Zwartewaal

Plaats
Dorp
Brielle
Voorne-Putten
Zuid-Holland

ZH gemeente Zwartewaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zwartewaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zwartewaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zwartewaal

Terug naar boven

Status

- Zwartewaal is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Brielle. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1979.

- Wapen van de voormalige gemeente Zwartewaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Zwartewaal ligt aan het Brielse Meer en het Hartelkanaal en ligt verder ZW van het Botlekgebied, het dorp Rozenburg en de stad Maassluis, ZO van het Europoortgebied en de stad Brielle, ONO van het dorp Vierpolders, NO van de dorpen Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet en de stad Hellevoetsluis, NNO van het dorp Oudenhoorn, NNW van het dorp Abbenbroek en NW van de dorpen Heenvliet en Geervliet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zwartewaal, die slechts het gelijknamige dorp en de gelijknamige polder - begrensd door de Hoofddijk / Wouddijk / Molendijk - omvat, 140 huizen met 1.006 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Zwartewaal door 'Opa Cees' uit Zuidland.

- De Slag bij Zwartewaal op 5 juli 1351 was een onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De plek van de voormalige kerk De Ankerplaats aan de Wilhelminalaan is in 2015 herbestemd middels de bouw van ca. 16 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zwartewaal heeft 3 rijksmonumenten.

- De Protestantse (PKN) Sint Martinuskerk (Schoolstraat 5) maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Tweestromenland (die de dorpen Zwartewaal, Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet omvat). In de maanden juni t/m augustus is de kerk iedere vrijdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur te bezichtigen. Vrijwilligers vertellen je dan over de geschiedenis en bezienswaardigheden van deze kerk. - Beschrijving Sint Martinuskerk. - Beschrijving in tekst en beeld van het orgel in de Sint Martinuskerk.

- Z van Zwartewaal, aan de Hollemaarsdijk, staat de romp van een poldermolen uit 1723, gebouwd om de ontwatering van de polder te verbeteren. Oorspronkelijk stroomde het overtollige water bij eb vanzelf naar zee, maar met name in de 16e eeuw stagneerde deze natuurlijke afwatering door stijging van de zeespiegel en inklinking van de veenbodem. De introductie van de windmolen bracht uitkomst. De molens pompten het water uit de polders naar een boezem (een tijdelijke opslag), waarna het via spuien werd geloosd in zee. Ook de Holle Mare heeft als boezem gefungeerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Hobbelende Bierviltjes.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Boerenzwaluwroute (4,5 of 5,5 km) is een wandeling door de natuurgebieden Z van Zwartewaal: Holle Mare en Derryvliet zijn resten van een ooit brede kreek. Rondom liggen brede rietvelden en bloemrijke graslanden. De Blanke Waal is een wiel, een ronde plas die achterbleef na een dijkdoorbraak.

- Watersportvereniging WSV Zwartewaal is opgericht in 1967. Het is een gezellige vereniging met ca. 160 ligplaatsen en ca. 200 leden.

- Land-Goed winkel De Klaproos is een onderdeel van Zorgboerderij Land-Goed, waar 13 cliënten met een verstandelijke beperking wonen. In de winkel worden artikelen verkocht die worden geproduceerd door cliënten die bij Land-Goed dagbesteding volgen. Je kunt er ook dagelijks verse biologische groenten kopen, en perkgoed, hedera en buxus. De openingstijden van de winkel zijn:maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Terug naar boven

Beeld

- Kaart van Zwartewaal anno 1695.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zwartewaal (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zwartewaal.

- Dorpshuis: - Dorpscentrum De Gaffelaar.

- Onderwijs: - Basisschool 't Want.

- Sport: - Voetbalvereniging Zwartewaal.

- Zorg: - Jos en Monique van den Ende zijn in 2009 gestart met Zorgboerderij Land-Goed, voor jonge mensen met een (verstandelijke / emotionele) beperking. Als geen ander kennen zij de zoektocht en de moeite die ouders hebben om een geschikte woon-, leef- en verblijfsomgeving voor hun kinderen te vinden. Ook zij hebben dat aan den lijve ervaren. Twee van hun vier kinderen zijn namelijk verstandelijk beperkt. Er wonen 13 cliënten met een verstandelijke beperking. Tevens bieden ze dagbesteding.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de Algemene Begraafplaats van Zwartewaal. Op de Algemene Begraafplaats o.a. 6 oorlogsgraven van het Gemenebest (betreffendee Britse militairen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen).

Reactie toevoegen