 kopie 16e eeuw Stuvenzande, 1514 Stuvesant.

Naamsverklaring
Samenstelling van zand 'zandig terrein, zand' en stuiven 'stuiven', dus 'zand dat stuift', mogelijk als gevolg van de verdroging van de grond die optrad na het weggraven van het natte veen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stuivezand ligt direct W van Made, rond de driehoek Klaassenstraat / Stuivezandsestraat / Brandestraat / Zuideindsestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Stuivezand 20 huizen met 156 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Stuivezand ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Stuivezand: bij Made maar onder Oosterhout / Den Hout
Lange tijd was Stuivezand de uiterste noordwesthoek van de gemeente Oosterhout. Op de oude plattegrond van de gemeente Oosterhout (zie aldaar onderaan de pagina) is dat goed te zien. Het lag dichterbij Made dan bij Den Hout, maar Made lag in een andere gemeente. Het was destijds minder gebruikelijk om in een andere burgerlijke gemeente naar school en kerk te gaan, dus de Stuivezanders gingen in het dichtstbijzijnde dorp in de gemeente Oosterhout, Den Hout, naar de kerk en stuurden hun kinderen er naar school.

Van buurtschap naar dorp en parochie
Omdat destijds alles nog met de 'benenwagen' ging en Den Hout toch wel een heel eind lopen was, gingen de inwoners zich in 1925 beijveren voor een eigen kerk en school. Maar de gemeente Oosterhout had geen trek in die kostenpost en stelde voor om Stuivezand middels een grenscorrectie naar de gemeente Made c.s. te laten overgaan. Die gemeente had daar echter ook geen oren naar. De bisschop van Breda wilde wel meewerkern aan een 'package deal' van klooster, kerk en RK school in Stuivezand. Maar de gemeente Oosterhout wilde kerk en school los van elkaar bouwen, waardoor het project aanvankelijk werd afgeblazen. De Minister van Binnenlandse Zaken besloot in 1929 dat de gemeente toch aan het plan moest meewerken. Kerk, klooster en jongensschool kwamen in 1930 gereed, de meisjesschool in 1931.

Tweede Wereldoorlog
Stuivezand heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijna 100 panden werden verwoest, waaronder de kerk en de scholen. Negen inwoners kwamen om. De kerkklokken werden door de Duitsers geroofd om te worden omgesmolten. In 1950 kreeg de kerk nieuwe klokken.

Recente ontwikkelingen
Het vanouds agrarische Stuivezand is geleidelijk veranderd in een dorpje met vooral forensen en gepensioneerde landbouwers. Steeds meer boerderijen zijn en worden omgebouwd tot woonhuizen voor en door burgers. Industrieterrein Stuivezand in het noorden van de buurtschap is verouderd. De gemeente Drimmelen heeft plannen om het te renoveren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Blasiuskerk (Zuideindsestraat 3) uit 1930 is in 2007 aan de eredienst onttrokken, omdat de kosten voor onderhoud niet meer waren op te brengen. De kerk is in 2009 verbouwd tot appartementencomplex met 11 appartementen. Het kerkorgel is overgeplaatst naar de Sint Landelinuskerk in Empel.

- De naast de kerk gelegen pastorie is sinds de jaren zeventig niet meer in functie en verkocht om bij te dragen aan de kosten voor onderhoud van de kerk en het klooster.

- Ook de bij kerk en pastorie gelegen kloosterkapel heeft tegenwoordig een woonfunctie.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Stuivezand, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen