2e Vlotbrug

Plaats
Buurtschap
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

2e_vlotbrug_brug_kanaal_door_voorne.jpg

Tegenwoordig ligt er een vaste brug over het Kanaal door Voorne bij buurtschap 2e Vlotbrug. Vroeger heeft hier kennelijk een vlotbrug gelegen. Wie weet daar meer over te vertellen? (© Google StreetView)

Tegenwoordig ligt er een vaste brug over het Kanaal door Voorne bij buurtschap 2e Vlotbrug. Vroeger heeft hier kennelijk een vlotbrug gelegen. Wie weet daar meer over te vertellen? (© Google StreetView)

2e Vlotbrug

Terug naar boven

Status

- 2e Vlotbrug is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. T/m 1979 gemeente Heenvliet. In 1980 over naar gemeente Bernisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- De buurtschap 2e Vlotbrug valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heenvliet.

- De buurtschap 2e Vlotbrug heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam is eerder als Tweede Vlotbrug gespeld geweest. Maar zoals gesteld wordt de plaatsnaam ter plekke nergens vermeld; op plaatsnaambordjes noch op straatnaambordjes, dus daaraan kunnen wij een eventuele voorkeursspelling niet verifiëren. In de atlassen staat het tegenwoordig gespeld als 2e, maar of daar een bewust naamswijzigingsbesluit voor is genomen (zoals dat bijv. bij 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en 2e Valthermond wél is gebeurd), is ons niet bekend.

Oudere vermeldingen
1856 Vlotbrug.

Naamsverklaring
Genoemd naar de vlotbrug die hier vroeger heeft gelegen; een bepaald type brug (over het Kanaal door Voorne), dat geen vaste pijlers had, maar liggers die rustten op drijvers. Met de toevoeging 2e ter onderscheiding van een andere vlotbrug over hetzelfde kanaal (zie Vlotbrug).(1) Vandaag de dag bevindt zich bij Koedijk onder Alkmaar, in het Noordhollands Kanaal, de enige nog overgebleven houten vlotbrug van ons land.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap 2e Vlotbrug ligt rond de wegen Drieëndijk (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de Boomweg) en rond het kruispunt van de wegen Drieëndijk en Kanaaldijk Oost. De buurtschap ligt aan de O oever van het Kanaal door Voorne, WZW van het dorp Heenvliet, NO van de stad Hellevoetsluis, O van het dorp Nieuwenhoorn, NNO van het dorp Oudenhoorn, W van het dorp Abbenbroek, ZW van het dorp Zwartewaal en ZO van de stad Brielle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap 2e Vlotbrug omvat ca. 15 huizen met ca. 35 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op het internet is niets te vinden over deze kennelijke buurtschap 2e Vlotbrug. Als iemand nadere informatie heeft over ontstaan en ontwikkeling van deze buurtschap, en over die vlotbrug die hier kennelijk is geweest, houden wij ons aanbevolen.

Reactie toevoegen