2e Valthermond

Plaats
Buurtschap
Borger-Odoorn
Drenthe

2e Valthermond

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving 2e Valthermond.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving 2e Valthermond.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 2e Valthermond.

Terug naar boven

Status

- 2e Valthermond is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- 2e Valthermond heeft een eigen postcode (7877) en postale plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Onder de buurtschap 2e Valthermond vallen voor de postadressen ook de buurtschappen Dikbroeken en Valthermussel.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Tot 2009 heette deze plaats Tweede Valthermond. In het kader van de in 2009 in werking getreden Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is de naam door de gemeente opnieuw formeel vastgesteld en nu als 2e Valthermond.

Terug naar boven

Ligging

2e Valthermond is een langgerekte lintbebouwing langs de langs rechte weg 2e Valthermond, W van Ter Apel, O van Exloo. Vlak ten O van deze weg loopt hier de grens tussen de provincies Drenthe en Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap 2e Valthermond omvat ca. 25 huizen. Inclusief de postaal bijbehorende buurtschappen (zie bij Status) omvat 2e Valthermond ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als laatste "mond" (= zijkanaal van het Stadskanaal) in de voormalige gemeente Odoorn is halverwege de 19e eeuw vanaf Ter Apelkanaal de Tweede Valthermond gegraven. Daarmee werd het Zuiderveen ontsloten, een veengebied ten oosten van de toenmalige Valther Mussel (de bovenloop van de Mussel Aa). Door de aanleg van deze laatste hoofdwijk was een gebied van 7.000 hectare hoogveen ontsloten. Duizenden handen waren nodig voor het graven van de wijken en het steken van het turf.

 

Reactie toevoegen