Oudenhoorn

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

ZH gemeente Oudenhoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oudenhoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oudenhoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oudenhoorn

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oudenhoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oudenhoorn is een dorp en polder in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1979. In 1980 over naar gemeente Bernisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Oudenhoorn.

- De gemeente Bernisse heeft ten tijde van het fusiebesluit toegezegd dat er een onderzoek zou komen, waarbij de inwoners van Oudenhoorn mogen uitspreken bij welke gemeente ze willen horen. Het was namelijk op zich wel bekend dat veel Oudenhoornaars liever bij Hellevoetsluis zouden horen, omdat hun dorp daar tegenaan ligt, ze zich er betrokken bij voelen en erop zijn georiënteerd; ze doen er hun boodschappen, gaan er naar school, gaan er uit, sporten er en bezoeken er familie. Maar de gemeente wil dit uiteraard cijfermatig onderbouwen, want een dergelijk belangrijk besluit kun je niet alleen nemen op grond van een gevoel.

Het onderzoek is in juni 2014 uitgevoerd. Van alle stemgerechtigde inwoners van Oudenhoorn heeft 76 procent de vragenlijst teruggestuurd. Volgens onderzoeksbureau R & M Matrix is dat een uitzonderlijk hoge respons. Liefst 93 procent hiervan geeft aan liever naar de gemeente Hellevoetsluis te willen overgaan. De gemeenteraad van het nieuwe Nissewaard weegt de uitkomsten van het onderzoek mee in de besluitvorming over een eventuele grenscorrectie, die nodig is als Oudenhoorn naar Hellevoetsluis overgaat. Hellevoetsluis heeft al aangegeven dat de inwoners van Oudenhoorn welkom zijn, als ze daar in grote meerderheid voor kiezen. Ook de politieke partijen die meededen aan de raadsverkiezingen voor de fusiegemeente Nissewaard beloofden in hun verkiezingsprogramma’s dat naar de wens zou worden geluisterd.

Zowel het college als de raad van de gemeente Nissewaard - in 2015 ontstaan na een fusie tussen Bernisse en Spijkenisse - ligt tot nog toe echter dwars. Zij willen een compensatie van 25 miljoen voor het afstaan van het dorp. Dat vindt Hellevoetsluis buitensporig. Gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD) bemiddelt in de kwestie en heeft nu een naar zijn zeggen ‘fair bod’ neergelegd bij beide gemeenten.  Volgens Van der Sande vallen in zijn bod de financiële consequenties alleszins mee. Provinciale Staten vinden de wens van de inwoners alleszins gerechtvaardigd en streven naar een overgang per 1-1-2018. Blijft de fusiegemeente zich verzetten, dan grijpt de Provincie in. Maar het geniet natuurlijk de voorkeur om eerst te proberen een en ander 'in der minne te schikken'.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oudenhoorn ligt O van de stad Hellevoetsluis, N van het water het Haringvliet en de dorpen Sommelsdijk en Middelharnis, NW van het dorp Goudswaard, W van de dorpen Zuidland en Simonshaven, ZW van de dorpen Abbenbroek en Heenvliet, ZZW van het dorp Zwartewaal, ZZO van het dorp Vierpolders, ZO van het dorp Nieuwenhoorn en OZO van het dorp Nieuw-Helvoet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oudenhoorn, die slechts het gelijknamige dorp omvat, 90 huizen met 694 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudenhoorn heeft 1 rijksmonument.

- Oudenhoorn heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Protestantse kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag met o.a. Oranjeloop.

- Truck & Tractor Pulling Oudenhoorn (juni).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Op Basisschool De Hoorn werken ze volgens de Daltonprincipes. Dalton is in de eerste plaats een manier van denken hoe om te gaan met elkaar en jezelf, waarbij de volgende uitgangspunten centraal staan: zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en doelmatigheid, reflectie en borging.

Reactie toevoegen